|
3.3.2023

Terveydenhoidon työvoimapulaan tarvitaan ratkaisuja nopeasti

Arvoisa lukija,

Tänään päättyy eduskunnan istuntokausi ja vaalitaistelu alkaa. Tässä viestissä viimeisen viikon tärkeimpiä päätöksiä, vaalin ennakkoasetelmia ja eilen kyselytunnilla esille nostamani aihe Pirkanmaan sote-alueen työvoimapulasta, joka on viimeisen kahden vuoden aikana järkyttävästi pahentunut. Otin tämän asian esille myös kyselytunnilla eilen, mutta sain pääministeriltä vastauksen, joka meni täysin asian vierestä.

Tästä pääset katsomaan kysymykseni hoitajapulaan liittyen https://www.facebook.com/satonen/videos/607897787333738

NATO JÄSENYYS ENÄÄ SINETTIÄ VAILLE – EI ENÄÄ KOSKAAN YKSIN

Vaalikauden ja koko eduskuntaurani tärkein päätös tehtiin keskiviikkona, kun eduskunta äänesti äänin 184-7 Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Jäsenyytemme tarvitsee vielä Turkin ja Unkarin ratifioinnin, mutta uskon asian hoituvan Naton Vilnan kokoukseen mennessä. Nato-jäsenyyden myötä emme ole enää koskaan yksin. Toki jatkossakin tarvitaan vahvaa maanpuolustustahtoa, yleinen asevelvollisuus ja modernit puolustusvoimat, mutta tiedämme, että tosipaikan tullen apua tulee läntisiltä liittolaisilta ja suurvalloilta.

Suomen Nato-jäsenyysprosessi, joka lähti nopeasti liikkeelle Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa, on työnäyte suomalaisen yhteiskunnan toimivuudesta. Kun kansan mielipide ensin kääntyi Nato-jäsenyyden taakse, niin sen jälkeen maan ylin johto presidentin johdolla ja poliittiset puolueet yhdessä veivät asiaa nopeasti eteenpäin ja nyt Suomi on tehnyt sen minkä voi. 28 maan nopea ratifiointi myös osoittaa, että Suomea arvostetaan luotettavana kansainvälisenä kumppanina.

VAALIT OVAT KOLMEN KAUPPA

YLEn uusimman gallupin mukaan Kokoomus on edelleen Suomen suosituin puolue ja ainoana yltää yli 20 prosentin kannatukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että Pirkanmaan vaalipiirissä meillä on hyvä mahdollisuus saada viides kansanedustajan paikka. Lisäpaikkoja olisi tällä tuloksella tulossa Kokoomukselle monista vaalipiireistä.

Vaalit alkavat kuitenkin vasta nyt. Kilpailu kolmen suurimman puolueen kesken pääministeripuolueen asemasta on hyvin tiukka ja ratkeaa vasta loppumetreillä. Vaalit ratkaisevat miljoona liikkuvaa äänestäjää, joista monet ovat vielä epävarmoja kannastaan. Voittoon nousee se puolue, joka saa parhaiten omat potentiaaliset kannattajansa liikkeelle. Vaalit ovat hyvin tärkeät. Jokaisen panosta vaalityössä tarvitaan.

Kolmen suuren takana kisaa toinen kolmikko, jossa Keskusta, Vihreät ja Vasemmistoliitto taistelevat lähes tasa-asemissa. RKP:n ja KD:n kannattajakunta on vakiintunut ja molemmat saanee nykyiset paikkansa eduskunnassa. Pienpuolueet tuskin saavat juurikaan edustajia läpi, mutta voivat viedä tärkeitä ääniä muilta. Varmin tae hallituksen vaihtamiselle onkin antaa ääni Kokoomukselle.

TERVEYDENHOIDON TYÖVOIMAPULAAN TARVITAAN RATKAISUJA NOPEASTI

Terveydenhoidon työvoimapula on iskenyt nopeasti Pirkanmaalle. Vuosikausia Pirkanmaalla terveydenhoitohenkilökunnan saatavuus oli hyvä, vaikka joissakin osissa maata työvoimapulaa oli jo aiemmin. Pirkanmaan vahva oma lääkärien ja hoitajien koulutus, sekä erityisesti Tampereen seudun vetovoima houkutteli työntekijöitä hyvin vielä joitakin vuosia sitten. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten lähihoitajista oli vielä hieman ylitarjontaa.

Tällä hetkellä henkilöstöpula on niin vakava, että se näkyy Pirkanmaalla esimerkiksi hoitojonojen pidentymisenä ja käyttämättöminä huoneina vanhustenhoidon laitoksissa. Jonossa olisi vanhuksia tuettuun asumiseen tulossa ja tilat valmiina, mutta ei ole hoitajia. Tämä on realiteetti useissa Pirkanmaan kunnissa. Tilanne on siis vakava.

