Arvoisa lukija,
Eduskuntavaalit ovat sunnuntaina ja edessä ovat poikkeuksellisen jännittävät vaalit. Vielä ei tiedetä mikä tulee olemaan puolueiden välinen järjestys, puhumattakaan siitä minkälainen hallitus Suomeen saadaan vaalien jälkeen. Epäselvä tilanne heijastui eilen vaalien viimeisessä YLE:n TV-tentissä kiihkeänä keskusteluna, jossa osa puoluejohtajista sortui huutamaan toistensa päälle. Tosin samaan syyllistyi toimittajatkin.
Gallupit ovat gallupeja, kampanjat ovat kampanjoita, mutta viime kädessä äänestyskopissa jokainen on omantuntonsa kanssa kaksin. Kenelle ja mille puolueelle antaa äänen, kenen kykyyn hoitaa Suomen asioita luottaa. Vaalien jälkeen jokainen puolue ja ehdokas puhuu, sillä painoarvolla, jonka äänimäärän on vaaleissa saanut. Niin demokratia toimii. Ei siis ole protestivaaleja, vaan jokainen annettu ääni on vallan ja vastuun antaminen sen äänen saajalle.
Olen toiminut kansanedustajana vuodesta 2003 ja nähnyt sen ajanjakson aikana useita erilaisia hallituksia. Tällä vaalikaudella toiminut hallitus oli talouden ja työllisyyden isoissa kysymyksissä selvästi yhtenäisin ja sai siksi eniten aikaan. Oppositio oli myös yhtenäisempi kuin aiemmin ja haastoi hallitusta rajummin kuin aiemmilla kausilla. Some-aikakausi myös kärjistää osaltaan poliittista keskustelua.
Eduskunnan puhemies Paula Risikko puhui päättäjäispuheessaan pääskysistä ja haukoista. Luonnossa haukka on ottanut yliotteen pääskysestä. Onko sama tapahtumassa myös politiikassa? Pärjääkö paremmin haukkumalla muita kuin tuomalla rakentavasti omia ehdotuksia? Myös Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö varoitti vastakkainasettelun lisääntymisestä. Demokratiaan kuuluu se, että asioista ollaan eri mieltä, mutta silti on kyettävä hakemaan yhdessä ratkaisuja. Itse asiassa politiikka on parhaimmillaan tylsää. Silloin se on vain harmaata yhteisten asioiden hoitamista.
Olen toiminut tällä vaalikaudella eduskuntaryhmän puheenjohtajana, varapuhemiehenä, suuren valiokunnan puheenjohtajana ja Pirkanmaan kansanedustajien puheenjohtajana. Ne ovat olleet vastuullisia tehtäviä, jossa olen osaltani pyrkinyt vaikuttamaan siihen, että Suomi jätetään parempana seuraavalle sukupolvelle. Se on päättäjien tehtävä.
Kampanjan aikana olen nostanut esille niitä asioita, jotka mielestäni ovat keskeisiä seuraavalla vaalikaudella. Näitä ovat työn linjan jatko, sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden takaaminen, yrittäjien, palkansaajien ja eläkeläisten verotuksen keventäminen, nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen liikuntaharrastamista vahvistamalla, panostaminen koulutukseen, tie- ja rautatiehankkeisiin, sekä kotimaisen ruuantuotannon aseman vahvistaminen.
Yhdessä kampanjaväen kanssa olemme jakaneet 5000 kuusentaimea, jotka maan sulaessa istutetaan pirkanmaalaiseen maaperään. Se on ekoteko, johon monet ovat halunneet osallistua. Samalla se on viesti siitä, että ilmastonmuutokseen voidaan vastata positiivisesti ratkaisujen kautta kieltojen ja rajoitusten sijasta.
Viime kädessä kyse on kuitenkin siitä mikä on arvopohja, johon toimintamme rakentuu. Minulle perinteiset suomalaiset arvot, jossa korostetaan ahkeruutta, yritteliäisyyttä ja huolenpitoa heikommista ovat kaiken lähtökohta. Vapaus, vastuu ja välittäminen ovat arvoni Suomelle.
Hyvää vaaliviikonloppua toivottaen,
Arto
Ehdolla Pirkanmaalla numerolla 38