|
23.10.2020

Arto Satosen viikkoviesti – Trump vs. Biden – Onko peli selvä?

Arvoisa lukija,

 

Politiikan viikot jatkuvat kiireisiä. Tänään on tulossa hallitukselta jälleen uusi lisäbudjetti, jolla korvataan Koronan aiheuttamia kustannuksia mm. sairaanhoitopiireille ja kunnille. Samoin parasta aikaa hallitus pohtii uusia rajoituksia mm. harrastustoimintaan. Näistä asioista kuullaan lisää myöhemmin tänään.

 

Euroopan parlamentti julkistaa tänään oman ehdotuksensa maatalouspolitiikan uudistamisesta, joka on myös todella ison luokan asia. Lopullisesti asiasta päättää parlamentti ja jäsenmaat yhdessä. Tähän aiheeseen palaan myöhemmin, kun sisällöstä on julkista tietoa.

 

Tässä viestissä keskityn ajankohtaiseen lentoliikenteen tilanteeseen ja analysoin USA:n presidentinvaalien tilannetta viimeisten arvioiden valossa.

SUOMI ON SAARI – LENTOLIIKENNE UHATTUNA

 

Lentoliikenteestä on kuulunut viime aikoina erittäin huolestuneita uutisia. Korona-aika on pudottanut lentoliikenteen määrää merkittävästi ja kestänee vuosia ennen kuin lentoliikenne palaa entiselleen. Suomelle kyse on erittäin suuresta asiasta. Viime vuosina Suomen valtio on Finavian kautta investoinut valtavasti Helsinki-Vantaan lentokentän kehittämiseen. Parasta aikaa lentokentällä on menossa miljardiluokan laajennus.

 

Suomella on sijaintietu Euroopan ja Aasian välisissä yhteyksissä. Finnair ja Helsinki-Vantaan lentokenttä ovat hyödyntäneet tätä vahvasti ja Suomen kautta oli ennen Koronaa mittavaa lentoliikennettä Aasiaan. Aasian liikenne piti välillisesti kannattavana myös monia lentoyhteyksiä eurooppalaisiin kaupunkeihin, koska Aasian liikenteen kautta tuli Suomesta keski-Eurooppaan suuntautuville lennoille lisää volyymia. Hyvin harvat lentoyhteydet ovat kannattavia pelkästään Suomesta lähtevien ja Suomeen tulevien matkustajien toimesta ilman kauttakulkumatkustajia.

 

Finnairin, Finavian, Swissportin ja Helsinki-Vantaan lentokentän toiminnot on mitoitettu mittavan Aasian liikenteen ja Eurooppaan suuntautuvan yhdysliikenteen varalle. Nyt lentomäärien vähentyessä edessä on väistämättä lomautuksia ja irtisanomisia. Swissport on jo ilmoittanut 700 henkilön ja Finnair 600 henkilön vähentämisestä. Iso kysymys kuitenkin on palaako lentoliikenne ja koska palaa entisiin mittoihinsa? Osalle irtisanotuista alanvaihto lienee ainoa vaihtoehto uudelleen työllistymiseen.

 

Helsinki-Vantaan tilanne peilaa myös maakuntakenttien tilannetta, joilla liikenne on myös merkittävästi vähentynyt. Lentoja on vain pieni määrä normaaliaikoihin verrattuna ja osa kentistä on odottavassa tilassa. On muistettava, että lentoyhteydet ovat tärkeitä myös maan sisäisessä liikenteessä ja maakunnista Helsingin kautta maailmalle suuntautuvassa liikenteessä. Samoin suorat Eurooppa-yhteydet ovat tärkeitä, kuten esimerkiksi Tampereella tiedetään. Nyt koko lentokenttäverkosto ja lentoyhtiöt laajasti ovat suurissa vaikeuksissa. Vaarana on, että nämä vaikeudet koskevat Suomea vieläkin enemmän kuin muita maita.

 

TRUMP vs. BIDEN – ONKO PELI SELVÄ?

 

USA:n presidentinvaalit ovat jo käynnissä, vaikka vaalien varsinainen äänestyspäivä on vielä 1,5 viikon päässä. Viime öisessä debatissa keskustelu oli tiukkaa, mutta päälle huutamiselta vältyttiin. Trump oli selvästi muuttanut taktiikkansa ja esiintyi maltillisemmin, vaikka toki kovia haastaja tuli molempien ehdokkaiden taholta. Kumpikin ehdokas pyrki saamaan omat potentiaaliset kannattajat uurnille. Vaalit ratkaiseekin se kumpi puoli saa enemmän väkeä liikkeelle. Vielä valintaansa pohtivien äänestäjien määrä on hyvin pieni.

