|
12.11.2021

Arto Satosen viikkoviesti – Valko-Venäjälle on näytettävä kaapin paikka

Arvoisa lukija,

Tällä viikolla eduskunnassa on erityisesti keskusteltu Valko-Venäjän hybridivaikuttamisesta ja Suomen varautumisesta vastaavaan tilanteeseen. Lähes koko kyselytunti käytettiin tähän teemaan, mutta valitettavasti selvää vastausta hallitukselta ei saatu siitä tuoko hallitus eduskuntaan lakiesityksen, jolla turvapaikanhaku voitaisiin tilapäisesti keskeyttää, jos Suomeen kohdistuu samanlaista turvapaikanhakijoiden keppihevosena käyttämistä, kuin Puolan ja Liettuan rajalla nyt tapahtuu.

Oikeusministeri Anna-Maija Henriksson puhui asiaa valmistelevan parlamentaarisen ryhmän perustamisen puolesta, mutta ei uskonut lain nopean muuttamisen olevan mahdollista. Tämä on erittäin huono asia, koska nimenomaan tällaisessa asiassa pitäisi  lainsäädäntö saattaa nopeasti ajan tasalle. Tämän asian on ottanut esille myös Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö. Sipilän hallituksen aikana valmistelua jo aloitettiin, mutta nykyisen hallituksen aikana valmistelua ei ole jatkettu. Nyt pitäisi linja muuttaa nopeasti. Avaan tässä viestissä asian taustaa.

VALKO-VENÄJÄLLE ON NÄYTETTÄVÄ KAAPIN PAIKKA

Tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla on jännittynyt, koska Valko-Venäjä lennättää maahansa eri puolilta maailmaa ihmisiä, joita se ajaa Puolan rajalle ja sitä kautta Eurooppaan. Operaation tarkoituksena on turvapaikanhakijoita keppihevosena käyttämällä aiheuttaa ongelmia EU:n jäsenmaille. Valko-Venäjän toiminta on härskiä, ihmisoikeuksia alentavaa ja tietenkin kansainvälisen oikeuden vastaista.

Valko-Venäjän toimien taustalla on Lukashenkon ja nykyhallinnon epätoivoinen roikkuminen vallassa. Kaikki lähti liikkeelle siitä, että Lukashenko ja nykyhallinto eivät suostuneet tunnustamaan edes oman maansa presidentinvaalien tuloksia. Tämän seurauksena kansa lähti vaatimaan oikeutta kadulle ja Lukashenko kiristi otteitaan ja lähti johdonmukaisesti polkemaan mielenosoittajien ja demokratian puolesta puhujien ihmisoikeuksia. Tästä on seurannut monien opposition jäsenten pako maasta. Tosin Lukashenkon hallinto on jo osoittanut, että se ei anna opposition olla rauhassa edes ulkomailla.

Lukashenkoa ja nykyhallintoa kiinnostaa vain vallassa pysyminen. Heitä ei kiinnosta valkovenäläisten ihmisoikeudet tai elintaso. Kun Euroopan Unioni on pakotteitaan tehokkaasti vaikeuttanut Lukashenkon hallinnon toimivuutta, niin Lukashenko on lisännyt kierroksia ja pyrkii nyt käyttämään hyväkseen länsimaiden turvapaikkapolitiikkaa. Tällaiselle politiikalle ei pidä alistua missään olosuhteissa.

Puola ja Liettua ovat toimineet aivan oikein, kun ovat sulkeneet rajansa Valko-Venäjän lähettämiltä maahanpyrkijöiltä. Muuta mahdollisuutta ei ole. On tietenkin hyvin valitettavaa, että turvapaikanhakijat joutuvat prosessissa kärsijöiksi. Se ei kuitenkaan ole EU maiden syytä, vaan se on täysin Valko-Venäjän syytä, joka on antanut Valko-Venäjän kautta länteen pyrkiville katteettomia lupauksia. Nyt EU:n painostuksen johdosta Irak ja Turkki ovat jo rajoittamassa lentoja Valko-Venäjälle. Se on hyvin tärkeää, jotta ilmasilta Minskiin katkeaa.

Euroopan Unioni on edelleen kiristämässä Valko-Venäjään kohdistuvia pakotteita. Juuri niin onkin tehtävä. Myös demokraattisen yhteisön on oltava kova silloin, kun sitä tarvitaan. Jos emme ole tarpeen tullen kovia, niin annamme niiden käyttää meitä hyväksi, joilla ei ole minkäänlaista moraalia. Valko-Venäjälle on näytettävä kaapin paikka.

Hyvää viikonloppua toivottaen!

Arto Satonen

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.