|
2.12.2022

Arto Satosen viikkoviesti – Vihdoin eduskunnassa näkyy kansan tahto

Arvoisa lukija,

Hallituksen horjuminen on jatkunut tällä viikolla, kun luonnonsuojelulaki oli ympäristövaliokunnan käsittelyssä ja Keskusta hyppäsi opposition kannalle. Tähän asiaan palaan viestin lopussa.

Oma viikkoni meni pääosin puhemiehen vierailulla Iso-Britanniaan ja Irlantiin. Kansainvälisten kontaktien ylläpitäminen on erityisen tärkeää nyt, kun koko läntinen maailma on Venäjän hyökkäystoimien ja niiden vaikutusten vuoksi isojen haasteiden edessä, mikä näkyy esimerkiksi energian hinnassa.

Aluksi kuitenkin vuoden tärkeimpään juhlaan. Itsenäisyyspäivä on edessä ja se on meidän tilaisuutemme kunnioittaa sotiemme veteraaneja ja koko veteraanisukupolvea siitä, että itsenäisyys säilytettiin. Ukrainan tapahtumien myötä itsenäisyyden merkitys on uudelleen korostunut myös nuoremmille sukupolville. Elämä Venäjän rautasaappaan alla ei olisi ihmisarvoista, kuten olemme saaneet nähdä.

BREXITIN JÄLJET NÄKYVÄT, MUTTA ISOBRITANNIA ON KESKEINEN OSA LÄNTTÄ

Brexit katkaisi monia luonnollisia yhteistyömuotoja Suomen ja Iso-Britannian välillä. Esimerkiksi opiskelusta Iso-Britanniassa tuli kolme kertaa kalliimpaa suomalaiselle kuin aiemmin. Suomalaisten tutkinto-opiskelijoiden määrä Britanniassa onkin vähentynyt kahdesta tuhannesta kahteen sataan. Samoin yliopistojen välinen yhteistyö on vaikeutunut, kun britit eivät enää ole mukana yhteisessä EU-ohjelmissa. Tämä kaikki vähentää luonnollista kanssakäymistä suomalaisten ja brittien välillä, mikä on pitänyt vuosikymmeniä kansamme läheisinä.

Kauppa Iso-Britanniaan on Suomelle ylijäämäinen ja tärkeä. Sekin on vähentynyt Brexitin myötä, vaikka Iso-Britannia onkin edelleen tärkeä vientimaa erityisesti metsäteollisuudelle. Kahdenvälisiä suhteita on pidettävä yllä myös kaupan kehittämiseksi. Tärkeässä asemassa on myös turismi. Esimeriksi Lapin matkailulle joulua, joulupukkia ja lunta katsomaan tulevat britit ovat tärkeässä roolissa.

Iso-Britannian tärkein merkitys Suomelle on kuitenkin sotilaallinen. Iso-Britannia ratifioi nopeasti Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyden ja JEF-yhteistyön myötä antoi omia turvatakuitaan Suomelle. JEF-yhteistyön avulla koulutetaan juuri nyt ukrainalaisia sotilaita Britanniassa ja koulutusta antavat myös suomalaiset sotilaat. Iso-Britannia on arvoiltaan vahva demokratian ja vapaan maailman puolustaja, jolla on erittäin tärkeä rooli myös pohjoisen Euroopan turvallisuusyhteistyössä. Suomelle puolustuspoliittisen yhteistyön tiivistyminen Iso-Britannian kanssa on tärkeää ja siksi kahdenvälistä yhteistyötä pitää edistää.

VIHDOINKIN EDUSKUNNASSA NÄKYY KANSAN TAHTO

Luonnonsuojelulain käsittely on ollut poikkeuksellista. Hallitus lähetti eduskuntaan yksimielisen esityksen, jonka siis myös Keskustan ministerit olivat kuitanneet. Eduskunnan valiokuntakäsittelyssä Keskusta kuitenkin hyppäsi opposition kelkkaan ja muutamia erityisesti metsänomistajien omistajansuojan kannalta keskeisiä esityksiä muutettiin.

Itse asia muuttui parempaan suuntaan, mutta tapa oli kieltämättä erikoinen. Jos Keskustan kantti kestää keskiviikon äänestykseen asti, niin eduskunta tulee tekemään merkittävät muutokset hallituksen alkuperäiseen esitykseen. Yleensä toimitaan siten, että hallituspuolueet neuvottelevat keskenään niin kauan, että sopu syntyy. Eduskunnassa esitykset muuttuvat vain, jos kaikki hallituspuolueet muutokset hyväksyvät.

Keskustan toimintapa on saanut rajua kritiikkiä muilta hallituspuolueilta. Keskusta onkin rikkonut hallituksen pelisääntöjä. Syykin lienee selvä, puolueen heikko kannatus. Tärkeää on kuitenkin huomata, että tässä ei ole mitään demokratian vastaista. Päinvastoin nyt vasta demokratia toteutuu. Viime eduskuntavaaleissa hallitus antoi oikeistolle (PS, Kokoomus, Keskusta, KD) eduskunnan enemmistön, mutta nyt vasta ensi kertaa tätä enemmistöä päästään hyödyntämään.

Keskusta on kolme ja puoli vuotta toiminut punavihreän hallituksen apupuolueena. Vallanhalu sai Keskustan myymään sielunsa ja lähtemään mukaan hallitukseen, jonka enemmistö ajattelee monista asioista aivan eri tavalla. Tämän politiikan seuraukset näkyvät nyt.

Hyvä kysymys on, kuinka moni muu asia luonnonsuojelulain lisäksi olisi nyt paremmin, jos Keskusta ei olisi lainkaan lähtenyt punavihreään hallitukseen? Olisiko esimerkiksi turvetta enemmän käytössä ja varautuminen talveen parempi? Kuinka paljon vähemmän velkaa Suomella olisi nyt? Olisiko työelämää uudistettu ja Suomen kilpailukykyä vahvistettu? Kuinka monta Vihreille tärkeää esitystä olisi jäänyt menemättä läpi eduskunnasta? Keskustan syntilista on pitkä ja sitä tuskin yhdellä luonnonsuojelulain muutoksella paikataan, vaikka se oikea ratkaisu onkin.

Turvallisuusseminaari ke 14.12. klo 17.30 alkaen Tampereen Kauppaseuran kabinetissa, jossa keskustellaan muun muassa jengiytymisestä ja Pirkanmaan turvallisuustilanteesta. Puhujina lisäkseni ovat Kari Tolvanen ja Antero Rytkölä. Ilmoittautumiset avustajalleni Nooralle osoitteeseen noora.kalli@eduskunta.fi 9.12. mennessä

Satosen sumpit 5.12. klo 11.00 Kahvila Aniitta – Tervetuloa keskustelemaan!

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.