|
9.4.2021

Arto Satosen viikkoviesti – Jätelain muutos tekee itsenäisistä yrittäjistä kuntien renkejä

Arvoisa lukija,

 Tällä viikolla on erityisesti puhuttu EXIT-suunnitelmasta eli siitä miten koronasta päästään palaamaan normaaliaikaan. Hallituksen ensimmäinen suunnitelma tehtiin tänään. Kokoomus esitti oman suunnitelmansa jo aiemmin. Tilanne on toki kaksijakoinen. Epidemia on edelleen päällä, mutta kansalaiset, yritykset, tapahtumien järjestäjät jne. odottavat kuumeisesti tietoa siitä, mitä kesällä saa tehdä ja kuinka pian päästään normaaleihin oloihin. On selvää, että jokainen viikko on pitkä aika odottaa niille, joiden elinkeinoa ei voi korona-aikana normaalisti harjoittaa.

 Kokoomus on esittänyt selvitettäväksi rokotepassin käyttöönottoa. EU-tasolla tämä on todennäköisesti tulossa vaatimukseksi lentoliikenteessä. Rokotepassin ideana olisi se, että henkilö, jonka riski sairastua ja riski tartuttaa on pienempi (rokotteen saanut, koronan sairastanut, juuri negatiivisen testituloksen saanut) voisi vapaammin käydä kirjastossa, teatterissa tai urheilutapahtumassa. Tanska on tällaista järjestelmää ottamassa käyttöön. Ideana on siis avata yhteiskuntaa vähitellen ja antaa mahdollisuus tavata kavereitaan erityisesti senioreille, joista monet ovat jo pitkään olleet eristäytyneenä ystävistään. Hallitus on luvannut harkita rokotepassin käyttöönottoa.

 Tällä viikolla on ollut esillä myös VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin asema. Yli-Viikari on parasta aikaa rikostutkinnassa ja eduskunnan kansliatoimikunta päätti pidättää Yli-Viikarin virastaan tutkinnan ajaksi. Se oli ainoa oikea päätös, koska pääjohtajan uskottavuus viraston johtamisessa on mennyt ja on tärkeää turvata VTV:n toimintaedellytykset. Ensi viikolla eduskunnan tarkastusvaliokunta jatkaa asian käsittelyä.

 Tämän viikon iso aihe salissa oli jätelain uudistus, josta myös itse käytin puheenvuoron, joka on tässä liitteenä https://www.facebook.com/satonen/videos/4336491676361118

JÄTELAIN MUUTOS TEKEE ITSENÄISISTÄ YRITTÄJISTÄ KUNTIEN RENKEJÄ

Uusi jätelaki tulee muuttamaan jätteiden keräystä merkittävällä tavalla. Tavoite kiertotalouden edistämisestä on toki lähtökohtaisesti oikea, mutta ratkaisuksi etsitään markkinatalouden sijasta suunnitelmatalouden keinoja. Monien yrittäjien asema tulee muuttumaan merkittävästi ja osa yrityksistä tulee myös poistumaan markkinoilta.

Voimassaolevat lain mukaan jätteiden keräys on voitu toteuttaa joko kunnan järjestämänä tai sopimusperusteisesti eli suoraan asukkaan ja jäteyhtiön välisellä sopimuksella. Jatkossa jälkimmäinen tapa on mahdollista lähinnä vain sekajätteen keräämisessä, mikä tekee siitä käytännössä kannattamatonta. Olemme siis menossa järjestelmään, jossa kunta organisoi jätteiden keräyksen ja kilpailuttaa vain ajot yrityksillä. Yritysten liikkumatila pienenee olennaisesti.

Kyse ei ole pienestä muutoksesta. Nykyisin 1,8 miljoonaa suomalaista ja 41% kunnista on sopimusperusteisessa järjestelmässä. Osissa kuntia, kuten Sastamalassa kuntaliitosten vuoksi, voi toimia rinnakkain sekä kunnallinen, että sopimusperusteinen järjestelmä. Sopimusperusteiseen järjestelmään ollaan pääosin oltu tyytyväisiä. Yrittäjät ovat kehittäneet jätteen keräystä, investoineet uusiin järjestelmiin ja kuulleet asiakkaidensa tahtoa, koska asukas on voinut pettyessään vaihtaa toisen jäteyhtiön asiakkaaksi.

Nyt kaikki tämä ollaan menettämässä. Jatkossa kunta kilpailuttaa jätteen kerääjät omilla hankintalain mukaisilla kriteereillään ja asiakkaan valinnanvapaus poistuu. Samalla yrittäjistä tulee kunnan renkejä, jotka eivät ole enää palvelusuhteessa asiakkaaseen, vaan palvelusuhteessa kuntaan. Aika näyttää miten alan pienten yritysten käy. Ajon tarve ei tule poistumaan, mutta ajaako lopulta jätteitä joku iso kansainvälinen yritys. Se jää nähtäväksi ja riippuu paljon siitä, miten kilpailu toteutetaan.

Jätelain uudistuksessa on viime kädessä kyse siitä mihin talousjärjestelmään uskoo. Jos uskoo markkinatalouteen ja kilpailun myönteisiin vaikutuksiin kuluttajalle, niin jätelaki on fiasko. Jos uskoo suunnitelmatalouteen ja sen toimivuuteen, niin silloin muutos on toki toivottu. En ihmettele, että uudistus saakin laajaa kannatusta SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton taholta. Sen sijaan ihmettelen sitä, missä Keskustan ja RKP:n edustajat olivat silloin, kun olisi pitänyt lyödä soraa sosialismin rattaisiin ?

Hyvää viikonloppua!

Terveisin Arto

Ps. Erityiset onnittelut huomenna 90-vuotta täyttävälle Tampereen Ilvekselle, Suomen suurimmalle urheiluseuralle.

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.