Arvoisa lukija,
Tämän viikon keskustelua ovat hallinneet Oulussa ja Helsingissä paljastuneet ulkomaalaistaustaisten nuorten miesten alaikäisiin kohdistuneet seksuaalirikostutkinnat. Tapaukset ovat täysin tuomittavia, joten eduskuntaryhmät päättivät toimia yhdessä lakimuutosten vauhdittamiseksi. Käsittelen tätä teemaa viestissäni ja lisäksi ajankohtaiskatsaus Brexitistä.
[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.5.1″ src=”https://www.satonen.fi/wp-content/uploads/sites/2/2018/06/3453-lores.jpg” /][et_pb_text admin_label=”Leipäteksti” _builder_version=”3.17.6″ text_text_color=”#333333″ header_2_line_height=”2em” header_2_font_size=”22px” header_2_font_size_tablet=”20px” header_2_font_size_phone=”18px” header_2_font_size_last_edited=”on|tablet”]
Lisäksi linkki uuteen videoblogisarjaani ”Kansantaloustieteen oppitunti”, jossa aiemman ammattini kansantaloustieteen opettajan pohjalta pistän halki, poikki ja pinoon poliittisen keskustelun aiheita, joilla on kansantaloudellista merkitystä. Ensimmäisenä aiheena on työllisyysaste ja tässä jaksossa minulla on käytettävissä sininen ja punainen tussi. Linkki löytyy tästä https://www.satonen.fi/2019/ 01/16/kansantaloustieteen- oppitunti-jakso- tyollisyysaste-videoblogi/
OULUN JA HELSINGIN TAPAUKSET JÄRKYTTÄVIÄ – NOPEITA TOIMIA TARVITAAN
Oulun ja Helsingin tapaukset ovat tuoneet päivänvaloon alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia, jotka on saatava kuriin. Erityisesti Afganistanin ja Irakin kansalaiset ovat selvästi yliedustettuna seksuaalirikostilastoissa. Ongelma on toki jo historiastakin tuttu. On aina vaarallinen asia, jos nuorilla miehillä ei ole järkevää tekemistä.
Eduskuntaryhmät kokoontuivat heti tiistaina istuntoon, jossa sitouduttiin viemään nopeasti läpi jo annetut hallituksen esitykset: Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttöön enimmäisrangaistus korotetaan neljästä vuodesta kuuteen vuoteen ja törkeään lapsen raiskaukseen tulisi uusi asteikko, 4-12 vuotta. Poliisille annetaan lisää oikeuksia käyttää henkilötietoja monipuolisemmin rikosten ehkäisyssä ja kansalaisuuslakia muutetaan siten, että rikokseen syyllistyneet voivat menettää Suomen kansalaisuuden samoin kuten terrorismista tai maanpetoksesta.
Lisäksi eduskunnassa on esitys ulkomaalaislain muuttamisesta, jolla esimerkiksi puututaan turvapaikanhakijoiden uusintahakemusten käyttöön viivytystarkoituksessa sekä mahdollistetaan turvapaikanhakijoiden matkustusasiakirjojen haltuunotto palautusten helpottamiseksi. Tämä etenee hallituksen edustajien äänillä, koska osa oppositiosta ei ole tähän sitoutunut.
Rangaistusten koventaminen ja kartoitusten nopeuttaminen ovat tärkeitä asioita, mutta ne eivät yksin poista ongelmia. Paljon muutakin on tehtävä. Vastuu nuorista on myös vanhemmilla, kavereilla ja opettajilla. Tärkeintä on puuttua heti, kun jotain epäilyttävää havaitaan. Myös nettipoliisia, Pelastakaa Lapset ry:tä ja muita ennaltaehkäiseviä toimia tarvitaan.
