|
10.2.2023

Arto Satosen viikkoviesti – Verotuksen ja sosiaaliturvan kannustettava työntekoon

Arvoisa lukija,

Vaalien asetelmat selkiytyvät päivä päivältä. Tänään Helsingin Sanomien haastattelussa pääministeri Sanna Marin sanoi selvästi, että hänen ykköstavoitteena on nykyisen hallituksen jatko. Kokoomuksen tavoitteena on vaihtaa hallituspohjaa sellaiseksi, joka ottaa vastuun Suomen taloudesta ja pelastaa hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan. Nämä ovat vaalien vaihtoehdot. Esittelen Kokoomuksen linjan keskeiset ajatukset verotuksen ja sosiaaliturvan uudistamisesta tarkemmin viestin lopussa.

Tällä viikolla olemme kaikki seuranneet järkyttyneenä uutisia maailmalta. Turkin ja Syyrian rajalla tapahtunut maanjäristys on virallisten tietojen mukaan vaatinut jo yli 21 000 ihmisen hengen ja todellinen luku voi olla merkittävästikin suurempi. Vieläkin enemmän on loukkaantuneita ja infrastruktuuri sairaaloita myöden on monilla alueilla tuhoutunut. Kansainvälistä apua tarvitaan kiireesti, mutta erityisesti Syyrian puolella alueen sisäiset konfliktit vaikeuttavat avun perille menoa.

Ukrainan sodassa on juuri alkanut Venäjän uusi hyökkäys. Venäläiset ovat ampuneet ohjuksia ympäri Ukrainaa. Lähipäivät näyttävät onnistuvatko venäläiset etenemään. Ukrainalle annettavalla aseavulla on kiire. Ukrainan vahvuus on se, että he puolustavat sananmukaisesti omaa maataan, henkeään ja läheisiään, kun taas venäläiset ovat pääosin liikkeellä Wagnerin palkkasotilaiden ja rintamalle velvoitettujen voimin, joiden todellinen motivaatio jää nähtäväksi.

Eduskunnassa tämän viikon keskustelu on pyörinyt valtion velan ja korkohaasteen ympärillä. Ongelmat myöntävät kaikki, mutta ratkaisuja kierretään kuin kissa kuumaa puuroa. Työmarkkinoiden ja sosiaaliturvan uudistamiseen ovat valmiita perinteiset oikeistopuolueet Kokoomus, Keskusta, KD ja RKP. Tosin Keskustan ja RKP:n näytöt nykyisestä hallituksesta ovat huterat. SDP ja PS ovat omissa talouspoliittisessa ohjelmissaan laittaneet paikallisen sopimisen edistämisen ja työttömyysturvan uudistamisen kolmikannan lukon taakse.

VEROTUKSEN JA SOSIAALITURVAN KANNUSTETTAVA TYÖNTEKOON

Suomi on yhdessä asiassa maailman kärkeä. Missään muualla maailmassa verotus ja tulonsiirrot eivät tasaa tuloeroja yhtä paljon kuin Suomessa. Tuloerojen tasaamisella on toki yhteiskuntarauhaa ja mahdollisuuden tasa-arvoa edistävä vaikutus, jotka ovat hyviä asioita. Silloin ollaan kuitenkin menty liian pitkälle, kun työ ei kannata suhteessa sosiaaliturvaan tai lisätöiden tekeminen ei juuri jätä enempää tekijälleen käteen.

Otetaan esimerkkejä arkielämästä.

Kari on keskituloinen ammattimies metallialan yrityksessä. Kun hänelle tarjotaan viikonlopuksi ylitöitä, niin hän maksaa saamastaan lisätulosta 49,5% veroa. Hän joutuu siis miettimään onko tarjous ylitöistä riittävän houkutteleva vai haluaako hän mieluummin viettää aikansa perheen kanssa.

Minttu on kolmen lapsen äiti, joka toimii yläkoululla matematiikan lehtorina. Koulussa avautuu apulaisrehtorin paikka. Mintulla on pätevyys hakea virkaa, mutta hän huomaa, että korkean verotuksen jälkeen uudesta työstä jää vain muutama satanen kuussa enemmän käteen. Haluaako Minttu ottaa vastuulleen apulaisrehtorin murheet, kun perheen tulot eivät merkittävästi nouse?

Jonna on työtön yksinhuoltaja, jolla on kaksi lasta. Hän asuu pk-seudulla. Hänelle olisi tarjolla kokoaikatyötä kaupan alalta. Kun Jonna laskee palkasta käteen jäävän tulon, vähentää siitä nykyisen työttömyyskorvauksensa, pienentyvän asumistuen ja nousevat päivähoitomaksut, sekä huomioi liikkumisen kustannuksen kodin ja työpaikan välillä, niin Jonna huomaa, että hänelle jää käytännössä vain kymppejä kuussa enemmän käteen kuin työttömänä ja arjen hoitamisesta tulee huomattavasti vaikeampaa.

Adam Smith määritteli v. 1776 ”näkymättömän käden” periaatteen. Se tarkoittaa, että kun jokainen pyrkii työllään parantamaan omaa asemaansa, niin seurauksena on, että koko yhteiskunta hyötyy. Näkymättömän käden ajatus pätee edelleen. Yhteiskunnan tulee olla sellainen, että  ihmisen kannattaa oman taloudellisen etunsa vuoksi opiskella, edetä uralla, tehdä lisä- ja ylitöitä sekä käydä töissä sosiaaliturvalla elämisen sijasta.

Kokoomus haluaa laskea työn verotuksen tasoa kaikissa tuloluokissa ja muuttaa sosiaaliturvaa, erityisesti ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja asumistukea, jotta kaikkien ihmisten kannattaisi yrittää parantaa omaa elintasoaan. Verojen keventäminen tai sosiaaliturvan uudistaminen eivät ole ideologisia tavoitteita, vaan välineitä. Kun näkymätön käsi saadaan toimimaan, niin koko kansantalous kasvaa ja rahaa riittää myös hyvinvointipalveluihin eli koulutukseen, terveydenhoitoon ja sosiaaliturvaan. Nyt nämä palvelut rahoitetaan osittain velkarahalla.

Saa tehdä ja kannattaa tehdä. Siihen rakentuu koko yhteiskunta. Se on toivon viesti.

Tässä puheenvuoroni aiheeseen liittyen tämän viikon välikysymyskeskustelusta: https://www.facebook.com/satonen/videos/4215761381983194

HUOMENNA KAMPANJA-AVAUS RATINASSA JA LENTOPALLOA IKAALISISSA

Pirkanmaan Kokoomuksen kampanja-avaus pidetään huomenna Tampereella Ratinan kauppakeskuksessa klo 12-15. Mukana on puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ja me ehdokkaat. Tervetuloa keskustelemaan ja antamaan vinkkejä kampanjaan.

Ikaalisten uudessa liikuntahallissa pelataan huomenna klo 17 VaLePan ja Kokkolan Tiikerien välinen lentopallon mestaruusliigan ottelu. Tarjoan siellä väliajalla katsojille makkaraa. Tervetuloa katsomaan huippulentopalloa Ikaalisiin!

Lisäksi alla kutsut ke 15.2. järjestettävään Talous ja työllisyys seminaariin sekä kampanja-avaukseeni Tampereella pe 17.2.

Hyvät viikonloput!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.