Arvoisa lukija!
Tämä viesti tulee aprillipäivänä, mutta sisältää silti pelkkää asiaa.
Hallituksen esitys liikkumisrajoituksista kaatui eilen eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Sitä ei voi edes pitää suurena yllätyksenä, sillä hallituksen esitys oli niin huonosti valmisteltu ja epämääräinen. Asia ehti kuitenkin aiheuttaa mittavaa huolta kansalaisten keskuudessa. Viimeisen viikon aikana on tullut paljon kyselty koskeeko tämä minua ja miten, kenen kanssa saan liikkua, missä saa käydä kaupassa ja missä ei… Perustellusti erityisen huolissaan ovat olleet pienten kauppojen pitäjät, jotka ovat ihmetelleet sitä miten virus ei leviä hypermarketeista, mutta se leviää pienistä erikoiskaupoista?
Korona on edelleen vakava tauti, vaikka suuri osa riskiryhmäläisistä onkin jo saatu rokotettua. On kuitenkin paljon parempia ja oikeudenmukaisempia keinoja hillitä epidemiaa kuin liikkumisrajoitukset, joten ne joutikin kaatua. Esimerkiksi voidaan pahimmilla tartunta-alueilla tiukentaa maskinkäyttövaatimuksia, tehostaa rajavalvontaa ja tiukentaa kokoontumisrajoituksia kotibileiden osalta.
Hyvin tärkeää on nyt kuitenkin osoittaa tiekartta, jolla päästään avaamaan yhteiskuntaa uudelleen. Monet vaikeuksissa olevat elinkeinot ja kaikki erilaisista tapahtumista elävät ihmiset odottavat tietoa siitä mitä kesällä voi tehdä ja mitä ei voi tehdä. Se on ymmärrettävää, että epidemian kehitystä ei voi varmuudella ennustaa, mutta pitäisi pystyä kertomaan kansalaisille ainakin se, koska on 70% suomalaisista rokotettu ja sitä kautta saavutettu merkittävä laumasuoja. Kokoomus julkaisi oman exit-strategiansa tällä viikolla, tästä löytyy linkki siihen https://www.kokoomus.fi/miten-suomi-avataan–kokoomuksen-keskustelunavaus-koronan-exit-linjaukseksi/
HALLITUKSEN KANNATUS ROPISEE – KUNTAVAALIT ON KOLMEN KAUPPA
YLE julkaisi tänä aamuna uusimman kuntavaaligallupin, jossa SDP oli pudonnut PSn ja Kokoomuksen jälkeen kolmanneksi. Kaikki kolme ovat kuitenkin yhden prosenttiyksikön sisällä, joten kamppailu suurimman puolueen asemasta tulee tiukka kamppailu. SDPn kannatusta päähallituspuolueena epäilemättä syö hallituksen viimeaikainen hapuileva ote koronakriisin hoidossa. Kokoomus oli gallupissa nostanut kannatustaan. Suunta on siis oikea, mutta yhtään ääntä ei ole vielä annettu. Vaalit ratkaistaan vasta kesäkuussa. Vastuulliselle politiikalle näyttää kuitenkin olevan kasvava tarve ja se vahvistaa Kokoomuksen asemia.
MAALLE MUUTTO KIINNOSTAA, KUN TYÖTÄ SAA TEHDÄ MISSÄ HALUAA
Koronakriisi on muuttanut työn tekemisen tapaa merkittävällä tavalla. Yli miljoona suomalaista on koronakriisin aikana tehnyt töitä ainakin osittain etänä, monet lähes kokonaan. Samalla ihmisten arvostukset asumisessa ovat muuttuneet. Monet haluavat nyt enemmän omaa tilaa, omaa pihaa, turvallisuutta ja luonnonläheisyyttä. Näitä on tarjolla kohtuulliseen hintaan pienissä kaupungeissa ja maaseudulla.
Vanhojen omakotitalojen kauppa on käynyt korona-aikana ennätystahtiin. Esimerkiksi kotikunnassani Sastamalassa, joka on tyypillinen maaseudun seutukaupunki, myytävien kohteiden määrä on vuodessa pudonnut 300 asunnosta puoleen eli kauppaa on siis tehty paljon. Kysyntää kohdistuu yhtä lailla sekä maaseutuun, että pieniin taajamiin.
Pääkaupunkiseudulla asuvilta IT-työtä tekeviltä oli Nordean tutkimuksessa kyselty muuttohalukkuutta. Joka kymmenes oli valmis muuttamaan pk-seudun ulkopuolelle, jos etätyö muuttuu pysyväksi ja 2% oli jo muuttanut. Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin muuttovoittoa ovat saaneet monet pienet kunnat ja vastaavasti muuttotappiosta on kärsinyt esimerkiksi Espoo, joka on perinteisesti ollut yksi nopeimmin kasvavia kuntia. Muutos on siis melkoinen.
Etätyön hienous on siinä, että tekijä saa valita asuinpaikkansa. Se ei ole mitään alueellistamista, jossa väkipakolla siirretään jonkun työpaikka toiselle paikkakunnalle, vaan kukin tekee valintansa itse. Jos haluaa tehdä etätyötä Helsingin Kalliosta, niin sitä voi aivan hyvin tehdä. Yhtä lailla sitä etätyötä voi tehdä Leviltä, Ikaalisten kylpylästä tai Punkalaitumelta. Kukin voi valita itselleen sopivimman paikan, kun vaan tietoliikenneyhteydet toimivat. Nykyajan aluepolitiikkaa onkin huolehtia tietoliikenne ja liikenneyhteyksien toimivuudesta ympäri maan. Silloin annetaan aidosti ihmisille mahdollisuus valita missä haluavat asua.
Monipaikkaisuus on tämän ajan trendi. Yhteiskunnan on toimittava mahdollistajana. Jo nyt voi huoletta käyttää mökkipaikkakunnan terveyskeskusta ja lasku lähtee siihen kuntaan mihin verotkin maksetaan. Jatkossa pitää mahdollistaa myös lasten koulunkäynti kahdella eri paikkakunnalla, mikä oli Suomessa vuosikymmeniä sitten ihan tavallista.
Viime vuosina alueelliset erot ovat kasvaneet erityisesti maakuntien sisällä. Nuorempi ja koulutetumpi väki on keskittynyt yliopistokaupunkeihin ja niiden kehyskuntiin. Etätyön merkittävä lisääntyminen tuo uusia mahdollisuuksia myös maaseudulle ja seutukaupunkeihin. Tasaisempi aluekehitys tapahtuu etätyön kasvun myötä itsestään. Yhteiskunnan pitää vain olla mahdollistaja ja kansalainen saa tehdä omat valintansa.
Hyvää pääsiäistä toivottaen!
Arto