 

Neljä vuotta sitten Trump kukisti gallupit ja voitti valitsijamiehet, vaikka saikin selvästi vähemmän ääniä kuin Clinton. Onko sama mahdollista nyt? Bidenin johto valtakunnallisissa mittauksissa on selvä ja hän tullee saamaan selvästi enemmän ääniä kuin Trump. Kilpailu ratkeaa kuitenkin vaa’ankieliosavaltioissa, joten peli on kaikkea muuta kuin selvä. Yksi iso kysymys on kykenevätkö gallupit nyt ennustamaan oikean tuloksen? Viimeksi Trumpin kannatuspotentiaali aliarviointiin gallupeissa.

 

Gallupien mukaan vaa’ankieliosavaltioissa Biden näyttää olevan erityisen vahvoilla Michiganissa ja Pennsylvaniassa. Biden johtaa niukasti myös Arizonassa, Minnesotassa, Wisconsinissa ja Floridassa. Tilanne on tasainen Iowassa. Lisäksi Bidenilla on mahdollisuus voittaa jopa Texas, vaikka se ei olekaan todennäköistä. Trump puolestaan johtaa Ohiossa, Pohjois-Carolinassa ja Georgiassa. Suurin osa osavaltioista päättyy varmasti joko Trumpin tai Bidenin voittoon eli vaalivoitto ratkeaa edellä mainituissa osavaltioissa.

 

Bidenin vaalivoiton puolesta puhuu tällä hetkellä paitsi gallupit, myös todennäköisesti poikkeuksellisen suureksi nouseva äänestysaktiivisuus. Jos Trump häviää, niin suurin syy lienee Korona-kriisi ja sen aiheuttamat taloudelliset ongelmat. Vastakkain ovat Trumpin puolustus siitä, että USA on hoitanut kriisiä hyvin ja ongelmat ovat lähinnä Demokraattien hallitsemissa osavaltioissa ja toisaalta Bidenin esille tuomat kansainväliset vertailut Korona-kriisin hoidosta eri maissa verrattuna USAhan ja viime aikaiset tartuntojen nopeat lisääntymisen republikaanijohtoisissa osavaltioissa. Kansa lopulta päättää kumpaa uskoo, kuten demokratiassa pitääkin.

 

Tällä hetkellä Bidenin voitto on todennäköisempää kuin Trumpin jatkokausi, mutta kilpailu ei ole ratkennut. Erot ovat kuitenkin monissa vaa’ankieliosavaltioissa vain joitakin prosenttiyksiköitä ja Trumpin kannatus ei välttämättä näy täydellä voimalla gallupeissa. Usein gallupit antavat populisteille huonomman tuloksen kuin vaalitulos, koska kaikki ihmiset eivät halua kertoa haastattelijoille todellista näkemystään. Jännitys on siis edelleen ilmassa. Palaan seuraavassa viestissä vaalitulokseen ja sen vaikutuksiin Suomelle.

 

POLITIIKAN SYKSY – OPPOSITIOPOLITIIKKAA KORONAN VARJOSSA, VIERAANA ANTTI HÄKKÄNEN

 

Tiistaina 3.11. Klo 18 vieraanani on Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen ja käymme läpi politiikan syksyä ja erityisesti Kokoomuksen oppositiopolitiikkaa. Haastattelu toteutetaan eduskunnassa ja sitä voi seurata Teamsilta.

 

Haastattelua pääsee seuramaan ja osallistumaan keskusteluun myös Toivonkulmassa Sastamalassa , lisätietoja leena.palomaki@kopteri.net tai Hämeenkyrössä, lisätietoja hannele.nordfors@gmail.com ja suoraan kotikoneelta joko vastaamalla tähän viestiin tai ilmoittautumalla noora.kalli@eduskunta.fi

 

Tervetuloa linjoille!

 

Hyvää viikonloppua toivottaen!

 

Arto

 

Ps. Ensi viikolla on istuntovapaa, joten seuraava viikkoviesti tulee 6.11.

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.