|
11.9.2018

Arto Satosen viikkoviesti – vapaakauppasopimus Euroopan ja Kanadan välillä

Arvoisa lukija,

Tämän viestin pääaiheena on eduskunnan keskiviikkona hyväksymä vapaakauppasopimus Euroopan ja Kanadan välillä, mikä tuo huomattavia liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Asia on iso, mutta uutisointi siitä on ollut vähäistä.

Ensin kuitenkin viikolla puhuttaneista aiheista eli Jussi Niinistön haastattelusta koskien naisten varusmiespalvelusta ja SDP:n uusista veroehdotuksista.

”Päivän pohjat” esitti tänään Aamulehdessä puolustusministeri Jussi Niinistö, joka esitti yhdeksi säästökohteeksi naisten varusmiespalveluksesta luopumista. Niinistön mukaan saataisiin 4 miljoonan euron säästö, kun yhtenä vuonna ei otettaisi naisia lainkaan mukaan palvelukseen. Tätä ei voi hyväksyä. Vapaaehtoisen asepalveluksen suorittavat naiset pärjäävät tehtävissään erittäin hyvin. Ja myös maanpuolustustahdon kannalta on tärkeää, että asepalvelukseen voivat hakeutua siitä kiinnostuneet naiset. Ovi on oltava auki niille, jotka haluavat tehdä uraa puolustusvoimien palveluksessa.

SDP:n uusi verouudistus sai ymmärrettävästi yrittäjät huolestumaan. Kylmää kyytiä olisi demarien taholta luvassa. Yrittäjävähennyksestä demarit luopuisivat kokonaan. Tätä siis ehdottaa puolue, joka väittää olevansa yksinyrittäjien asialla. Lähes puolet yksinyrittäjistä tienaa alle 2000 euroa kuukaudessa ja heille yrittäjävähennys on iso asia. Vaikka sitä demarien retoriikassa kuinka haukkuisi ” apteekkarivähennykseksi”  niin sen poistaminen leikkaa aivan tavallisten yrittäjien tuloa.

Perinteisten linjaustensa mukaisesti demarit ovat edelleen myös perheyritysten kimpussa. Listaamattomien yritysten verotusta demarit haluavat kiristää tuntuvasti. Nykyinen verojärjestelmä on hyvä erityisesti keskisuurille perheyrityksille, jotka ovat todella merkittäviä työllistäjiä. Esimerkiksi Sastamalan elinkeinorakenne perustuu juuri tällaisiin yrityksiin. Leikkuri osuisi siten pahaan paikkaan. Demarien listalla on myös pääomaverokantojen nostaminen 30 prosenttiin alle 30 000 euron pääomatuloillaan ja 32 prosenttiin korkeammilla tuloilla.

Jotain kehuttavaakin toki on. Demarit esittävät negatiivista tuloveroa pienituloisille palkansaajille ja yrittäjille. Eli veroprosentti voisi matalilla ansiotuloilla jäädä alle nollan, mutta edun saadakseen pitää olla ansiotuloja. Kyse ei siis siten ole mistään kansalaispalkasta.  Tämä idea sisältyy myös Kokoomuksen sosiaaliturvauudistuksen, jota olen valmistelemassa.

CETA LISÄÄ VIENTIÄ JA HELPOTTAA TYÖN PERÄSSÄ LIIKKUMISTA

Eduskunta hyväksyi EU/Kanada vapaakauppasopimuksen keskiviikkona. Äänestystulos oli yllättävä. Vastaan äänestivät Perussuomalaisten, Vasemmistoliiton ja Vihreiden eduskuntaryhmät. Kun Suomi on viennistä riippuvainen maa, niin EI-nappia painaneilta voi kysyä mikä maa olisi Suomelle hyvä kauppakumppani, jos Kanada ei käy? Kanada on globaalin asioihin vastuullisesti suhtautuva maa, jossa ympäristöasioihin panostetaan ja työntekijän oikeudet tunnustetaan.

CETA- sopimuksesta on konkreettista hyötyä monella tavalla. Esimerkiksi yritysten henkilökunnan liikkumista vapautetaan, jonka seurauksena maahantulo ilman tarveharkintaa tai työlupaa on mahdollista useilla Suomen vientialoilla, kuten arkkitehti, insinööri ja IT-palveluissa.

Suomesta on jatkossa helpompaa viedä Kanadaan esimerkiksi arktista osaamista, puhtaan teknologian ratkaisuja ja informaatioteknologiapalveluita . Tullit alenevat ja paperityö vähenee. Esimerkiksi moottoriajoneuvojen tullit putoavat 6,1 prosentista nollaan, mikä lisää kauppaa varmasti. Samoin tullit poistuvat leipomotuotteilta.

CETA-sopimus avaa myös laajat mahdollisuudet alue-ja paikallistason julkisissa hankinnoissa molemmille osapuolille. Kilpailutuksessa pidetään kiinni tasapuolisesta ja syrjimättömästä kohtelusta suomalaisten ja kanadalaisten yritysten välillä. Sopimus antaa Suomelle arviolta 0,04%:n kasvun bruttokansantuotteeseen eli kyse on noin 100 miljoonan euron hyödyistä vuositasolla.

LAUANTAINA KANGASALAN MARKKINOILLA

Tänä viikonloppuna on jälleen perinteiset Kangasalan markkinat, jossa myös Kokoomuksella on osasto. Olen siellä huomenna lauantaina 19.5. klo 12-13. Tervetuloa keskustelemaan!

Hyvää aurinkoista viikonloppua!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.