|
30.11.2024

Arto Satosen viikkoviesti – YT-laki eduskuntaan, paikallinen sopiminen etenee

Arvoisa lukija,

Tällä viikolla työmarkkinauudistukset ovat edenneet merkittävästi. Lisäksi olemme kuulleet Googlen jättimäisestä maa-alueen hankinnasta Muhoksesta ja Kajaanista, mikä voi poikia miljardiluokan investoinnin. Kokoomus on myös valinnut tänään uuden ympäristöministerin, joka tulee hoitamaan Espoon kaupunginjohtajaksi siirtyvän Kai Mykkäsen tehtävää. Mykkäsen tilalle valittiin Sari Multala, jolla on jo ministerikokemusta ja vahvaa näyttöä osaamisesta. Hänen tilallaan kulttuuri- ja tiedeministerinä aloittaa Mari-Leena Talvitie, joka on tehnyt pitkän uran eduskunnassa ja Kokoomuksen johtopaikoilla. Erinomaiset valinnat!

MTV teki pidemmän haastattelun näkemyksistäni ajankohtaiseen työllisyys- ja työmarkkinatilanteeseen. Otin haastattelussa myös esille Tanskan mallin, joka voisi soveltua myös Suomeen. Tämän haastattelun voi katsoa MTV katsomosta https://www.mtv.fi/video/8f69ffc57a9767bca8cf/jakso-38-vieraana-tyoministeri-arto-satonen ja Ajatuspaja Toivon torstaina julkaistu pamfletti ”Nyt töihin!” kertoo lisää Tanskan mallista. Olen julkaisun yksi kirjoittajista. Linkistä pääset tutustumaan julkaisuun tarkemmin https://toivoajatuspaja.fi/wp-content/uploads/2024/11/Nyt-toihin.pdf.

YT-LAKI EDUSKUNTAAN – PAIKALLINEN SOPIMINEN HYVÄKSYTTIIN VALIOKUNNASSA

Valtioneuvosto antoi tällä viikolla eduskunnalle lakiesityksen YT-lain muuttamisesta. Jatkossa YT-lain soveltamisalaraja nousee käytännössä 20:stä henkilöstä 50:een. Tämä on erityisesti yrittäjien pitkään toivoma uudistus, joka pienentää pienten yritysten hallinnollista taakkaa. Jatkossakin on käytössä kevennetty vuoropuhelu, mutta se on hyvin vapaamuotoinen. Samalla muutosneuvottelujen minimineuvotteluajat puolitetaan, mikä lisää työmarkkinoiden dynamiikkaa, kun kriisitilanteissa voidaan reagoida nopeammin. Uudistuksen on tarkoitus astua voimaan maaliskuun alussa.

Paikallinen sopiminen on eduskunnassa edennyt jo täysistuntokäsittelyyn ja tullee voimaan vuoden alusta. Uusi laki mahdollistaa kymmenille tuhansille järjestäytymättömille pk-yrityksille paikallisen sopimisen. Kyse on ennen kaikkea oikeudenmukaisuudesta. Jatkossa pienet yritykset voivat hyödyntää samoja TES:ien joustoja kuin isommatkin yritykset. Sopimuskumppaniksi ei myöskään tarvita luottamusmiestä eli ns. luottamusmieslukko poistuu. Paikallisen sopimuksen voi tehdä myös liittoon kuulumattoman luottamusvaltuutetun kanssa.

UUSIUTUVA ENERGIA MAHDOLLISTAA ISOJA INVESTOINTEJA

Viime viikolla Suomen hallitus ilmoitti valtavasta maakaupasta Kajaanissa ja Muhoksella. Google ostaa peräti 1400 hehtaarin maa-alueen, joka mahdollistaa pilvi- ja datakeskusinfrastruktuurin kasvattamisen Suomessa. Hankkeen toteutuessa kyse on miljardiluokan investoinnista, jonka vaikutus säteilee laajasti pohjoiseen Suomeen.

Google toimii jo tällä hetkellä vahvasti Haminassa, jonne se on vuosien varrella investoinut 4,5 miljardilla eurolla. Googlen toiminnot työllistävät Haminassa nyt 400 henkilöä ja sataa työntekijää ollaan palkkaamassa lisää, kun Haminassa käynnissä oleva investointi valmistuu. Google on myös Kymenlaakson suurin yhteisöveron maksaja. Maanhankinta pohjoisesta Suomesta kertoo siitä, että Google investoi vahvasti Suomeen jatkossakin.

Suurinvestointeja Suomeen houkuttelee päästötön energia, mikä tarkoittaa uusiutuvaa energiaa ja ydinvoimaa. Datakeskukset käyttävät valtavasti energiaa ja ne haluavat olla edelläkävijöitä myös ympäristönsuojelussa. Suomeen on mahdollista rakentaa paljon tuuli- ja aurinkovoimaa myös maa-alueille, mikä mahdollistaa isojen datakeskusten rakentumisen.

Uusiutuva energia on jo tullut korvaamaan fossiilisia polttoaineita, mutta suurin hyöty saavutetaan silloin, kun se houkuttelee mukanaan isoja investointeja. Monet teollisuuden alat etsivät keinoja tuottaa tuotteensa ympäristöystävällisemmin. Tässä kilpailussa vahvoilla ovat ne maat ja ne alueet, joilla on tarjota päästötöntä energiaa luotettavasti ja kohtuulliseen hintaan. Kehitys kulkee esimerkiksi vihreän teräksen suuntaan.

Pirkanmaalla on menossa useita aurinko- ja tuulivoimahankkeita. Lupaprosessit ovat usein pitkiä, vaikka maakuntaliitto on suhtautunut niihin lähtökohtaisesti myönteisesti. Tässä kilpailussa kannattaa kuntien olla aktiivisia. Energiamurroksen myötä teollisuuden pelimerkkejä jaetaan uudelleen ja siinä kilpailussa nopeat syövät hitaat.

Energiamurroksessa iso rooli on myös vedyllä. Suomella voi puolestaan olla iso rooli päästöttömän vedyn tuottajana. VTT on tehnyt vetytutkimusta jo useamman vuosikymmenen ajan. Toiveissa on, että Suomi voisi tuottaa vuonna 2030 jopa 14 % Euroopan päästöttömästä vedystä ja vetytalous voisi luoda kymmeniä tuhansia työpaikkoja 10 vuodessa. Nähtäväksi jää toteutuuko tämä kehitys, mutta edellytykset siihen ovat olemassa.

Vetyputki voi olla iso mahdollisuus myös Pirkanmaalle, jos putki sijoittuu siten, että se palvelee Pirkanmaan teollisia investointeja. Sastamalassa asiassa on oltu hyvin aktiivisia, koska Keikyässä sijaitsee Kemira Chemicals, mikä on vetyalan merkittävä toimija.

Hyvää itsenäisyyspäivää toivottaen!

Arto Satonen

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.