|
4.11.2022

Arto Satosen viikkoviesti – Vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä

Arvoisa lukija,

Tällä viikolla on puhuttanut erityisesti VM:n virkamiesselvitys, joka ehdottaa menosääntöä, joka asettaisi meno- ja velkakaton seuraavalle hallitukselle ja pakottaisi siten poliitikot laittamaan menot tärkeysjärjestykseen. Ehdotus on välttämätön ja toivottavasti siihen kaikki puolueet sitoutuvat. Toinen vaihtoehto on nimittäin hallitsemattoman velkaantumisen jatkuminen, mikä yhdistettynä nouseviin korkoihin, johtaa ajan saatossa julkisen talouden haaksirikkoon, kuten VATT jo varoitti. Käyn tätä asiaa läpi tarkemmin viestin lopussa.

ENSI VIIKOLLA ESILLÄ METSÄASIAT

Ensi viikolla eduskunnassa keskustellaan metsäasioista sekä suuressa salissa että suuressa valiokunnassa. Kokoomuksen ja muun opposition jättämä välikysymys Suomen EU-vaikuttamisesta ja ennallistamisesta on käsittelyssä keskiviikkona. Perjantaina suuri valiokunta käsittelee Suomen kannan muodostusta ennallistamisasetukseen. Näistä keskusteluista enemmän tulevassa viikkoviestissä.

Metsistä ja Suomen EU-vaikuttamisesta pääsee keskustelemaan myös ensi keskiviikkona 9.11. Klo 11-13 Ravintola Astorissa Tampereella. Järjestämässäni seminaarissa pääpuhujana on europarlamentaarikko Petri Sarvamaa. Lisäksi puheenvuoron käyttävät MTK:n, Metsäteollisuuden ja MHY:n edustajat.

Tervetuloa tilaisuuteen! Ilmoittautua voi avustajalleni Nooralle su 6.11. mennessä osoitteeseen noora.kalli@eduskunta.fi

KANSANTALOUSTIETEEN OPPITUNNILLA ESILLÄ VALTION VELKAANTUMINEN

Tässä linkki kansantaloustieteen oppitunnin jaksoon, jossa käyn läpi sitä mitä valtion velkaantuminen nousevien korkojen aikana merkitsee julkisille palveluille. Velan korkokuluissa tulee iso erä valtion budjettiin ja se väistämättä vaikuttaa muihin menoihin.

https://www.facebook.com/satonen/videos/1579651585812113

VAHVA VALTIONTALOUS ON KÖYHÄN PARAS YSTÄVÄ

Valtionvarainministeriön virkamiestyöryhmä ehdottaa julkiseen talouteen menosääntöä, jolloin hallitusta muodostettaessa tulisi kirjata julkisen talouden rahoitusasemalle täsmällinen tavoite vaalikaudelle. Käytännössä pitäisi siis sopia koko vaalikauden osalta etukäteen miljardien eurojen leikkauksista ja muista toimenpiteistä, joilla velanottoa hidastetaan.

VM:n ehdotus asettaa julkiselle taloudelle tiukat raamit ainakin kahdelle seuraavalle vaalikaudelle. Julkisen talouden tervehdyttäminen Marinin hallituksen jäljiltä vaatii siis aikaa. Tärkeää on sitouttaa menosääntöön kaikki poliittiset puolueet, koska hallitus todennäköisesti tulee vaihtumaan sopeuttamisen aikana. Jotta ei käy kuten kerran jo kävi. Sipilän hallituksen julkisen talouden tasapainottamisohjelma mureni heti Rinteen hallituksen aloittaessa.

Menosääntö on reilu järjestelmä, koska se on kehys, joka määrittelee julkisten menojen ylätason, mutta ei menokohteita. Jokainen hallitus voi siis tehdä omat ideologiset valintansa, kuten demokratiassa pitääkin. Olennaista on kuitenkin se, että kun hallitus haluaa laittaa johonkin asiaan lisää rahaa, niin sen pitää ottaa toisaalta rahaa pois. Marinin hallitus on vain jakanut rahaa, eikä juuri säästänyt mistään. Niin ei voida jatkossa elää kohoavien korkojen maailmassa.

Valintojen tekeminen on poliitikkojen työtä. Se ei ole mikään valinta, että vain jaetaan rahaa. Jos menosäännöstä kyetään sopimaan puolueiden kesken ennen vaaleja, niin se ohjaa myös vaalikeskusteluja. Silloin päästään oikeasti keskustelemaan siitä, mikä on tärkeää ja mikä ei ole.

Vasemmistopiireistä on jo arvosteltu menosääntöä siitä, että se voi merkitä tiukkoja aikoja köyhille. Asia on kuitenkin juuri päinvastoin. Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Outi Ojala kiteytti aikoinaan osuvasti, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä. Jos valtiontalous tekee haaksirikon, niin eniten häviävät ne, joiden toimeentulo on valtion maksamista tuista riippuvainen.

Menosääntö sisältää myös poikkeussäännön. On selvää, että koronan tai Ukrainan sodan kaltainen tilanne voi tilapäisesti pakottaa lisävelan ottoon. Poikkeussääntö estäisi kuitenkin sen, että samalla otetaan velkaa muihinkin kohteisiin. Tämä poikkeussääntö olisi ollut erittäin tarpeellinen nykyisen hallituksen aikana. Rinteen/Marinin hallitus on ottanut velkaa 37,6 miljardia, josta ETLAn arvion mukaan reilut 11 miljardia on otettu velkaa ihan muihin asioihin kuin koronasta tai Ukrainan sodasta aiheutuneisiin menoihin. Jatkossa näin ei voi enää toimia.

VM:n menosääntöesitys on kaikkineen kannatettava esitys. Poliitikot se pakottaa sen työn ääreen, mihin meidät on valittu. Laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen.

Hyvää pyhäinpäivää!

Arto

PS. Vielä muistutuksena, että Petteri Orpo vierailee huomenna Sastamalan Funkkiksessa klo 11. Ilmoittautumisaika on jo mennyt umpeen, mutta mattimyöhäiset pääsee vielä mukaan vastaamalla tähän viestiin. Tervetuloa!

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.