|
11.9.2018

Arto Satosen viikkoviesti – politiikan superviikko

Arvoisa lukija,

Takana on politiikan superviikko. Hallitus päätti vuoden 2019 budjettiesityksestä eduskunnalle, Ranskan presidentti Emmanuel Macron kävi Suomessa viemässä eteenpäin eurooppalaista puolustusyhteistyötä, Turun Eurooppa-foorumissa linjattiin Suomen tulevan puheenjohtajakauden EU-politiikkaa ja Brysselistä kuultiin hyviä uutisia, kun turhasta kellonsiirtelystä päästään viimein eroon.

Brittien lähtiessä Euroopan unionista Ranska on ainoa EU:n ydinasevalta. On hyvin tärkeää, että Ranska on ottanut aktiivisen otteen EU:n yhteisen puolustuksen kehittämisessä. Yhtä luontevaa on, että Suomi on siinä mukana. Tärkeää on myös, että Brexitistä huolimatta Iso-Britannia haluaa jatkossakin olla aktiivisesti mukana eurooppalaisessa puolustusyhteistyössä.

BUDJETTI 2019 – HALLITUKSEN TAVOITTEET TÄYTTYVÄT

Budjettiesitykseen sisältyy paljon hyviä uutisia. Hallituksen työllisyystavoite on jo saavutettu, kun uusia työpaikkoja on syntynyt 115 000. Samalla kokonaisverorasitukseen on laskenut 2 prosenttiyksikköä tällä vaalikaudella. Kenenkään palkansaajan verotus ei kiristy ja henkilö- ja toiminimiyrittäjillä yrittäjävähennys laskee veroja merkittävästi. Uutta velkaa otetaan 1,4 mrd. mutta velkaantuminen taittuu suhteessa bruttokansantuotteeseen ja velaksi eläminen loppuu 2021. Kaikki nämä ovat saavutuksia, joihin kolme vuotta sitten eivät uskoneet sen paremmin oppositio, kuin tiedotusvälineetkään. Talouspolitiikan osalta arvosana 9+ kuvaa hyvin oikeistohallituksen aikaansaannoksia.

Budjettiesitykseen sisältyy runsaasti tärkeitä lisäyksiä yhteiskunnan kipukohtiin. Poliisi ja puolustusvoimat saa kymmeniä lisävirkoja. Poliisi voi täyttää haja-asutusalueen virkoja ja palkata 30 lähipoliisia. Huonosta sadosta kärsineelle maataloudelle tulee erillinen 90 milj. euron tukipaketti, koulutukseen ja tutkimukseen yli 100 milj. euron paketti, jolla saadaan rahaa lukio- ja ammattikoulujen reformien toteuttamiseen, sekä pysyvää lisärahaa TEKES:lle, Business Finlandille ja Suomen Akatemialle. Tärkeää on myös, että kaikki sotaveteraanit saavat viimeinkin kotiinsa samat palvelut kuin sotainvalidit.

Hallitus pyrkii myös helpottamaan yritysten kokemaa työvoimapulaa antamalla lisää rahaa palkkatukiin ja työttömien lyhytkestoiseen koulutukseen, sekä keventämällä jo Suomessa olevan ulkomaisen työvoiman lupakäytäntöjä.

Budjettitiedote kokonaisuudessaan löytyy täältä: https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/osaaminen-tyollisyys-kasvu-ja-ruoka-paaosissa-vuoden-2019-budjettiesityksessa

HYVIÄ LIIKENNEUUTISIA PIRKANMAALLE

Budjettiesitykseen sisältyy myös kaksi todella tärkeää esitystä Pirkanmaalle. Tunnin juna yhteys pääradalle Helsinki-Tampere sai 1 milj. euroa suunnittelurahan. Se on toki vasta alku miljardin hankkeelle, mutta tärkeä sellainen. Suunnittelun käynnistyminen tekee hankkeesta konkreettisen. Toteutukseen tarvitaan valtion rahan lisäksi EU-rahaa ja yksityisiä sijoituksia, mikä käytännössä merkitsee myös raidekilpailun käynnistämisestä.

Tärkeä tavoite Pirkanmaan ja pääkaupunkiseudun yhdistämisestä nopealla junayhteydellä on nyt kuitenkin lähtenyt liikkeelle ja se on todella iso asia. Me tulemme vielä näkemään päivän, jolloin väliä ajaa lyhyin välein useita junia ja ihmiset liikkuvat paikasta toiseen aivan kuin asuisivat samassa kaupungissa.

VT 12:sta välille Tampere-Sastamala tuli myös hyviä uutisia. Jo aiemmin päätetyn valaistuksen välille Citymarketin risteys – Kärppälä jatkoksi tulee riista-aidat, jotka tukkivat pahimmat vaarapaikat. Näin ajaminen Sastamalasta Tampereelle tulee merkittävästi turvallisemmaksi kaikille tien käyttäjille ja ennen kaikkea helpottaa päivittäin työmatkaa ajavia. Tähän saatiin 1,8 milj. euroa valtion rahaa.

Pirkanmaan seuraavat isot liikennetavoitteet ovat VT3 Hämeenkyrön ohitus ja VT 9 nelikaistaistaminen välillä Tampere-Orivesi. Nämä ovat isoja, mutta täysin välttämättömiä hankkeita. Ohituskaistojen tarvetta on myös Tampere-Pori tiellä, jossa liikenne kasvaa nopeasti ja riista-aitoja tarvitaan myös VT9:lle erityisesti Urjalan kohdalle.

 

VIIKONLOPPUNA MAAOTTELUA, RALLIA, NATOA, KALAMARKKINOITA JA SUMPPIA!

Tänä viikonloppuna on perinteinen Ruotsi-ottelu Ratinassa ja SM-ralli Huittisissa ja Sastamalassa. Aktiivisena penkkiurheilijana käyn molemmissa.

Huittisissa on lauantaina 1.9. torikeskustelu NATOsta ja eurooppalaisen puolustuksen kehittämisestä, jossa vastaväittelijäni on Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi. Tervetuloa torille klo 11.00!

 

Tampereella on viikonloppuna myös Kalamarkkinat Laukon torilla, siellä olen keskustelemassa lauantaina klo 14-15.

 

Maanantaina syyskauden alun perinteiset Satonen sumpit kahvila Anitassa Kauppahallissa klo 10-11, tervetuloa jutulle!

Hyvää viikonloppua,

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.