|
11.9.2018

Arto Satosen viikkoviesti – Veteraanipäivä, tuleva puoluekokous ja EU-keskustelu

Arvoisa lukija,

Politiikassa on jälleen takana mielenkiintoinen viikko. Tällä viikolla ovat puhuttaneet Kaj Turusen siirtyminen Sinisistä Kokoomukseen ja Elina Lepomäen uusi kirja. Turusen siirtyminen tapahtui hänen omasta aloitteestaan. Kokoomus ei siis houkutellut, mutta otti uuden tulijan vastaan.

Yrittäjätaustainen Turunen on talousvaliokunnan puheenjohtajana toimiessaan ollut lähellä Kokoomusta erityisesti työmarkkinakysymyksissä. Puolueen vaihtoa ei voi siten pitää kovin yllättävänä. Turusen myötä Kokoomus saa kansanedustajan Savonlinnaan, jolta alueelta ei ole pitkään aikaan ollut eduskuntaryhmässämme edustajaa. Turunen on ollut erittäin aktiivinen seutukaupunkien puolestapuhuja ja niissä asioissa olen tehnyt hänen kanssaan paljon yhteistyötä.

Elina Lepomäen kirja Vapauden voitto on peräti 700-sivuinen tiiliskivi. Lepomäki arvioi kirjassaan tämän vaalikauden poliittisia tapahtumia ja Kokoomuksen sisäistä päätöksentekoa. Pääosin kirja esittelee kuitenkin markkinaliberaaleja muutoksia suomalaiseen yhteiskuntaan. Kommentoin Lepomäen kirjaa, kun olen ehtinyt sen lukemaan.

VETERAANIPÄIVÄSTÄ NUORTEN JUHLA

Tänään vietetään kansallista veteraanipäivää eri puolilla Suomea. Veteraaneja kunnioittavia tilaisuuksia on tänään lähes 200 eri puolilla Suomea. Veteraaneja on elossa kaikkiaan 14 000 ja heidän keski-ikänsä on 93 vuotta.

Veteraanijoukon harventuessa on erittäin tärkeää, että heidän perintönsä siirtyy myös seuraaville sukupolville. Tänä vuonna veteraanipäivä on aikaisempaa selvästi enemmän esillä kouluissa ja luokkahuoneissa. Niin pitääkin olla. Toisen maailmansodan tapahtumat ja Suomen säilyminen itsenäisenä veteraanisukupolven taistelun ansiosta on asia, joka kaikkien suomalaisten tulee tuntea ja jota tulevatkaan sukupolvet eivät saa unohtaa.

PUOLUEKOKOUS EDESSÄ – ASETELMIA HAETAAN

Kokoomuksen seuraava puoluekokous on 8-10.6. Turussa. Tällä viikolla pidettiin piirikokouksia eri puolilla maata. Pirkanmaan Kokoomus kokoontui Urjalan yhtenäiskoululla ja hyväksyi samalla piirin uuden strategian.

Puoluekokouksen alla kilpailu kiihtyy kamppailussa puolueen kärkipaikoista. Puolueen puheenjohtajana jatkanee Petteri Orpo, jonka yksimielinen valinta jatkokaudelle lienee käytännössä varmaa. Samalla Orposta tulee Kokoomuksen pääministeriehdokas.

Tiukin kilpailu tullaan käymään kolmesta varapuheenjohtajan paikasta. Ehdolla ovat kokenut, osaava ja sanavalmis opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, sekä komeettamaisen nousun suosituimmaksi ministeriksi tehnyt nuori oikeusministeri Antti Häkkänen. Ehdolla on myös kolmas nykyinen varapuheenjohtaja Janne Sankelo Kauhavalta, joka on ollut erityisesti maaseudun ääni puoluejohdossa.

Varapuheenjohtajaksi pyrkii myös nykyinen puoluevaltuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie Oulusta. Hänet tunnetaan erityisesti ahkerana kentän kiertäjänä ja kuuntelijana. Hän on myös läheisimpiä työkavereitani eduskunnassa. Uutena nimenä varapuheenjohtajaksi pyrkii Pirkanmaan Kokoomuksen ehdokas nuori, yrittäjätaustalta ponnistava Juho Ojares. Juhosta löydät lisätietoa www.juhoojares.fi

RESERVILÄISJUHLAA, KEVÄTLAULAJAISIA, EU-KESKUSTELUA JA WAPPUPUHEITA

Tuleva pitkä viikonloppu on täynnä tilaisuuksia. Lauantaina olen juhlapuhujana Reserviläisten juhlassa Orivedellä.

Sunnuntaina vuorossa on perinteiset Punkalaitumen kevätlaulajaiset, jossa paikalliset kuorot esiintyvät. Siellä olen vain vieraana, mutta suosittelen tapahtumaa kaikille kuoromusiikin ystäville. Laulu alkaa raikaamaan klo 13 Punkalaitumen urheilutalolla.

Sunnuntai-iltana järjestän yhdessä Keskustan Pertti Hakasen kanssa EU-aiheisen keskustelutilaisuuden Urjalassa. Tarkoituksena on käydä läpi kaikki ajankohtaiset EU-asiat Brexitistä ja budjetista maatalousuudistukseen ja yhteisen puolustuspolitiikan vahvistamiseen. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii kunnanjohtaja Hannu Maijala. Tervetuloa Urjalan yhtenäiskoululle 29.4. klo 18.

Wappuna olen puhumassa isieni mailla Satakunnassa. Perinteinen kokoomuslainen wappujuhla alkaa Rauman keskuspuistossa klo 11.30. Wappuna, työn päivänä, tulen käsittelemään erityisesti maamme työllisyystilannetta. Tilaisuus on kaikille avoin. Raumalta matka jatkuu Poriin, jossa puhun Kokoomuksen wappujuhlassa Porin raatihuoneella. Tervetuloa myös näihin tilaisuuksiin!

Hyvää keväistä wappua!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.