|
24.9.2021

Arto Satosen viikkoviesti – Valmistuvat poliisit on palkattava töihin

Arvoisa lukija,

 Tämä viikkoviesti keskittyy poliisien rahoitukseen, joka on tulevalle vuodelle riittämätön. Olin tästä asiasta aamulla keskustelemassa Ylen aamu TV:ssä ja radion Ykkösaamussa yhdessä Keskustan Anne Kalmarin kanssa. Tämä keskustelu on nähtävissä Yle Areenassa. Keskityn tähän aiheeseen viestin lopussa.

 Tällä viikolla on jälleen puhuttu verotuksesta. Valtionvarainministeri Annika Saarikko nosti esille työn verotuksen keventämisen. Tämä oli tervetullut avaus. Kokoomus on esittänyt samaa läpi oppositiokauden. Erityisesti palkkaverotuksen taso on Suomessa selvästi esimerkiksi Ruotsia korkeampi ja siten kyse on Suomessa rakenteellisesta, ei suhdanneongelmasta. Jos käteen jää enemmän, niin se kannustaa ottamaan töitä vastaan, tekemään ylitöitä ja pyrkiä eteenpäin urallaan. Työn verotuksen keventäminen on siten viime kädessä ahkeruudesta palkitsemista ja se on lähtökohtaisesti oikein. Tälle hallitukselle tyypillisesti osa hallituspuolueista ehti jo tyrmäämään Saarikon avauksen. Keskusta sai siis jälleen oppia siitä millaisessa joukossa on mukana.

KOSKA AHKERUUDESTA PITÄÄ PALKITA VIDEOSARJA

 

Olen tehnyt videosarjan: ”Koska ahkeruudesta pitää palkita, on seuraavia asioita muutettava!”

 

Esille nostetaan:

 

– Työn, yrittämisen ja eläkkeiden verotuksen keventäminen

 

– Työn tekemisen kustannusten pitäminen kurissa, työmatkavähennyksen nosto autoilun kustannusten muuttumisen mukaan, etätyöhön kannustava verotus

 

– Omaishoitajien jaksamisen turvaaminen ja omaishoitajapalkkion korottaminen, koska he tekevät korvaamatonta työtä läheistensä hyväksi ja säästävät samalla yhteiskunnan kustannuksia merkittävästi laitoshoitoon verrattuna.

 

– Opiskelijoiden vapaan tulorajan pysyvä korottaminen, jotta kannustetaan työn tekemiseen opintojen ohella. Nyt työn tekeminen leikkaa liian nopeasti opintotukea, vaikka opinnot olisivat edenneet normaalisti. Kannustin toimii siis täysin väärään suuntaan.

 

– Työperäisen maahanmuuton edistäminen, jotta osaavien ja ahkerien ulkomaisten työntekijöiden tulo asuimme työmarkkinoille on nykyistä sujuvampaa. He lisäävät täällä tekemällään työllä Suomen kansantuloa.

 

Linkki videoihin löytyy tästä: https://www.satonen.fi/teemavideot

 

VALMISTUVAT POLIISIT ON PALKATTAVA TÖIHIN

 

Hallituksen vuoden 2022 budjetissa poliisille esittämästä määrärahasta puuttuu 30 miljoonaa euroa, jotta poliisien määrä voitaisiin pitää edes nykytasolla. Poliisin kaikista menoista henkilöstökulut ovat lähes 70 prosenttia. Kun poliisin on maksettava vuokransa, ICT kulut, polttoaineet ja muut juoksevat menot, niin käytännössä määrärahan vajaus kohdistuu pitkälti henkilöstöön.

 

Jos hallitus ei anna poliisille lisää rahaa, niin poliisien määrä kääntyy laskuun. Määräaikaisia työsuhteita ei voida jatkaa ja eläköityviä poliiseja ei voida korvata valmistuvilla poliiseilla. Lisäksi edessä on lomautuksia. Ministeri Maria Ohisalo puhui eduskunnassa jopa mahdollisista irtisanomisista.

 

Poliisien määrärahakeskustelussa mittasuhteet ovat täysin sekaisin. Hallitus ottaa velkaa 6,9 miljardia, pysyviä menoja on lisätty 1,4 miljardia  ja kehys rikottiin 500 miljoonalla eurolla , mutta poliisille ei löydy millään sen tarvitsemaa 30 miljoonaa euroa. Hallituksella siis riittää velkarahaa lähes kaikkeen muuhun, mutta ei poliisille. Arvovalinta on erikoinen.

 

Poliisikoulusta valmistuu vuonna 2022 kolmisen sataa opiskelijaa. Idea on, että he korvaavat eläkkeelle jäävät ja alalta poistuvat poliisit. Jos määrärahat eivät riitä, niin valmistuvia poliiseja ei voida palkata töihin. Tämä olisi aivan hölmöläisen hommaa. Valmistuvat poliisit ovat varmasti yhteiskunnalle eniten hyödyksi, kun he ovat poliisin tehtävissä, eivätkä työttömänä tai muiden alojen töissä. Tulevina vuosina on myös hakijoita poliisikouluun varmasti vähemmän, jos koulusta ei valmistukaan poliisiksi, vaan työttömäksi.

 

Poliisien tarve ei ole korona-aikana suinkaan vähentynyt, vaan kasvanut. Huumerikollisuus on noussut 20 prosenttia ja kotihälytykset 26 prosenttia. Jotta poliisi pystyy pitämään kiinni palvelutasosta, se tarvitsee enemmän, ei vähemmän käsiä. Jopa hallituksen oman sisäisen turvallisuuden selonteon mukaan tavoitteena on nosto nykyisestä vajaasta 7 500 poliisista 8 200 poliisin tasolle vuonna 2030. Tältä linjaukselta katoaa heti siivet, jos poliisien määrä kääntyy laskuun jo ensi vuonna.

 

Hallituksen pitää nyt haudata keskinäiset vääntönsä ja ottaa realiteetit huomioon. Poliisi tarvitsee rahansa, valmistuvat poliisit työpaikkansa ja kansalaiset turvansa.

 

Hyvää viikonloppua toivottaen!

 

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.