Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta ja olen ollut pirkanmaalaisten edustajana eduskunnassa vuodesta 2003. Uskon, että vapaat, vastuuntuntoiset ja välittävät ihmiset luovat hyvinvointiyhteiskunnan, joka pystyy pitämään huolta apua tarvitsevista.

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta ja olen ollut pirkanmaalaisten edustajana eduskunnassa vuodesta 2003. Uskon, että vapaat, vastuuntuntoiset ja välittävät ihmiset luovat hyvinvointiyhteiskunnan, joka pystyy pitämään huolta apua tarvitsevista.

Arto pähkinänkuoressa

Kuka?

Kansanedustaja, Petteri Orpon hallituksen työministeri.

Missä tehtävissä toiminut aiemmin?

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, varapuhemies, suuren valiokunnan puheenjohtaja, Lentopalloliiton puheenjohtaja.

Mistä lähtöisin?

Yrittäjäperheestä Sastamalasta

Työkokemus?

Kansantaloustieteen opettaja ja perheyrittäjä

Harrastukset?

Shakki, uinti, urheiluseuratoiminta, kirjallisuus

Oma tuotanto?

Kirjoittanut kirjat: Alueiden kosto ja voidaanko se välttää? (2021), Työn linja (2017) ja Hyvinvointiyhteiskunnan pelastusoppi (2014)

Tärkein päätös eduskunnassa?

Suomen NATO-jäsenyys

Tärkein päätökseksi edennyt lakialoite viime kaudella?

Velkansa maksaneiden luottotietojen vapauttaminen

Erityisvahvuudet poliitikkona?

Talous, kansantalous, työelämäkysymykset sekä ulko- ja EU-politiikka

Tärkein tavoite tulevalle vaalikaudelle?

Kotimaisen ruoan ja energian omavaraisuuden turvaaminen

Kolme elämän peruspilaria:

Koti, uskonto, isänmaa

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä Petteri Orpon hallituksessa työministerinä. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Lisäksi olen ollut suuren valiokunnan, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sekä liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja.

Olen ollut pirkanmaalaisten edustajana eduskunnassa vuodesta 2003. Sitä ennen olen toiminut grilliyrittäjänä ja kansantaloustieteen opettajana. Kiinteistöalan perheyrityksissä olen ollut mukana koko aikuisikäni. Olen syntyperäinen vammalalainen ja koko ikäni olen asunut Sastamalan Vammalassa. Täällä on ollut kotini aina ja aina tulee olemaan.

Olen kirjallisuuden harrastaja ja kirjojen kirjoittaja. Intohimoinen urheilumies, vahva toimija lentopallossa ja shakinpelaaja. Olen aktiivisesti mukana VaLePassa, Vammalan Shakkikerhossa, Vanhan kirjallisuuden Päivissä ja kehitysvammaisten tukitoiminnassa. Harrastan uintia ja beach-volleyta.

Julkaisut

Lataa ja tutustu tarkemmin Arton julkaisuihin.

Muita julkaisuja

Suomen EU-puheenjohtajuuden näkemyksiä – Eduskuntaryhmien työryhmän raportti, 2018

Arto Satonen: Kokoomuksen maahanmuuttoraportti – Realismia turvapaikkapolitiikkaan, resursseja kotoutumiseen, 2009

Arto Satonen: Kokoomuksen maahanmuuttoraportti – Hyvinvointi tarvitsee tekijöitä, 2006

Politiikka lähtee arvoista – tässä minun arvoni

Omiksi kokemani arvot tulevat perinteisestä suomalaisesta yrittäjäperheestä. Uskon, että vapaat, vastuuntuntoiset ja välittävät ihmiset luovat hyvinvointiyhteiskunnan, joka pystyy pitämään huolta apua tarvitsevista.

