Arvoisa lukija,
kunta- ja aluevaalit käynnistyvät keskiviikkona. Ennakkoon voi äänestää 2.-8.4. ja varsinainen vaalipäivä on 13.4. Olen ehdokkaana Sastamalassa, koska haluan vaikuttaa kotikuntani asioihin ja samalla toimia myös linkkinä valtuustosta valtakunnalliseen päätöksentekoon.
Tällä viikolla käynnistyivät YLE:llä puheenjohtajien tentit kolmen puheenjohtajan sarjoissa. Tässä viestissä keskityn käytyyn vaalikeskusteluun ja erityisesti hallituksen ja oppositiopuolueiden välisiin eroihin. Kun vaalit lähenevät, niin puheet kovenevat. Viestin lopussa vaalikiertueeni aikatauluja. Tervetuloa tapaamaan, jos ehdit!
VERONMAKSAJAN PUOLELLA
Eniten säkenöintiä vaalitenteissä saatiin eilen illalla valtionvarainministeri Riikka Purran ja Vihreiden puheenjohtajan Sofia Virran kesken. Keskustelun mielenkiintoisin vaihe oli se, kun Purra pyysi Virralta tarkkaa lukua siitä paljonko sotepalveluihin Vihreiden mielestä pitäisi laittaa lisää rahaa. Virta ei kyennyt sanomaan mitään lukua, mutta totesi, että asiantuntijoita pitäisi kuulla ja laittaa sen verran lisää rahaa, kuin se heidän mielestään vaatii.
Virran vastaus sai pohtimaan sitä, että miten näitä vaalikeskusteluja oikein käydään. Jos päätöksenteossa toimittaisiin niin, että jokaiseen hyvään asiaan annetaan sen verran rahaa, kuin alan asiantuntija katsoo hyväksi, niin kuinka korkea olisi valtion budjetti ja seuraaville sukupolville jäävä velka?
Lisärahan tarve ei nimittäin koske pelkästään sotea, vaan ihan kaikkia aloja. Olen ihan varma, että myös opetusalalla löytyy ihmisiä, jotka osaavat kertoa kuinka paljon juuri sinne pitäisi lisätä rahaa. Kulttuuriväki tuskin jää heikommaksi, järjestöaktiiveista puhumattakaan. Ja epäilemättä myös sosiaaliturvaa seuraavilta asiantuntijoilta löytyy hyviä ehdotuksia niistä kohteista, joihin pitäisi laittaa lisää rahaa.
Hyvien asioiden tiellä on vain yksi asia ja se on veronmaksajan kantokyky. Veronmaksajan selkä on jo kumarassa nykyisenkin kuorman kantamisessa ja avuksi tarvitaan lainoittajaa. Tänäkin vuonna kaikista valtion menoista lähes 15 prosenttia rahoitetaan lainalla, joka jää tulevien veronmaksajien maksettavaksi. Sen tulevat aikanaan maksamaan nykyiset lapset, nuoret ja vielä syntymättömät ikäluokat korkoineen.
Ylipäätään koko sotekeskustelu on erikoista. Olen täysin varma, että eduskunnassa ei ole ainuttakaan kansanedustajaa, joka ei haluaisi sotepalveluiden toimivan hyvin. Kukaan ei halua tinkiä vanhustenhoidon tasosta, pitää ihmisiä leikkausjonoissa tai antaa nuorten jonottaa mielenterveyspalveluihin. Ihan varmasti jokainen kansanedustaja haluaa, että nämä ja monet muut palvelut toimivat nykyistä paremmin.
Hallituksen ja opposition välinen ero on siinä, että hallitus joutuu huomioimaan talouden realiteetit, kun taas oppositiolla on vapaammat kädet. Tästä hyvä esimerkki on Vasemmistoliiton esittämä 30 tunnin työviikko julkiselle sektorille täydellä palkalla. Kun se on opposition ehdotus, niin sitä pidetään keskustelunavauksena. Jos hallitus pistäisi sen ehdotuksen käytäntöön, niin kansalaisten palvelut romahtaisivat heti. Siksi, että lyhyemmässä työajassa ei ehdittäisi hoitaa yhtä montaa potilasta, ei pitää kaikkia nykyisiä oppitunteja tai ajaa yhtä montaa bussivuoroa.
Poliitikkojen tehtävä ei ole esittää utopistisia tai populistisia ehdotuksia, vaan priorisoida julkisia menoja siten, että veronmaksajan rahat käytetään mahdollisimman tehokkaasti ja siten taataan parhaimmat mahdolliset palvelut. Tämä työ edellyttää aika ajoin koviakin päätöksiä, joita ei ole mukavaa tehdä, koska niitä ei aina ole helppo kansalle selittää.
Tosiasioiden tunnustaminen on kuitenkin viisauden alku, sanoi aikoinaan Juho Kusti Paasikivi. Se pitää edelleen paikkansa. Me emme tarvitse kuntien ja alueiden valtuustoihin taivaan rannan maalareita, vaan vastuunkantajia. Me tarvitsemme päättäjiä, jotka ymmärtävät sen, että veronmaksajan taakka on jo raskas ja sen kuormittamisessa aletaan olla rajoilla.
Kierrän tänä viikonloppuna kunta- ja aluevaalitilaisuuksissa Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Ensi viikon perjantaina vuorossa ovat Uusimaa ja Häme:
- la 29.3. (yhdessä Kokoomuksen eduskuntaryhmän pj. Matias Marttisen kanssa)
- klo 9.00-11.15 Vammalan tori ja Toivonkulma, Sastamala
- klo 11.45-12.15 Elämystori, Lauttakylänkatu 16-18, Huittinen
- klo 12.40-13.00 K-Supermarket Teljänportti, Teljänportti 3, Kokemäki
- klo 13.30-14.00 K-Supermarket Onnipekka, Kauppatie 1, Nakkila
- klo 14.30-15.00 Ulvilan tori, Nahkatakki 2, Ulvila
- klo 16.00-16.40 Ravintola Sinihelmi, Kauppatie 45 A, Merikarvia
- klo 17.30-18.00 Ravintola Villa Rouhee, Koulutie 6, Pomarkku
- klo 18.30-19.00 Ravintola Face, Torikatu 13, Kankaanpää
- su 30.3.
- klo 13.00-13.30 HalpaHalli, Teollisuustie 2, Parkano
- klo 14.00-14.30 K-Market Keskustori, Vanha Tampereentie 18-20, Ikaalinen
- pe 4.4.
- klo 16.00-16.45 Kahvila Aida, Klaukkalantie 59 (Klaukkala), Nurmijärvi
- klo 17.15-18.00 Kokoomuksen vaalikahvila, Hämeenkatu 6, Hyvinkää
- klo 18.15-19.00 Kokoomuksen vaalikahvila, Hämeenkatu 16, Riihimäki
Hyvää viikonloppua!
Arto