|
16.10.2020

Arto Satosen viikkoviesti – Talousarvioaloitteita Pirkanmaalle

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viesti käsittelee lyhyesti Koronan leviämisestä aiheutuvia rajoituksia mm. ravintolatoimeen ja harrastuksiin. Tänään jätettyjä eduskunnan talousarvioaloitteita ja loppusuoralla olevia Brexit -neuvotteluja. Myös sote on tällä viikolla nytkähtänyt eteenpäin, mutta siihen aiheeseen ehditään palaamaan myöhemmin. Hallituksen esitystä odotetaan eduskuntaan vuoden lopulla ja ensi kevään perustuslakivaliokunnan käsittely on ratkaiseva.

Tässä linkki Aamulehdessä maanantaina olleeseen kirjoitukseeni, jossa välittyi syvä huoli Suomen taloudesta otsikolla ”Tuleeko Suomesta Pohjois-Euroopan Italia?”.

https://www.aamulehti.fi/a/509a9101-42bc-4bd8-92f4-ba8d913ad7f3

 

Aiheista ei tällä viikolla ole ollut pulaa ja aika ajoin keskustelu on ollut eduskunnassa ja varsinkin somessa kovaakin. Päällimmäisenä on kuitenkin yhteinen huoli siitä, miten Koronasta selvitään siten, että terveydestä huolehditaan, mutta samalla ihmisten toimeentuloon suoraan vaikuttavat taloudelliset tappiot jäävät mahdollisimman pieneksi. Uusimman tiedon mukaan Pirkanmaalla on tänään ollut vain 8 uutta tartuntaa. Toivottavasti tämä trendi jatkuu, jotta Pirkanmaa putoaa pois kiihtymisalueiksi laskettavien joukosta.

 

RAVINTOLOILLE ERI PELISÄÄNNÖT – HUOLTOASEMAN BAARI EI OLE YÖKERHO!

 

STM on ollut hyvin haluton tekemään erilaisia säännöksiä ravintolatyyppien mukaan, vaikka jokainen ymmärtää arkijärjellään, että tartuntariski on yökerhossa on aivan eri luokkaa kuin ruokaravintolassa tai ABC asemalla. Eilen perustuslakivaliokunta paalutti, että ravintoloiden erilaisuus on otettava säännöstelystä huomioon. Eli siis rajoituksia voidaan tehdä vain oikeassa suhteessa tartuntariskiin. Sama koskee myös alueellisia rajoituksia. Siellä missä tautia on vähän, ei ole viisasta rajoittaa samalla tavalla ravintoloiden toimintaa kuin leviämisalueella. Kyse on isosta asiasta, koska Suomessa on yli 10 000 ravintolaa ja työntekijämäärä on sadan tuhannen luokkaa.

 

Tarkastelun alle joutuvat myös sisäliikuntapaikat . Hallituksen mukaan pitää käyttää erityistä harkintaa nuorten osalta, koska harrastaminen on nuorille sosiaalisesti ja terveyden kannalta tärkeää. Mielestäni sama pätee pitkälti myös aikuisiin. Liikuntahalleja ja uimahalleja ei pidä kevyin perustein sulkea, koska terveysvaikutus saattaa olla negatiivinen sekä fyysisellä, että henkisellä puolella. Leviämisvaiheessa toki on turvauduttava tiukempiin rajoituksiin.

 

TALOUSARVIOALOITTEITA PIRKANMAALLE

 

Pirkanmaan kokoomuslaiset kansanedustajat ovat jättäneet yhteisesti talousarvioaloitteen VT3 Ikaalisten ja Parkanon onnettomuusriskiltään pahimpien tieosuuksien uudistamiseen. Parkanon osalta kyse on 13 miljoonan ja Ikaalisten osalta 4 miljoonan hankkeesta. Molemmissa kohdissa on ollut kuolonkolareita ja molempien kohtien korjaaminen kuuluu VT3 kehittämissuunnitelmaan. 

 

Useat Pirkanmaan edustajat esittävät yhdessä VT 9 Tampere-Orivesi yhteyden nelikaistaistamista koko matkalta. Kyse on Suomen vilkkaimmin liikennöidyistä kaksikaistaisesta tiestä, jossa jo nyt tehdään pieneltä osalta nelikaistaistamista, mutta tavoitteena tulee olla moottoritien ulottaminen Orivedelle asti.

