|
27.9.2024

Arto Satosen viikkoviesti – Budjettivääntöä ja töhrimistä

Arvoisa lukija!

Eduskunta on tällä viikolla käsitellyt valtion ensi vuoden budjettia. Käyn tässä viestissä läpi budjettikeskustelun antia. Viestin lopussa otan kantaa tällä viikolla kuohuttaneeseen aiheeseen eli Eduskuntatalon töhrimiseen.

Eduskunnan keskustelu budjetista sujui odotettuun tapaan. Vasemmisto-oppositio syytti hallitusta velanotosta ja heikentyneestä työllisyystilanteesta. Siinä ei sinänsä ole mitään yllättävää, mutta on silti pakko sanoa, että se tuntuu kohtuuttomalta. Erityisesti sosiaalidemokraattien osalta, jotka eivät kyenneet kertomaan ainuttakaan uutta säästökeinoa, mutta sen sijaan halusivat perua lähes kaikki hallituksen tekemät säästöt ja työllisyyttä edistävät rakenteelliset uudistukset.

Keskustan linjana näyttää olevan toistaa keskustelusta toiseen parlamentaarista yhteistyötä keinona talousongelmien ratkaisuun. Idea on periaatteessa hyvä, mutta täysin idealistinen. Kuka vihervasemmiston puheita kuunnellut oikeasti voi uskoa siihen, että kaikki puolueet yhdessä ottaisivat vastuuta Suomen taloudesta? Toki Vasemmistoliitolle on annettava tunnustus siitä, että se on opposition rehellisin puolue. Se esittää avoimesti sellaisia kiristyksiä yritysten verotukseen, että orastava talouskasvu varmasti hyytyisi.

Tämän pintakuohun alla oli toki paljon asiaakin. Oman pääluokkani osalta oli kansanedustajilla hyviä kysymyksiä esimerkiksi TE-uudistuksen käytännön toteutuksesta ja vaikutuksista kuntatalouteen. Samoin puhuttiin paljon työperäisestä maahanmuutosta, kohtaanto-ongelmasta ja aikuiskoulutuksesta. Keskustan taholta tuli kiitoksia paikallisen sopimisen edistämisestä.

TÖHRIMINEN EI KUULU DEMOKRATIAAN

Eduskuntatalon töhriminen on täysin tuomittava teko, josta tekijät toivottavasti tulevat saamaan kunnon rangaistuksen. Demokratiaan kuuluu oikeus osoittaa mieltä, mutta se on eri asia kuin vahinkojen aiheuttaminen.  Mikään asia ei oikeuta tekemään tällaista tekoa. Valitettavasti tekijät ovat saaneet teollaan hakemaansa julkisuutta.

Olisi toinenkin tapa hoitaa tällaiset tilanteet. Kansainvälisissä jalkapallo-otteluissa kesken pelin kentälle ryntääviä henkilöitä ei kuvata TV-ruutuun lainkaan, vaan kuva näyttää ihan muuta siihen asti kunnes peli taas jatkuu. Nyt nämä rikoksen tekijät saivat jopa uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa selittää miksi he tämän tekivät. Ihmettelen, miksi laiton toiminta palkittiin julkisuudella.

Tosin, töhrijöiden motiivejakin on mahdoton ymmärtää. Elokapinan ja heidän kumppaniensa viesti on, että edustuksellinen demokratia ei tee riittävästi ilmastonmuutoksen eteen. Faktaa kuitenkin on, että länsimaisissa demokratioissa ja erityisesti Pohjoismaissa ympäristöasiat otetaan vakavammin kuin missään muualla ja jatkuvasti tehdään monia isoja asioita ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Mitä tekevät muut yhteiskuntajärjestelmät? Mitä tekee esimerkiksi Venäjä, jonka väestö on 30 kertainen Suomeen verrattuna ja maa-alue suhteellisesti vieläkin suurempi. Onko joku kuullut, että Venäjä suunnittelisi luopuvansa fossiilisen energian käytöstä? Lisäksi Venäjä tuhoaa joka päivä systemaattisesti luontoa hyökkäämällä Ukrainaan, eikä juuri piittaa edes luonnosta omilla alueillaan. Mitä tekee Kiina? Avaa valtavasti uusia hiilivoimaloita. Toki panostaa sähköautoihin, mutta sekin johtuu vain siitä, että lähipäästöt Kiinan suurkaupungeissa ovat aivan valtavat ja päästöongelma siten akuutti.

On myös kiistaton fakta, että turvetta tarvitaan. Sitä tarvitaan kasvualustoissa, eläinten kuivikkeena, kompostoinnin tukiaineena, maanparannuksessa ja ympäristövahinkojen torjunnassa. Ja tietenkin turvetta tarvitaan vähintäänkin huoltovarmuuden takaajana myös energiatuotannossa.

Elokapinan kaltaiset järjestöt kuvittelevat, että töhrimällä paikkoja ja sulkemalla teitä voi vaikuttaa. Onneksi niin ei ole. Onneksi meillä on edustuksellinen demokratia. Se tarkoittaa, että jokainen voi tasapuolisesti yhdellä äänellä vaikuttaa äänestyskopissa ja eduskunnassa kuuluu se ääni, minkä kansalaiset siellä haluavat kuuluvan. Se on paras tapa myös ympäristönsuojelun kannalta, kuten esimerkit maailmalta kertovat.

Hyvää viikonloppua!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.