|
30.4.2020

Arto Satosen viikkoviesti – Yhteiskuntaa on hallitusti avattava

Arvoisa lukija,

Taistelu koronakriisiä vastaan on onnistunut Suomessa hyvin, mutta rajoitustoimien taloudellinen hinta on nousemassa valtavaksi. Keskuskauppakamari arvioi eilen, että yksi suljettu viikko maksaa 1,2 miljardia viikossa. Yhden kuukauden hinta on siten 5 miljardia.

aloudellisella tappiolla tulee olemaan myös erittäin kova inhimillinen hinta. Vaikka valtio ottaakin vastaan suurimman iskun, niin iso joukko yrityksiä tulee kriisin pitkittyessä ajautumaan konkurssiin ja monet menettävät työnsä. Toimeentulon heikkeneminen tulee näkymään myös ihmisten terveydessä, kuten 90-luvun laman konkursseista tiedämme.

Korona aiheuttaa suuria ongelmia myös julkiselle taloudelle, mitkä heijastuvat ihmisten arkielämään. Pelkästään ei-kiireellisen hoidon keskeyttäminen sairaaloissa merkitsee satojen miljoonien alijäämiä sairaanhoitopiireille. Lisäksi hoitojen viivästyminen ja hoitoa tarvitsevien potilaiden vähäinen hakeutuminen hoitoon koronaan sairastumisen pelossa johtaa sekin ennenaikaisiin kuolemiin.

Oma lukunsa on koronarajoitusten aiheuttama yksinäisyys, joka koskettaa sekä yksin asuvia ikäihmisiä, että vailla hyvää huolenpitoa olevia lapsia. Yksinäisyys voi johtaa syrjäytymiseen, jonka inhimillinen hinta on myös mittava.

YHTEISKUNTAA ON HALLITUSTI AVATTAVA

Kaikki edellä kerrottu johtaa väistämättä siihen, että nykyisiä koronarajoituksia on lievennettävä ja otettava vähitellen ja hallitusti askelia kohti normaalia elämää. Tämä ei tarkoita sitä, että korona olisi kukistettu. Se on edelleen otettava vakavasti ja huomioitava meidän jokaisen käyttäytymisessä, mutta alamme lähestyä pistettä, jossa rajoitusten jatkaminen tulee sekä inhimillisesti, että taloudellisesti kalliimmaksi kuin niistä saatava hyöty.

Hallituksen on tarkoitus linjata seuraavia askeleita ensi sunnuntaina. Silloin on odotettavissa ratkaisuja siitä, millä aikataululla ja missä järjestyksessä rajoituksia ryhdytään purkamaan. Koulujen mahdollisesta alkamisesta hallitus keskustelee jo tänään.

HYVÄÄ WAPPUA!

Terv Arto

Ps. Vappuna on syytä suhtautua vakavasti annettuihin kokoontumissuosituksiin ja juhlia lähinnä perhepiirissä.

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.