|
17.3.2023

Arto Satosen viikkoviesti – Vaaleja kohti

Arvoisa lukija,

Tämän viikon suurin uutinen on se, että Suomen NATO-jäsenyys on varmistumassa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on parasta aikaa Turkissa ja odotamme hyviä uutisia Niinistön ja Erdoganin tapaamisen jälkeen. Toivottavasti silloin on Turkin käsittelyaikataulu tiedossa.  Unkari on ilmoittanut, että Unkarin parlamentti käsittelee Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyden ratifiointia maaliskuun viimeisenä päivänä. Parhaimmillaan siis Suomen NATO-jäsenyys varmistuu jo ennen pääsiäistä.

Tässä viestissä arvioin eduskuntavaalien tilannetta ja viestin lopussa ajatuksiani varhaiseläkejärjestelmän kehittämisestä siten, että viimeisinä työvuosina työntekijän toiveita voitaisiin paremmin huomioida Singaporen mallin mukaan. Näiden asioiden edistäminen on Kokoomuksessa vastuullani ja tästä asiasta on eilen puolueen taholta tiedotettu.

VAALEJA KOHTI – TIUKKA KISA EDESSÄ SUURTEN PUOLUEIDEN KESKEN

Eduskuntavaaleista on tulossa hyvin tiukat. Kamppailu kolmen suurimman puolueen välillä on tasainen ja jokaisella äänellä on merkitystä. Todennäköisesti myös Pirkanmaalla kamppailu viimeisistä paikoista on äärimmäisen tiukka. Nyt on siis aika lähteä äänestämään ja varmistaa, että myös oma lähipiiri käy äänestämässä.

Vaalien alla on jo käynnistetty spekulaatiot tulevasta hallituksesta. Demokratiaan kuuluu kuitenkin se, että vaaleissa kansa sanoo sanansa ensin ja puolueet neuvottelevat sitten hallitusyhteistyöstä kansalaisten antamilla voimasuhteilla ja suurimman puolueen puheenjohtajan johdolla. Kokoomus tavoittelee suurimman puolueen asemaa ja pääministerin paikkaa. Muista lähtökohdista käsin hallitusyhteistyöhön lähteminen olisi huomattavasti vaikeampaa.

Vaalikentillä kysytään usein keiden puolueiden kanssa Kokoomus on valmis hallitukseen lähtemään, jos pääsee valitsemaan. Lopullinen valinta riippuu tietenkin hallitusneuvotteluista. On kuitenkin täysin selvää, että Kokoomus ei voi lähteä hallitukseen, joka noudattaa nykyisen hallituksen velkaantumiseen perustuvaa talouspolitiikkaa. Julkisen talouden tasapainottaminen ja siten palveluiden turvaaminen on Kokoomukselle ehto hallitukseen menolle. Me otamme VMn virkamiesten esitykset vakavasti, vaikka emme niitä kaikkia kannatakaan.

Puolueiden talouspolitiikkaa vertailtaessa on selvää, että Kokoomuksen ja PSn hallitusyhteistyö on todennäköisempi vaihtoehto kuin Kokoomuksen ja SDPn välinen yhteistyö. PSn vaatimus työperäisen maahanmuuton rajoittamisesta vain keskituloa enemmän tienaaviin on kuitenkin mahdoton, koska työvoimapulaa on laajasti ympäri Suomea ja myös Pirkanmaalla.

Suomalaisista työttömistä on kannustinloukkuja purkamalla saatavissa joitakin kymmeniä tuhansia työntekijöitä lisää, mutta ei riittävästi, jotta esimerkiksi palvelut, teollisuus, maatalous ja soteala saa riittävästi henkiläkuntaa. On selvää, että PSn on joustettava tästä keskeisestä tavoitteestaan, jos se ylipäätään hallitukseen haluaa, koska kaikki muut puolueet ovat asiasta eri mieltä. 