Vapaus

Minulle vapaus merkitsee ennen kaikkea mahdollisuuksien tasa-arvoa. Kaikilla nuorilla tulee olla vanhempien varallisuudesta riippumatta mahdollisuus opiskella ja harrastaa. Vapaus merkitsee myös toimivia työmarkkinoita ja avointa kilpailua, jossa kaikilla on mahdollisuus yrittää, tehdä työtä ja menestyä. Isänmaalle vapaus merkitsee sitä, että me saamme itse päättää omista asioistamme. Se on vapauksista suurin.

Vastuu

Vastuu merkitsee sitä, että jokaisen meistä on kynnettävä oma sarkamme. Jokaisella ihmisellä on velvollisuus elättää ja huolehtia itsestään ja läheisistään, jos siihen kykenee. Vastuu on myös sitä, että isänmaa tulee jättää paremmassa kunnossa seuraavalle sukupolvelle, kuten meidän vanhemmat ja isovanhemmat ovat tehneet. Se merkitsee vastuuta ympäristöstä, sivistyksestä ja kansantaloudesta.

Välittäminen

Meidän tulee yhteisesti huolehtia esimerkiksi vanhuksista ja vammaisista, jotka eivät kykene huolehtimaan itsestään. Välittämistä ei kuitenkaan ole ihmisen jättäminen yksin pienen avustuksen varaan. Osallisuutta on tuettava ja kaikilla ihmisillä on oltava oikeus antaa oma panoksensa yhteiseksi hyväksi omien kykyjensä mukaan.

Paremmat mahdollisuudet koko Suomelle

Olen ollut mukana politiikassa 15-vuotiaasta lähtien, koska asioihin vaikuttaminen on intohimoni. Olen ahkerien ja yritteliäiden ihmisten puolella.

Uskon mahdollisuuksien tasa-arvoon eli siihen, että jokaisella tulee olla vanhempien varallisuuteen katsomatta mahdollisuus opiskella, tehdä työtä ja menestyä.

Lähimmäisen vastuu on myös minulle tärkeä asia. Meidän on yhdessä huolehdittava niistä, jotka eivät kykene huolehtimaan itsestään.

Suomi on pieni ja viennistä riippuvainen maa. Me tarvitsemme vapaakauppaa, kansainvälistä yhteistyötä ja kansainvälistä oikeutta kunnioittavaa maailmaa. Suomi kuuluu länteen ja siten Euroopan Unioni on meille luonnollinen kotipesä. Mitä vahvempi on Euroopan Unioni, sitä vahvempi on Suomen itsenäisyys. Kannatan myös Suomen NATO-jäsenyyttä.

Teen työtä Pirkanmaan parhaaksi

Pirkanmaa on Suomen toiseksi suurin maakunta, jossa on vahvaa vientiteollisuutta. Tampere on kansainvälisesti merkittävä koulutus, -innovaatio ja -start up-yritysten keskittymä. Väkiluku kasvaa eniten koko Suomessa Tampereen seudulla. Koko Pirkanmaa hyötyy siitä, että myös maakunnan reuna-alueet menestyvät. Pirkanmaan asemaa Suomen kakkoskeskuksena tulee vahvistaa edistämällä liikenneyhteyksiä. Tarvitsemme nopeamman junayhteyden Helsinkiin, toimivan lentoliikenteen ja investointeja valtateille 3,9,11 ja 12.

Lue Arton CV

Arto on tehnyt mittavan uran paikallisista luottamustehtävistä aina kansainvälisiin tehtäviin. Yksityiskohtaisemmin monipuolisiin luottamustehtäviin voit tutustua Arton CV:ssa.

Arto Satonen in English

Arto Olavi Satonen was born on October 20th 1966 in Vammala (the city of Sastamala since 1.1.2009). Arto Satonen is a member of the parliament of Finland and a member of the Finnish National Coalition Party (Kokoomus). Arto is the Chairman of the board of the Grand Commitee. In 1997 Arto graduated from the University of Lapland with an MA in social sciences. Arto has also studied in the University of Cambridge, majoring in economy and political sciences. Before his parliamentary career Arto was an entrepreneur and a teacher at the University of Applied Sciences. Arto places in centre-right on the political spectrum, and conservative by his political platform.