Arvoisa lukija,
Tämä on vuosikymmenen viimeinen viesti ja se keskittyy syksyn poliittisiin tapahtumiin. Eduskunta jäänyt istuntotauolle ja kevätistuntokausi aloitetaan helmikuun alussa. Tammikuun lopulla alkaa jo politiikassa tapahtua ja viikkoviesti palaa silloin. Pidän nyt lomaa yli loppiaisen ja sitten palataan asioiden hoitoon täydellä tarmolla.
SYKSYÄ VARJOSTI CASE POSTI JA AL-HOL – ISOT ASIAT JÄI TAUSTALLE
Suomalaiselle yhteiskunnalle ja someajalle on tyypillistä, että poliittista keskustelua hallitsee vain yksi iso asia kerrallaan. Näin oli erityisesti vuoden lopussa, jossa ensin puhuttiin vain Case Postista ja sen jälkeen Al-Holin leirin suomalaisista. Samalla toki hyväksyttiin Rinteen/ Marinin hallituksen budjetti.
Täysin sivuraiteille jäi keskustelu valtion, kuntien ja sairaanhoitopiirien alijäämäisistä budjeteista ja niiden vaikutuksista, jotka tulevat näkymään kansalaisten arjessa vuoden 2020 aikana. Pirkanmaalla alibudjetointi kärjistyi jo eilen TAYSin sairaaloissa TEHYn ulosmarssiksi. Vastaavia ongelmia on muuallakin Suomessa. Kuntien huono taloustilanne heijastuu sairaanhoitopiirin työoloihin ja kansalaisten palveluihin.
Aivan viime metreillä eduskuntakeskustelu sai poikkeuksellisia piirteitä, kun uusi pääministeri Sanna Marin hyökkäsi toistuvasti Kokoomuksen kimppuun Al-Holin kysymyksessä. Suomalaisessa poliittisessa traditiossa on pitkä perinne siitä, että pääministeri pyrkii toimimaan kokoavana voimana, joka pikemminkin hillitsee erimielisyyksiä, kuin kärjistää niitä. Pääministeri on perinteisesti kunnioittanut myös oppositiota ja pyrkinyt toimimaan koko kansan pääministerinä. Toivon tätä myös nykyiseltä pääministeriltä.
Tämän viestin liitteenä on sekä Suomen Pankin tuore talouskatsaus, että Keskuskauppakamarin ohjelma Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Molemmat ovat erittäin painavaa tekstiä ja tärkeää luettavaa. Yhteinen sävel molemmissa on siinä, että työllisyyttä on parannettava nopeasti, jotta laadukkaat koulutus- ja terveyspalvelut voidaan turvata ja velkaantuminen pitää siedettävissä rajoissa. Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn linjasi tärkeimmiksi työllisyyskeinoiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastuksen, eläkeputkesta luopumisen, perhevapaauudistuksen ja työperäisen maahanmuuton edistämisen. Nämä kaikki löytyvät Kokoomuksen vaihtoehtobudjetista.
Tätä kirjoitettaessa ei ole vielä tietoa siitä onko työmarkkinoilla syntynyt teknologiateollisuuden ja teollisuusliiton välillä sopu. Se olisi hyvä joululahja kaikille. Päänavausta kaivataan, jotta liittokierros saadaan liikkeelle. Erityisen huolestuttavaa on se, että julkisen sektorin liittojen sopimukset ovat keväällä katkolla. Näillä aloilla on palkankorotustoiveita, mutta samaan aikaan julkisen sektorin palkanmaksukyky on hyvin heikko. Valtiotakin onkin jo huudettu apuun lisäbudjetilla. Sekään ei ole helppoa, koska valtio tekee jo tuntuvaa alijäämää. Tämä asia tulee olemaan ensi keväänä kuuma peruna.
SUOMEN ONGELMAT OVAT SITTENKIN PIENIÄ – KATSE ETEENPÄIN
Joulun alla on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomi on edelleen monella hyvinvointimittareilla mitattuna yksi maailman parhaista maista. Voi myös sanoa, että kun kuuntelee uutisia esimerkiksi Ruotsista, USAsta, Venäjältä, Ranskasta, Espanjasta tai Iso-Britanniasta, niin meidän murheemme ovat sittenkin pieniä ja ongelmat on ratkaistavissa.
Olennaista on, että kaikki toimijat ymmärtävät ison kuvan, sen mikä on Suomen menestyksen kannalta tärkeää. Poliittisella puolella tärkeintä olisi ymmärtää se, että normaalissa vaalikaudessa on 16 kvartaalia, eikä jokaisen gallupin narahduksen perässä kannata juosta. 50 kilometrin hiihtoakaan ei välttämättä voita se, joka johtaa kilpailua 5 kilometrin kohdalla; eikä suksia kannata lähteä voitelemaan uudelleen, jos on hieman alkumatkasta jäljessä.
Kansanedustajat ja maan hallitus on valittu tekemään päätöksiä kansalaisten parhaaksi. Se ei tarkoita sitä, että jokainen päätös olisi kaikkien kansalaisten mieleen. Joskus parhaat päätökset ovat sellaisia, jotka eivät ole oikein kenenkään mieleen. Tästä käy hyvänä esimerkkinä viime kaudella tehty KIKY, jonka myönteinen vaikutus työllisyyteen ja julkiseen talouteen on kiistaton. Pahinta on se, että ei uskalleta tehdä vaikeita päätöksiä lainkaan. Se on vahingoksi kansalaisille, mutta myös valtaa pitäville puolueille. Jos yrittää miellyttää kaikkia, niin lopulta ei miellytä ketään.
Nyt on aika rauhoittua Jouluun ja katsoa eteenpäin tulevaan vuoteen. Jouluna on hyvä ajatella niitä asioita, jotka meitä suomalaisia yhdistävät. Lopulta niitä asioita on paljon enemmän kuin erottavia tekijöitä, vaikka se eduskunnan kyselytunnilla ei aina siltä tunnu.
Hyvää Joulua ja onnellista uutta vuotta!
Arto