|
15.2.2019

Arto Satosen viikkoviesti – Osaavasta työvoimasta huutava pula

Arvoisa lukija,

Tällä viikolla eduskunnan keskustelua on hallinnut tiedustelulaki. Se oli perjantaina istuntosalissa ja menee alkuviikolla perustuslakivaliokunnan käsittelyyn. Tässä asiassa on nähtävä metsä puilta. Yksityiskohdista voidaan kiistellä, mutta tiedustelulaki tarvitaan ehdottomasti ja pian.

Turvallisuusympäristömme on muuttunut ja poliisin tiedusteluoikeuksien pitää muuttua niiden mukana. Terroristi-iskut ovat mahdollisia missä tahansa Euroopassa ja hybridihyökkäykset ovat olleet jatkuvia ja kärjistäneet poliittisia kriisejä monissa maissa. Suomen on jo ennalta varauduttava kansalaisten turvallisuutta tai kansallista turvallisuutta uhkaaviin tekijöihin. Siksi suojelupoliisin ja sotilastiedustelun toimintaedellytysten vahvistaminen on välttämätöntä.

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.5.1″ src=”https://www.satonen.fi/wp-content/uploads/sites/2/2018/06/3453-lores.jpg” /][et_pb_text admin_label=”Leipäteksti” _builder_version=”3.17.6″ text_text_color=”#333333″ header_2_line_height=”2em” header_2_font_size=”22px” header_2_font_size_tablet=”20px” header_2_font_size_phone=”18px” header_2_font_size_last_edited=”on|tablet”]

Tällä viikolla viikon kansantaloustieteen oppitunnin aiheena: Kuka Suomessa maksaa veroja ja miten henkilöverotusta tulisi kehittää? https://www.satonen.fi/2019/ 02/15/kansantaloustieteen- oppitunti-kuka-maksaa-veroja- suomessa-videoblogi/

Lisäksi Facebookissa on alkanut Arton joukkueessa kampanja, johon pääset mukaan vastaamalla tähän viestiin, niin laitamme sinulle lisätietoa.

OSAAVASTA TYÖVOIMASTA HUUTAVA PULA

Keskiviikkona kävin Ratinan rekrytorilla. Vierailu oli avartava. Tällä hetkellä todella monilla yrityksillä on tarve palkata lisää työntekijöitä. Esimerkiksi Sastamalan Vexve haki sekä metallimiehiä että insinöörejä. Tampereen liikennelaitos etsi bussikuskeja, Kotipizza myyjiä ja R-kioskit yrittäjiä. Vain muutamia esimerkkejä mainitakseni. Työtä on siis nyt tekevälle tarjolla.

Kuvaavaa oli se, että Tampereen seudun työvoimasta ollaan kiinnostuneita ympäri Suomea. Rekrytorilla haettiin työvoimaa esimerkiksi Savoon, Kainuuseen ja Pietarsaaren alueelle. Kaikenlaisista osaajista on pulaa. Esimerkiksi Savoon tarvitaan ammattimiehiä, IT-osaajia, myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia ja lastentarhanopettajia ja lähes kaikkea siltä väliltä.

Työvoimapula uhkaa jo muodostua kasvun esteeksi. Työttömiä toki edelleen on, mutta todelliset reservit alkavat jo olla vähissä. Työmarkkinat tarvitsevat henkilöitä, joilla osaaminen, työkyky ja motivaatio, on kohdallaan. Ulkomailta rekrytoidaan koko ajan enemmän ja se olisi tehtävä helpommaksi. Ammatilliseen koulutukseen ja ammattikorkeakoulutukseen on panostettava ensi kaudella nykyistä enemmän ja erilaisilla muuntokoulutuksilla tulee täsmäkouluttaa ihmisiä työvoimapula-aloille. Niitäkään ei saa unohtaa, jotka tarvitsevat kuntoutusta työkyvyn palauttamiseksi.

HERKKUJUUSTOLA AUKESI VIHDOIN – KAAVOITUSPROSESSI VEI 5 VUOTTA

Mouhijärven herkkujuustola, Peter ja Jenni Dörigin yritys, Hilman ja Vilhon koti avattiin virallisesti tänään. Juustola toki ehti käynnistää toimintansa jo joulun alla. Tämä sveitsiläisen juustomestarin ja suomalaisen laatuinsinöörin perheyritys on tullut tunnetuksi laadukkaista juustoistaan ympäri Suomea.

Tunnetuksi on tullut myös Herkkujuustolan rakentaminen, joka vuosien varrella on saanut myös valtakunnallista huomiota. Rakentaminen nimittäin viivästyi 5 vuodella Pirkanmaan ELY-keskuksen valittaessa Sastamalan kaupungin myöntämästä poikkeusluvasta vuonna 2013. ELY:n valitus meni läpi Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa.

Kyse oli siitä mihin kohtaan Häijään risteystä juustola voidaan rakentaa. Yrittäjien hankkima tontti, joka oli Häijään risteyksestä Hämeenkyrön suuntaan ei soveltunut ELY:n kaavoittajien mielestä rakennuspaikaksi, vaan uusi paikka oli löydettävä Häijään risteyksen Sastamalan puolelta. Jos paikan tuntee, niin maalaisjärjellä on tällaista linjausta mahdoton käsittää. Surkuhupaisaa asiassa on vielä se, että ELY:n yrityspuoli on koko ajan tukenut juustolahanketta.

Yrittäjäpariskunta ansaitsee erityiskiitoksen sitkeydestä ja uskollisuudesta Mouhijärveä kohtaan. Tarjolla olisi luonnollisesti ollut vaihtoehtoisia paikkoja muualla, johon rakentaminen olisi voitu aloittaa jo vuosia sitten. Kiitos yrittäjien sitkeyden ja Sastamalan kaupungin myötävaikutuksen, hanke on nyt vihdoin voitu toteuttaa. Juustola on merkittävä lisäys VT 11 palvelutarjontaan, Mouhijärven vetovoimaan ja työllistää myös kymmenkunta ihmistä.

TURVALLISUUSSEMINAARI TYRVÄÄN PAPPILASSA SUNNUNTAINA KLO 16

Ensi sunnuntaina tukiryhmäni järjestää turvallisuusseminaarin Sastamalassa. Poliisikansanedustaja ja lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen puhuu sisäisestä turvallisuudesta. Tolvanen on alan johtavia asiantuntijoita Suomessa ja keskeinen vaikuttaja eduskunnassa turvallisuusasioissa. Kommenttipuheenvuoron käyttää Sisä-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Antero Rytkölä. Toisena aiheena on Suomen kansainvälinen asema ja ulkoinen turvallisuus, josta alustan ja kommenttipuheenvuoron käyttää Suomen reserviläisten hallituksen jäsen Jussi Viljanen. Tervetuloa keskustelemaan!

Lisäksi maanantaina 18.2. SATOSEN SUMPIT klo 10 Tampereen kauppahallissa Kahvila Aniittassa, tervetuloa!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.