 

Valtatie 12 valaistuksen jatkamista välillä Kärppälä-Nokia esitän omassa talousarvioaloitteessani. Kustannus on 630 000 euroa ja hanke voidaan toteuttaa myös Pirkanmaan ELY:n , Sastamalan ja Nokian kaupunkien yhteishankkeena. Tämän uudistuksen jälkeen valaistus kattaisi VT12 koko matkan välillä Tampere-Nokia – Sastamala, mikä lisäisi huomattavasti liikenneturvallisuutta ja parantaisi ajettavuutta.

 

Esitän myös yhdessä Pirkanmaan kokoomusedustajien kanssa, että Tammelan stadionin uudistamiseen myönnetään 1,5 miljoonaa euroa. Normaali valtionrahoitus on seudullisesti merkittäville liikuntahankkeille 750 000 euroa, mutta tässä on kyseessä valtakunnallisesti merkittävä kohde, mm. kahden Ilveksen liigajoukkueen kotikenttä, 6 000 katsojan uuden stadionin rakentaminen ja kaikkineen 22 miljoonan euron investointi, jolla on merkittävä elvyttävä vaikutus Tampereella.

 

Lisäksi Pirkanmaan kokoomusedustajat jättivät yhteisiä talousarvioaloitteita Pirkanmaan luonnonpuistojen rahoitukseen ja yliopiston hankkeisiin liittyen. 

 

BREXITISTÄ NEUVOTELLAAN NYT

 

Euroopan Unionin ja Iso-Britannian väliset neuvottelut irtaantumissopimuksesta ovat parasta aikaa käynnissä valtiojohtajien kesken. Iso-Britannian asettama takaraja sopimukselle täytyy juuri nyt, joten tulosta olisi saatava aikaan. Sopimukseton ero olisi huono asia molemmille osapuolille, toki paljon pahempi Iso-Britannialle itselleen, jonka ulkomaankaupasta puolet kohdistuu EU alueelle. Sopimukseton ero olisi huono myös Suomelle, koska se lähtökohtaisesti tekisi Iso-Britanniasta ulkomaankaupassa ns. kolmannen maan, mikä tekisi kaupankäynnistä vaikeampaa ja kalliimpaa tullien astuessa voimaan.

 

Iso-Britannian osalta panokset ovat valtavat. Työttömyyden uhataan jo nyt kasvavan yli 80-luvun ennätyslukujen eli yli kolmeen miljoonaan. Eurooppalainen autoteollisuus varoittaa liki 15 miljoonan työpaikan ja 110 miljardin euron bisnesten olevan vaarassa lähivuosina, jos vapaakauppasopimusta ei synny. Maatalouden osalta Iso-Britannia jo lievensi elintarvikkeiden laatu- ja turvallisuusvaatimuksia, mikä on huono asia EU maiden korkeatasoiselle, mutta myös kalliimmalle tuotannolle. Kaiken tämän ympärillä on erikoista, että suurin kiista näyttää kuitenkin liittyvän kalastukseen, koska kalastajien asema on herkkä poliittinen asia sekä Iso- Britanniassa, että Ranskassa, vaikka toimialan merkitys on suhteessa kansantalouksiin pieni.

 

Toivoa sopii, että järki viime hetkillä voittaa ja sopimus syntyy. Aika näyttää miten Iso-Britannian käy EU eron jälkeen. Skotlannissa itsenäisyysliike on jo voimistunut ja myös tilanne Pohjois-Irlannissa vaikeutuu. Lisäksi taloudelliset seuraukset todennäköisesti osuvat kovimmin juuri niille teollisen Englannin rakennemuutosalueille, joissa Brexitiä eniten kannatettiin.

 

 

KESKIVIIKKONA FACELIVE KLO 17: AIHEENA POLIITTISEN SYKSYN VÄLITILINPÄÄTÖS

 

Ensi keskiviikkona pidän jälleen Faceliven klo 17. Tervetuloa mukaan! Kysymyksiä ja huomiota voi laittaa jo etukäteen joko vastaamalla tähän viestiin tai Facebookissa.

 

Hyvää viikonloppuna!

 

Terveisin Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.