Arvoisa lukija,
Takana on uuden eduskunnan ensimmäinen viikko, jonka aikana eduskunta on muodollisesti järjestäytynyt. Suurimman puolueen puheenjohtaja Kokoomuksen Petteri Orpo valittiin väliaikaiseksi puhemieheksi ja hän aloittaa tänään hallitustunnustelut. Orpo esittää kysymykset kaikille puolueille ja niihin odotetaan vastauksia alkuviikolla. Kysymykset julkistetaan, kun ne on puolueille jätetty.
Vastauskierroksen jälkeen edessä ovat hallitustunnustelijan ja puolueiden väliset tarkentavat keskustelut. Näiden keskustelujen jälkeen hallitustunnustelija esittää näkemyksensä hallituspohjasta ja vasta sen jälkeen alkavat varsinaiset hallitusneuvottelut. Neuvottelujen alkaminen ei vielä merkitse uuden hallituksen syntyä, mutta toki yleensä Säätytalolle neuvotteluihin lähteneet puolueet ovat saaneet aikaan yhteisen hallitusohjelman ja muodostaneet hallituksen. On siis mahdollista, että hallituspohja selviää jo tulevan viikon tai sitä seuraavan viikon aikana.
Valtiopäivien avajaisissa Petteri Orpo käytti puhemiehenä puheenvuoron, jossa hän korosti nimenomaan niitä asioita, joilla eduskunnassa on laaja kannatus. Orpo viittasi sekä NATO-jäsenyyteen, Koronan hoitoon että yhteiseen tahtotilan pitää kiinni suomalaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta ja sen palveluista. Orpo toi myös esille sen, että edessä on taloustilanteen vuoksi vaikeita päätöksiä ja ne tulevat vaikuttamaan kansalaisten elämään. Kohtuuttomia ei kuitenkaan keneltäkään vaadita ja lopulta käy hyvin. Se oli puheen pääsanoma. Linkki Orpon puheeseen löytyy tästä: https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/Puhemies-Petteri-Orpon-puhe-valtiop%C3%A4ivien-avajaisissa-2023.aspx
VALIOKUNTIEN PUHEENJOHTAJUUDET JAETTIIN
Eduskunnan järjestäytymiseen liittyen valiokuntien puheenjohtajuudet ja varapuheenjohtajuudet huudettiin puolueiden kesken. Huudot tehtiin d’Hondtin menetelmällä puolueiden suuruusjärjestyksessä. Kolme suurinta puoluetta eli Kokoomus, Perussuomalaiset ja SDP saivat neljä puheenjohtajuutta, Keskusta kaksi, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP yhden.
Kokoomus sai johdettavakseen perustuslakivaliokunnan, EU-asioihin keskittyvän suuren valiokunnan, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sekä puolustusvaliokunnan. Kaikki nämä puheenjohtajuudet ovat hyvin merkittäviä.
Perustuslakivaliokunta on saanut lähes ylähuoneen roolin, koska lähes kaikki keskeiset hallituksen esityksen menevät perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Suuri valiokunta on keskeisessä asemassa Suomen EU-politiikassa ja suuren valiokunnan puheenjohtaja on suoraan yhteydessä pääministeriin tärkeissä neuvotteluissa. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on keskeinen, kun Suomen työmarkkinoita uudistetaan kilpailukykyisemmiksi ja puolustusvaliokunta on keskeisesti määrittelemässä NATO-Suomea.
Perussuomalaiset johtavat jatkossa hallintovaliokuntaa, maa- ja metsätalousvaliokuntaa, lakivaliokunta ja talousvaliokuntaa. SDP:n johdossa ovat ulkoasiainvaliokunta, sosiaali- ja terveysvaliokunta, sivistysvaliokunta ja tarkastusvaliokunta. Keskusta johtaa valtiovarainvaliokuntaa ja liikenne- ja viestintävaliokuntaa. Lisäksi Vihreät johtavat ympäristövaliokuntaa, Vasemmistoliitto tulevaisuusvaliokuntaa ja RKP tiedusteluvaliokuntaa.
Valiokunnat kokoontuvat tilapäiskokoonpanoin siihen asti, kunnes uusi hallitus on muodostettu ja vasta sen jälkeen puolueet valitsevat pysyvästi puheenjohtajat ja jäsenet valiokuntiin. Kaikki huomio siis tulee lähiviikot keskittymään hallitusohjelman laatimiseen ja hallitusohjelman muodostamiseen.
HÄMEENKYRÖSSÄ KIITOSKAHVIT HUOMENNA
Hämeenkyrön Kokoomus järjestää torilla kiitoskahvit huomenna klo 9-11. Olen paikalla 10-11. Tervetuloa kahville ja evästämään hallitusneuvotteluja.
Hyvää viikonloppua!
Arto
Arto Satosen viikkoviesti – Uuden eduskunnan järjestäytyminen
Arto Satonen
Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.