|
13.3.2020

Arto Satosen viikkoviesti – Malttia ja me-henkeä koronataistelussa

Arvoisa lukija,

 

Koronaviruksen leviämistä yritetään hidastaa monin eri keinoin. Tilanne on otettava vakavasti, mutta samalla myös maltillisesti. Jokainen voi omalta osaltaan tehdä parhaansa pesemällä käsiä, välttämällä tilanteita, joissa on paljon ihmisiä samassa paikassa ja huomioimalla erityisesti tarttumisen vaaran riskiryhmille.

Maan hallitus linjasi eilen välittömästi käyttöön otettavia toimia, joita olivat mm. yli 500 hengen yleisötilaisuuksien kieltäminen toukokuun loppuun saakka, vierailukielto vanhusten hoitolaitoksiin ja  kotikaranteeni epidemia-alueilta Suomeen tuleville. Jälkimmäisen yksityiskohdista työntekijöiden tulee neuvotella työnantajansa kanssa. Yleisesti on kannustettu tekemään mahdollisimman paljon töitä etänä.

 

Niissä kouluissa, joissa Koronaa on havaittu on myös koulunkäynti keskeytetty. Lisäksi monilla paikkakunnilla ollaan varauduttu koulutyön keskeyttämiseen ja etäopiskeluun siirtymiseen. Kokonaisvaltaista kieltoa koulujen ja päiväkotien osalta ei kuitenkaan ole tehty. Tässä on erilaisia linjauksia eri maissa.

 

Kaikkien koulujen ja päiväkotien laittaminen kiinni vaikeuttaisi myös niiden henkilöiden työntekoa, joiden työ on yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätöntä (esim. terveydenhoitohenkilökunta, viranomaiset, elintarvikekaupat ym.). Jos tilanne muuttuu epidemiaksi, niin lisää kouluja menee varmasti kiinni. Ylioppilaskirjoituksia on tarkoitus aikaistaa, jotta ne ehditään varmuudella pitämään. Tämä kuitenkin aiheuttaa ongelmia kokeisiin valmistuville nuorille.

 

Koronaa vastaan taisteleminen on koko kansakunnan yhteinen asia. Tässä ei ole hallitus/oppositio-asetelmaa eikä Koronalla pidä politikoida. Tällä hetkellä toimitaan tartuntalain pohjalta, mutta kaikki eduskuntapuolueet ovat ilmaisseet olevansa tarvittaessa valmiita valmiuslain käyttöönottoon.

 

Korona aiheuttaa suuria vaikutuksia taloudelle, koska se vaikuttaa ihmisten kulutuskäyttäytymiseen. Esimerkiksi matkailu ulkomaille on käytännössä lähes loppunut. Toisaalta joidenkin kulutustavaroiden menekki on valtavaa, kun ihmiset varautuvat pahan päivän varalle.

 

Omia varastoja on hyvä lisätä, mutta maltti on silti hyvä säilyttää. Tavaraliikenne sujuu edelleen myös yli valtakunnan rajojen ja kotimainen elintarviketuotanto toimii. Tällaisessa tilanteessa korostuu juuri kotimaisen elintarviketuotannon merkitys osana huoltovarmuutta.

 

Monien yritysten tilanne on aidosti vakava. On pyrittävä estämään elinkelpoisten yritysten kaatuminen Koronan aiheuttamiin tilapäisiin kysyntäongelmiin. Avainasemassa on rahoitussektorin joustavuus, johon puolestaan julkinen sektori voi omilla päätöksillään antaa liikkumavaraa. Verohallinto tulee omalta osaltaan ohjeistamaan ja linjaamaan Koronan vuoksi viivästyneistä maksuista ensi viikolla. Kaikkineen on tärkeää pyrkiä pitämään pörssiromahduksen vaikutus mahdollisimman vähäisenä suhteessa reaalitalouteen ja yritysten toimintaan.

 

Korona aiheuttaa isoja vaikeuksia myös urheiluun ja urheiluseuroille. Isoja urheilutapahtumia on peruttu ympäri maailmaa ja kotimaiset palloilusarjat ovat joko keskeytetty tai ottelut pelataan tyhjille katsomoille. Taloudelliset vaikutukset urheiluseuroille ovat valtavat, mutta tietenkin terveys menee kaiken edelle. Monet seurat ovat myös lopettaneet lasten ja nuorten harjoitukset. Sekin on tärkeä varotoimenpide, vaikka harrastuksilla onkin iso merkitys lasten ja nuorten henkiselle hyvinvoinnille.

 

Eduskunnan työ jatkuu pääosin normaalisti. Seuraava täysistunto on tiistaina. Maan korkeimman päätöksentekoelimen pitää olla aina toimintakykyinen. Korona on kuitenkin otettu eduskunnassa erittäin vakavasti, etätyötä on lisätty merkittävästi ja edustajia kannustetaan yksityisauton käyttämiseen joukkoliikenteen sijasta. Kokoomus on omalta osaltaan linjannut, että yleisötilaisuuksia ei nyt järjestetä ja olen omalta kohdaltani perunut myös yritysvierailut toistaiseksi.

 

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö antoi eilen haastattelun YLE:n A-studiolle Koronaan liittyen. Tässä linkki Presidentin haastatteluun YLE areenassa, suosittelen katsottavaksi. Erityisesti jäi mieleen Presidentin vetoomus meille kaikille: ” Tarvitsemme sellaista ajattelua, että en ole tässä yksin, vaan olemme tässä kaikki toinen toisiamme tukemassa”. Juuri tällaista veteraanien ”kaveria ei jätetä” -henkeä me nyt tarvitsemme!

 

Niinistön haastattelu löytyy tästä linkistä: https://yle.fi/uutiset/3-11254262

 

TALVISODAN PÄÄTTYMISESTÄ 80 VUOTTA – KIITOS VETERAANISUKUPOLVELLE

 

Tänään tulee kuluneeksi tasan 80 vuotta talvisodan päättymisestä. Veteraanit voittivat Suomelle itsenäisyyden ja suomalaisille vapauden. Ilman veteraanien taistelua Suomi olisi kokenut Baltian maiden kohtalon ja joutunut osaksi Neuvostoliittoa. Itsenäisyyden menestys olisi merkinnyt meille jälkipolville huomattavasti huonompia eväitä omaan elämäämme. Meidän jälkipolvien on siten syytä kiittää veteraaneja ja koko veteraanisukupolvea siitä, että Suomi on tänä päivänä yksi maailman parhaista maista. Kiitos!

 

Terveisin Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.