Olen ollut nyt kansanedustajana 20 vuotta. Edessä oleva vaalikausi tulee olemaan todennäköisesti kaiken haastaviin. Sota jatkuu takapihallamme idässä ja se vaikuttaa merkittävästi myös ihmisten toimeentuloon ja julkiseen talouteen. Suomen julkinen velka ja kotitalouksien velka on ennätyslukemissa ja korot nousussa. Edessä on vaalikausi, jolloin on kyettävä tekemään vaikeita päätöksiä, mutta samalla pidettävä sydän mukana. Erittäin tärkeää on myös kyetä yhteistyöhön yli puoluerajojen. Vaikeana aikana se on voimaa.

Mikäli haluat tukea jatkoani eduskunnassa, niin minua voi äänestää Pirkanmaalla numerolla 93.

SUOMALAISELLA KLUBILLA PUHUTAAN TURVALLISUUDESTA SU KLO 15

Järjestän ensi sunnuntaina 19.3. Klo 15-17 Tampereen suomalaisella klubilla turvallisuuspoliittisen seminaarin, jossa käsitellään tuoreeltaan Suomen NATO-jäsenyysprosessia ja suurvaltapolitiikkaa, sekä sen vaikutuksia Suomeen. Puhujina ovat UPIn tutkija Henri Vanhanen, kenraaliluutnantti evp. Heikki Lyytinen ja ex-kansanedustaja Kimmo Sasi. Tilaisuuden juontaa Janne Ruohonen. Kahvitarjoilu.

Tervetuloa!

SINGAPOREN MALLI PIDENTÄÄ TYÖURIA JA AUTTAA JAKSAMAAN

Singaporessa on järjestelmä, jonka mukaan alimpaan eläkeikään tuleva työntekijä voi halutessaan neuvotella työnantajansa kanssa uuden työsopimuksen. Ajatuksena on, että ikääntyvä työntekijä voi lyhentää työaikaansa tai keventää vastuitaan. Työnantajalla on oikeus vähentää palkkaa työn vaativuuden mukaisesti, mutta varhaiseläkejärjestelmän kautta korvataan osa työntekijän ansiomenetyksistä.

Singaporessa oikeus uuteen työsopimukseen on kaikilla yli 63-vuotiailla ja se on voimassa 68 ikävuoteen asti. Järjestelmän käyttöönoton jälkeen eläkkeellesiirtymisikä on noussut kahdella vuodella. Tämä tavoite on saavutettu huomioimalla ikääntyvän työntekijän yksilölliset tarpeet.

Kokoomus haluaa Suomeen Singaporen mallin. Työntekijän ja työnantajan välinen neuvottelu muistuttaisi vuorotteluvapaasta sopimista. Alimman eläkeiän saavuttaneella työntekijällä olisi oikeus pyytää neuvottelua uudesta määräaikaisesta työsopimuksessa, jossa huomioitaisiin hänen toiveensa. Työnantajalla olisi mahdollisuus joko hyväksyä sopimus ja sopia työtehtävien vaativuutta vastaavasta uudesta palkasta tai hylätä sopimus, jos se ei olisi töiden järjestämisen kannalta mahdollista toteuttaa.

Singaporen mallin mukaisesti nykyistä varhaiseläkejärjestelmää tulisi uudistaa siten, että se tukee kevyempään työhön siirtyneen työntekijän toimeentuloa ja mahdollistaa siten taloudellisesti kevyempään työhön siirtymisen. Työnantaja – ja työntekijäjärjestöt haluavat tulevalla vaalikaudella uudistaa työeläkejärjestelmää. Tämän uudistamisen yhteydessä tulee valmistella Singaporen mallin mukainen järjestelmä ikääntyville työntekijöille.

Monilla toimialoilla on Suomessa työvoimapula ja työurien pidentäminen on kansantaloudellisesti tärkeää. On kuitenkin selvää, että kaikki alimman eläkeiän ylittäneet työntekijät eivät jaksa tehdä viimeisiä työvuosiaan yhtä intensiivisesti kuin nuorempana. Siksi järjestelmän tulee huomioida ihmisten yksilöllinen työkyky. Singaporen malli on osoittanut toimivuutensa ja siksi se kannattaa Suomessa ottaa tosissaan.

Arto Satonen

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.