Arto Satosen viikkoviesti – Julkisissa hankinnoissa huomioitava pk-yritykset

Arvoisa lukija!

 

Tällä viikolla eduskunnan keskustelua on hallinnut tilanne Turkin ja Kreikan rajalla. Turkki on valtapoliittisena keinona työntänyt maassaan olevia ulkomaalaisia kohti Kreikan rajaa, jonka Kreikka on laittanut kiinni. Kreikka on ilmoittanut, että se suojelee omaa rajaansa ja siten myös EU:n ulkorajaa, eikä kuukauteen ota vastaan yhtään turvapaikkahakemusta.

 

Suomessa keskustelu on herännyt Suomen hallituksen suhtautumisesta Kreikan toimintaan. Hallituksen vastaukset ovat olleet hyvin ristiriitaisia. Selväksi ei ole tullut tukeeko Suomi Kreikan päätöstä olla poikkeusoloissa ottamatta turvapaikkahakemuksia sisään vai ei? Asia on erittäin keskeinen, koska se määrittelee EU:n ulkorajavaltioiden toiminnan siinä tilanteessa, kun rajojen yli on tulossa iso joukko ihmisiä. Hallituksen epämääräiset kannanotot ovat johtamassa opposition välikysymykseen.

 

Tilanne Idlibin alueella Syyriassa on huolestuttava. Assadin joukot ja niitä tukeva Venäjä, sekä kapinalliset ja heitä tukeva Turkki ovat taistelussa keskenään. Tällä viikolla Putin ja Erdogan ovat yrittäneet ratkoa kriisiä. Turkin ja Kreikan rajan välinen tilanne ei suoraan liity Idlibiin, vaan Turkki käyttää turvapaikanhakijoita painostuskeinona Euroopan Unionin suuntaan ja hakee siten tukea omalle politiikalleen. Ratkaisu tarvitaan, mutta painostukseen ei voida taipua. Siksi Kreikan raja on pidettävä kiinni.

JULKISISSA HANKINNOISSA HUOMIOITAVA PK -YRITYKSET

 

Eduskunta keskusteli tällä viikolla myös julkisista hankinnoista. Hanselin ja kuntien yhteistyön myötä monet julkiset hankinnat uhkaavat kasvaa niin suuriksi, että vain harvat yritykset kykenevät jättämään tarjouksen. Tähän sisältyy joillakin aloilla oligopolin tai jopa monopolin vaara, mikä pitkässä juoksussa nostaisi myös hankintojen hintaa. Monille PK- yrityksille pääsy mukaan julkisiin hankintoihin on kannattavan toiminnan elinehto.

 

Nostin keskustelussa esille sen, että vaara julkisten hankintojen keskittymiseen on erityisen suuri juuri nyt, kun kuntien, kuntayhtymien ja valtion taloudellinen tila on poikkeuksellisen heikko. Houkutus on suuri poimia  ”matalalla olevia omenia” eli siis saavuttaa lyhytaikaisia säästöjä laajentamalla hankintojen kokoa. Tämä ei kuitenkaan yleensä ole pitkässä juoksussa yhteiskunnan kokonaisetu. Puheenvuoroni löytyy kokonaisuudessaan täältä https://www.facebook.com/satonen/videos/1484717225037924/

 

 

KORONAN TALOUDELLISET SEURAUKSET VOIVAT KESTÄÄ KUUKAUSIA

 

Korona-virus on toistaiseksi onnistuttu Suomessa pitämään kurissa varsin hyvin, vaikka yksittäistapausten määrä kasvaa ja Pirkanmaaltakin löytyi jo yksi tartunta. Jatkoa on mahdoton ennustaa, mutta viranomaiset ja terveydenhoitoalan ammattilaiset ovat tehtäviensä tasalla.

 

Koronan taloudelliset vaikutukset sen sijaan näkyvät jo laajalti myös Suomessa. Eniten on kärsinyt matkailu, koska matkoja on runsaasti peruttu ja kysyntä on nyt heikkoa. Teollisuudelle ongelmia aiheuttaa tuotantoketjujen haavoittuvuus. Jos komponentteja ei saada Kiinasta tai muualta Korona-alueelta, niin tuotanto katkeaa. Toisaalta esimerkiksi jo valmistettuja koneita ja laitteita ei voi asentaa maissa, joihin on matkustuskielto.

 

Koronan vaikutukset Suomen talouteen tulevat väistämättä näkymään ainakin hienoisena BKT:n laskuna. Yritystason vaikutukset riippuvat pitkälti toimialasta ja yrityksen toimintatavasta. Kyseessä on kuitenkin erikoinen tilanne, jossa samaan aikaan on ongelmia sekä kysynnässä, että tarjonnassa. Jos Korona-aika jää lyhyeksi, niin valtaosa yrityksiä selviää siitä läpi kohtuullisen pienin vaurioin. Jos Korona pitkittyy maailmanlaajuisesti, niin silloin vaikutukset talouteen tulevat olemaan huomattavat.

 

BIDEN NOUSI KÄRKEEN – VAIHTOEHTO POPULISMILLE

 

USA:n demokraattien supertiistain vaaleissa entinen varapresidentti Joe Biden onnistui kokoamaan maltilliset voimat taakseen ja voitti peräti 10 osavaltiossa. Sosialisti Bernie Sanders voitti vain neljässä osavaltiossa. Bidenin menestyksen kannalta tärkeää oli supertiistaita edeltäneen Etelä-Carolina esivaalien voitto. Bidenin tuki erityisesti mustien äänestäjien keskuudessa on erittäin vahvaa läpi maan.

 

Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että Joe Biden valitaan Demokraattien ehdokkaaksi, vaikka ero valitsijamiehissä onkin vielä niukka suhteessa Bernie Sandersiin. Muut ehdokkaat ovat jo luopuneet kilpailusta. Bidenin voitto on todella merkittävä, koska muuten edessä olisi ollut populistifinaali Donald Trumpin ja Bernie Sandersin välillä ja siinä olisi ollut tarjolla vain huonoja vaihtoehtoja.

Koko maailma saakin kiittää Etelä-Carolinan vastuullisia mustia äänestäjiä, jotka nostivat Joe Bidenin takaisin kisan kärkeen.

 

 

Hyvää viikonloppua toivottaen!

 

Arto

 

Arto Satonen

Olen 51-vuotias kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä EU-asioiden parissa suuren valiokunnan puheenjohtajana. Olen myös Pirkanmaan kansanedustajien puheenjohtaja. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Arto Satonen

Olen 51-vuotias kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä EU-asioiden parissa suuren valiokunnan puheenjohtajana. Olen myös Pirkanmaan kansanedustajien puheenjohtaja. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana.