|
7.5.2021

Arto Satosen viikkoviesti – Tampere ja Pirkanmaa poikkeuksellisen vahvalla kasvu-uralla

Arvoisa lukija!

 Tässä viikkoviestissä keskityn erityisesti Tampereen ja Pirkanmaan poikkeuksellisen vahvaan väestönkasvuun, joka on laajentunut ja korostunut korona-aikana.

 Ensin kuitenkin Kokoomuksen eduskuntaryhmän eiliseen päätökseen, mikä koskee ensi keskiviikon äänestystä EU budjetin ja elpymisrahaston hyväksymisestä. Kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti antaa edustajilleen äänestyksessä vapaat kädet. Päätöstä edelsi valtionvarainvaliokunnan mietinnön valmistuminen. Mietinnön lausumissa on kirjattu juuri ne talouskuria ja jokaisen jäsenmaan oman talouden vastuuta koskevat asiat, jotka Kokoomus olisi jo ennen viime Juhannuksen huippukokousta halunnut kirjata Suomen neuvottelutavoitteisiin.

 Valtionvarainvaliokunnan päätös ei vaikuta nyt käsittelyssä olevaan ratkaisuun, mutta se sitoo sekä nykyistä että tulevia Suomen hallituksia tulevissa ratkaisuissa ja ohjaavat Suomen hallituksen EU- politiikkaa. Lausumien tarkoituksena on varmistaa, että nykyinen tukipaketti jää kertaluonteiseksi ja pysyvään tulosiirtounioniin ei siirrytä. Sama tarkoitus on myös perustuslakivaliokunnan päätöksellä, joka sitoo mahdolliset tulevat ratkaisut 2/3 määräenemmistön taakse.

 Valtiovarainvaliokunnan lausumat löydät täältä kohdasta ”Valiokunnan lausumaehdotukset” https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/VaVM_4+2021.aspx

 Oma näkemykseni on, että Suomen ei ole viisasta yksin kaataa EU Budjettia ja tukipakettia. Se ei olisi Suomen talouden, ei Euroopan talouden, eikä Suomen kansainvälisen aseman edun mukaista. Tulee muistaa, että EU-jäsenyys on Suomelle ennen kaikkea turvallisuuspoliittinen ratkaisu.

 Äänestään siis Jaa.

TAMPERE JA PIRKANMAA POIKKEUKSELLISEN VAHVALLA KASVU-URALLA

 

Tämän kevään muuttotilastot ovat olleet hyvin mielenkiintoista luettavaa. Korona-aika on muuttanut toimintatapoja. Yli miljoona ihmistä on tehnyt etätöitä ja se on saanut monet miettimään asuinpaikkaansa uudelleen. Tämä näkyy esimerkiksi Pirkanmaalla siinä, että omakotitalot ja kakkosasunnon kiinnostavat nyt paljon myös Tampereen seudun ulkopuolella. Suurin osa Pirkanmaan kunnista on nyt muuttoliikkeen voittajia, kun aiemmin voittajia olivat lähinnä vain Tampere ja kehyskunnat.

 

Maalle tai pienempään kaupunkiin muuttaminen on nyt ajan trendi. Oma tilaa, oma rauhaa ja luonnonläheisyyttä arvostetaan. Toki kyse on myös asumisen hinnasta. Sastamalassa myydään monet omakotitalot Tampereen tontin hinnalla. Maalle muuttoa tapahtuu nyt niin paljon koko maassa, että pitkästä aikaa jopa Itä-Suomen pienet kunnat ovat olleet muuttovoittajia ja monet isot kaupungit ovat kääntyneet jopa muuttotappiopaikkakunniksi, ainakin tilapäisesti.

 

Tampere on kuitenkin eri maata. Tampereen muuttovoitto (tammi-maaliskuu 2021) oli 575 henkeä oli Suomen suurin ja se oli jopa noussut vuoden 2020 luvuista, kun kaikissa muissa isoissa kaupungeissa vähintäänkin muuttovoiton vauhti oli hiipunut, osa oli jopa painunut miinukselle. Koko luokkaa pienemmistä ylsivät toki voitolle Lahti, Seinäjoki ja Kokkola.

 

Tampereen kasvun tekee poikkeukselliseksi myös se, että muuttovoitto tulee pitkälti nimenomaan Suomen sisäisestä muuttoliikkeestä. Vantaa ja Espookin kasvavat edelleen, mutta niiden muuttovoitto tulee ulkomailta Suomeen muuttavista. Tampere on useissa kyselyissä valittu Suomen kiinnostavimmaksi asuinpaikaksi ja se näkyy siis myös muuttoluvuissa selvästi.

 

Tamperekin toki menettää asukkaita Pirkanmaan muihin kuntiin. Lähes kaikki Tampereen kehyskunnat ovat muuttovoittokuntia juuri siksi, että lapsiperheet muuttavat kehyskuntiin. Koronan myötä muuttoalue on vielä laajentunut. Suurin osa Valkeakoskelle, Akaaseen, Sastamalaan, Hämeenkyröön tai Ikaalisiin tulevista muuttaa myös Tampereelta tai Tampereen kehyskunnista. Tampereen vaikutus siis laajenee koko ajan ja se kattaa jo valtaosan Pirkanmaasta.

 

Tampere siis imee väkeä koko Suomesta ja sitten osa siirtyy Tampereen kautta muihin Pirkanmaan kuntiin. Tämä vahvistaa Pirkanmaa kehittymistä. Tampere hyötyy myös koko maakunnan vahvistumisesta, koska monissa palveluissa asiointi suuntautuu Tampereelle koko maakunnan alueelta. Positiivinen kierre luo taas lisää kysyntää erilaisille palveluille ja mahdollistaa monipuolisemman työtarjonnan. Entistä useammalla koulutetulla nuorella on siten syytä muuttaa Tampereelle ja perheen perustamisen jälkeen muualle Pirkanmaalla.

 

Tampereella pääsee ensi viikolla liikkumaan ratikalla. Areena on valmistumassa ja suuri osa Tampereen keskustasta on työmaa-alueena. Töiden ollessa kesken keskustassa on palveluyrityksillä vaikeaa, mutta töiden valmistuttua vetovoima on aivan uudella tasolla. Tampere on investoinut vahvasti infraan, kaavoittanut aktiivisesti uusia asuinalueita ja kehittänyt korkeakouluja ja niihin liittyviä yrityskampuksia, sekä panostanut voimakkaasti matkailuun ja erityisesti tapahtumien järjestämiseen.

 

Vuosien työ on tuonut tulosta. Tampere ja Pirkanmaa ovat erittäin vahvassa kasvussa. Läntiseen Suomeen on nousemassa pääkaupunkiseudulle vaihtoehdoksi iso keskus, joka vetää väkeä nimenomaan Suomen sisältä.

 

TÄNÄÄN TEAMS KLO 18

 

Tänään käyn läpi vielä tarkemmin TEAMS tapaamisessa kehysriihtä, Kokoomuksen tekemää välikysymystä, EU budjettia ja elpymisrahastoa sekä kuntavaalien tilannetta.

 

Tervetuloa mukaan keskustelemaan!  Ilmoittautumiset noora.kalli@eduskunta.fi

 

Hyvää viikonloppua!

 

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.