Arvoisa lukija,
Eduskuntavaalit olivat hieno menestys. Kaikki tavoitteet täyttyivät. Kokoomus tuli valtakunnallisesti ykköseksi 48 paikalla ja Pirkanmaan Kokoomus sai yhden lisäpaikan eli viidennen edustajapaikan, johon nousi Aleksi Jäntti. Eduskuntaan valittiin hyvillä äänimäärillä Anna-Kaisa Ikonen, Pauli Kiuru ja Sofia Vikman. Oma äänimääräni nousi edellisistä vaaleista lähes tuhannella lukemaan 6028. Sain kokoomuslaisista eniten ääniä kymmenessä Pirkanmaan kunnassa. Iso kiitos kaikille minua ja Kokoomusta äänestäneille!
Eduskuntavaaleista tuli kolmen suuren puolueen kilpailu. Kamppailu pääministerin paikasta nosti kaikkien suurten puolueiden äänimääriä. Kokoomus oli suurin voittaja, Perussuomalaiset kakkonen ja SDP kolmas. Keskusta menetti kahdeksan paikkaa ja punavihreä akseli Vasemmistoliitto ja Vihreät yhteensä peräti 12. Eduskunta siis oikeistolaistui merkittävästi. Vaalituloksen pitää näkyä hallitusratkaisussa.
Ensi viikon perjantaina Petteri Orpo nimitetään hallitustunnustelijaksi. Sen jälkeen hän laatii kysymykset, joihin puolueet vastaavat. Vastaukset saatuaan tunnustelija käy vielä tarkentavia keskusteluja puolueiden kanssa ja tekee sen jälkeen esityksensä hallituspohjasta. Vasta sen jälkeen alkavat varsinaiset hallitusohjelmaneuvottelut.
Hallitusohjelma on Suomen tärkein poliittinen asiakirja, jossa määritellään uuden hallituksen tärkeimmät linjaukset kaikilta politiikan sektoreilta seuraavalle neljälle vuodelle. Hallitusohjelma ohjaa valittavien ministerien työtä, koska siihen on kirjattu tärkeimmät lakiuudistukset.
Tunnusteluvaiheeseen osallistuvat yleensä kaikki eduskuntapuolueet. Toivoa sopii, että mukana on myös Keskusta, missä on selviä oppositiohaluja. Keskustan ulosjäänti merkitsisi, että kahden suurimman puolueen eli Kokoomuksen ja Perussuomalaisten hallitus olisi mahdollinen vain kristillisten ja RKP:n tuella. Tämä nelikko on toki hyvin mahdollinen ja sillä on eduskunnassa riittävä enemmistö. Tämä koalitio olisi myös vaalien tuloksen pohjalta perusteltu vaihtoehto, koska mukana olisi suurimmat puolueet ja suurimmat voittajat sekä kannatuksensa säilyttäneet puolueet. Tämän koalition toteutuminen on mahdollinen, jos riittävää kompromissihalukkuutta kaikilta löytyy.
Uusi hallitus voi rakentua myös Kokoomuksen, SDP:n ja pienempien puolueiden varaan. Tämän vaihtoehdon suurimmat haasteet ovat kuitenkin talous- ja työllisyyskysymyksissä, joissa Kokoomuksen ja SDP:n on vaikea löytää yhteistä näkemystä.
Hallituksen muodostaminen ja hallitusohjelman laatiminen tulevat viemään viikkoja. Sen aikaa maata johtaa toimitusministeriönä nykyinen hallitus. Se ei kuitenkaan tee enää poliittisia päätöksiä. Uusi aika ja uusi ote maan asioiden hoitoon tulee, kun uusi hallitus Petteri Orpon johdolla aloittaa.
Informoin tapahtumien kulusta säännöllisesti viikoittain myös tällä vaalikaudella.
SUOMESTA TÄNÄÄN NATON JÄSEN – TÄRKEÄ HETKI ISÄNMAALLE
Suomen jäsenyys Natossa on tänään virallisesti varmistunut. Se on tärkeä hetki isänmaalle. Olemme ottaneet lopullisen askeleen osaksi länttä, emmekä enää koskaan ole yksin.
Tässä liitteenä tasavallan presidentin lausunto asiasta https://www.presidentti.fi/tiedote/tasavallan-presidentti-sauli-niiniston-lausunto-suomen-nato-jasenyydesta/
MAATALOUDEN KANNATTAVUUTTA POHTINUT TYÖRYHMÄ JÄTTI RAPORTTINSA
Maatalouden kannattavuutta pohtinut parlamentaarinen työryhmä jätti loppuraporttinsa keskiviikkona. Toimin ryhmän varapuheenjohtajana. Työryhmässä olivat mukana kaikki puolueet ja raportin esitykset ovat yksimielisiä. Niiden tavoitteena on parantaa maatalouden kannattavuutta ja tuottajien asemaa elintarvikeketjussa sekä edistää ruokavientiä. Raportti ehdotuksineen löytyy täältä https://mmm.fi/documents/1410837/145956715/MAKA-raportti+2023.pdf/eca65598-7dec-c66b-6ef9-73dd57281b89/MAKA-raportti+2023.pdf?t=1680073124697
Hyvää pääsiäistä ja iso kiitos äänestäjille!
Arto