Kokonaistilannetta kuvaa täyttämättömien työpaikkojen määrä. YLEn uutisen mukaan Pirkanmaalla olisi välitön tarve 1 500 sairaanhoitajalle, 1 000 lähihoitajille, 116 psykologille ja 360 sosiaalityöntekijälle. Sosiaali- ja terveydenhoidon viiveet heijastuvat myös koulumaailmaan, johon apua ei saada riittävän nopeasti ja sielläkin on työvoimapula. Lastentarhan opettajien vaje on 250, erityisopettajien 200 ja alakoulun opettajien 70.

Luvut ovat hurjia. Tämä on siis akuutti tilanne Sisä-Suomen vetovoimaisimmalla alueella, johon kuitenkin muuttaa useita tuhansia uusia ihmisiä vuosittain ympäri maata. Jos Pirkanmaa ei saa näitä työpaikkoja täytettyä, niin kuinka saavat esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Suomen terveydenhoitoalueet? Työvoimapula uhkaa siis romuttaa palveluita läpi koko Suomen.

Monessa asiassa hallitus voi mennä edellisen hallituksen tai kansainvälisten kriisien taakse. Tässä asiassa ei voi mennä. Tämä asia olisi ollut ratkaistavissa kotimaisin keinoin. Pirkanmaalla ei ollut mitään merkittävää pulaa hoitajista, kun tämä vaalikausi alkoi. Työvoimapula on räjähtänyt käsiin viimeisen kahden vuoden aikana. Hallitus on keskittynyt muuttamaan soten hallintorakenteita, mutta toimet työvoimapulan kitkemiseksi ovat olleet täysin riittämättömiä.

Hallitus vetoaa siihen, että koulutuspaikkoja on lisätty. Sen merkitys jää kuitenkin pieneksi, koska esimerkiksi lähihoitajaksi hakeutuvia on niin vähän, että aiemmatkin aloituspaikat eivät ole tulleet täyteen. Hoiva-avustajien tulo on auttanut asiaa jonkin verran, mutta ei riittävästi. Hoitoalan veto- ja pitovoima ei ole ollut riittävä, vaan työntekijöitä on siirtynyt töihin muille aloille ja osa on mennyt opiskelemaan.

Työperäisessä maahanmuutossa ollaan auttamattomasti myöhässä ja koordinointi puuttuu kokonaan. Nyt yksittäiset oppilaitokset ja yritykset yrittävät rekrytoida sieltä täältä ulkomaisia hoitajia. Oppia pitäisi ottaa Saksasta, joka on tehnyt Filippiinien kanssa valtiosopimuksen ja tuo koordinoidusti kieli- ja osaamisvaatimukset täyttäviä hoitajia Saksaan.

Tuntuu siltä, että terveydenhoitoalan työvoimapula on yllättänyt hallituksen täysin ja sen hintaa maksetaan nyt pitkinä hoitojonoina ja tyhjinä laitospaikkoina. Ennakointi työvoimatarpeesta ja reagointi siihen on pettänyt täysin. Uuden hallituksen on otettava tähän asiaan nopeasti kiinni. Suomalaiset ansaitsevat toimivat terveyspalvelut. Se ei voi jäädä henkilökunnan saatavuudesta kiinni.

EHDOKKAANA NUMEROLLA 93 – PIRKANMAATA KIERRETÄÄN

Sain vaalinumeron 93 ja varsinainen vaalityö alkaa heti tänään, kun eduskunta päättää työnsä. Tulen seuraavien viikkojen aikana aktiivisesti kiertämään eri puolilla Pirkanmaata. Tulevien viikkojen ohjelmakalenteri löytyy täältä sivun alaosasta https://www.satonen.fi/eduskuntavaalit-2023/

Vaalikampanjaan pääsee mukaan joko vastaamalla tähän viestiin tai liittymällä Facebookissa Arton joukkueen jäseneksi. Tervetuloa mukaan! Otetaan vastuu Suomesta ja Pirkanmaasta!

Tänään Sastamalan Pukstaavissa vaalipaneeli yhdessä Ilmari Nurmisen kanssa klo 17.00, tervetuloa!

Maanantaina on Akavalaisten Yrittäjien & Suomen Yrittäjien vaalipaneeli, jossa olen mukana. Ilmoittautumalla mukaan saat linkin tähän Teamsissa pidettävään paneeliin!


Hyvää viikonloppua!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.