Samassa yhteydessä on keskusteltu myös poliisin resursseista, joita on tärkeä vahvistaa. Vuonna 2019 poliisien määrä nousee, kun lähiöpoliiseja palkataan ja suojelupoliisin rahoitusta lisätään. Nykyisestä hieman yli 7 200 poliisista määrä on nostettava ainakin 8000 seuraavan vaalikauden aikana. Tämä on mahdollista, koska Tampereen poliisiammattikorkeakoulun sisäänottoa nostettiin sadalla opiskelijalla jo vuonna 2016. Poliisin koulutus kestää 2,5-3 vuotta. Ensimmäiset isot ryhmät valmistuvat tänä vuonna, mikä mahdollistaa 150 poliisin lisäyksen.
Tärkeää on myös saada ryhtiä kotouttamiseen. Nuoret miehet on saatava osaksi järkevää toimintaa. Työkokeilu ja kielikoulutus on toteutettava nykyistä tehokkaammin ja niissä suoriutuminen tulee näkyä tuen määrässä ja olla ehtona eteenpäin pääsylle. Tehokas kotoutuminen auttaa niitä nuoria pääsemään yhteiskuntaan kiinni, jotka oikeasti ovat avun tarpeessa. Se myös karsii nopeasti pois joukosta ne, joilla ei ole tarkoitustaan integroitua Suomeen.
BREXIT – SEKAISIN, SEKAISIN JA ENEMMÄN SEKAISIN…
Brexitin käsittely Iso-Britannian parlamentissa on täysin solmussa. Theresa Mayn esitys Brexit-sopimuksesta kaatui, samoin kaatui Jeremy Corbynin esitys hallituksen epäluottamuslauseesta, joka olisi vienyt uusiin vaaleihin. Ensi maanantaina May tuo uuden esityksen, mutta sillekään ei ole odotettavissa menestystä.
Brexit uhkaa nyt toteutua ilman sopimusta maaliskuun lopussa, mikä aiheuttaa välittömästi ongelmia suomalaisille Britanniassa, briteille Suomessa ja tavara viennille maiden välillä. Välittömiä ongelmia voi tulla myös esimerkiksi lentoliikenteen sujuvuuteen ja lääkkeiden saatavuuteen. Suomessa on ministeriöissä aloitettu valmistautuminen ns. kovaan brexitiin, jotta kansalaisille kohdistuvat haitat jäisivät mahdollisimman pieniksi. Esimerkiksi Suomessa asuvia brittejä on pyydetty rekisteröitymään maahanmuuttovirastoon, jotta oleskeluoikeuden jatkuminen Suomessa voidaan järjestää.
Esillä on ollut myös brexitin siirtyminen. Tämä on mahdollista, mutta lisäaika jää väistämättä lyhyeksi. Euroopan parlamentin vaalit on toukokuun lopussa ja uusi parlamenttikausi alkaa heinäkuun alussa. Tämä on käytännössä brexitin viimeinen määräaika. Iso-Britannia voi toki perua koko Brexitin tai järjestää uuden kansanäänestyksen, mutta sille ajatukselle ei näytä olevan tukea Britannian parlamentissa.
Poliittinen tilanne Britanniassa on erittäin sekava. Hallitsevassa puolueessa vain hieman yli puolet kansanedustajista tukee Theresa Mayn esittämää sopimuksellista brexitiä. Lopuista enemmistö kannattaa kovaa brexitiä eli eroamista ilman sopimusta ja vähemmistö vastaan äänestäneistä haluaisi Britannian jatkavan EU:ssa. Labourin kansanedustajien enemmistö kannattaa uutta kansanäänestystä, mutta merkittävä vähemmistö mukaan lukien puheenjohtaja Jeremy Corbyn vastustaa. Kaiken lisäksi Labourille brexitiä tärkeämpää olisi valtaanpääsy ja Konservatiiveille puolestaan vallan säilyttäminen on brexitiä tärkeämpää. Asiat ovat siis täysin solmussa ja yli hallitus-oppositio rajan tapahtuvan yhteistyön syntyminen näyttää epätodennäköiseltä.
Summa summarum: Brexitin toteutuminen ilman sopimusta näyttää hyvin todennäköiseltä ja siihen on jo varauduttava sekä kansalaisten, yritysten että valtioiden.
Hyvää viikonloppua toivottaen!
Terveisin Arto