|
28.4.2023

Arto Satosen viikkoviesti – Uusi eduskunta on järjestäytynyt

Arvoisa lukija!

Uusi eduskunta on järjestäytynyt. Valiokuntien kokoonpano on vielä tilapäinen, mutta istuntosalissa istutaan jo oikeilla paikoilla. Oma paikkani on eturivissä juuri sillä paikalla, jossa Ilkka Kanerva istui pitkään. Suhtaudun siihen paikkaan hyvin arvostavasti.

Hallitustunnustelija Petteri Orpo on tänään ilmoittanut, että uusi hallitus pyritään muodostamaan Kokoomuksen, Perussuomalaisten, RKP:n ja KD:n yhteistyön pohjalta. Nämä puolueet ryhtyvät vapun jälkeen neuvottelemaan Säätytalolla hallitusohjelmasta. Puolueiden välillä on toki näkemyseroja, mutta hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat ovat arvioineet, että näkemyserot ovat neuvoteltavissa yhteiseksi hallitusohjelmaksi. Toukokuun aikana selviää onnistuuko tämä nelikko muodostamaan yhteisen hallituksen. Eväät siihen ovat kuitenkin olemassa.

Säätytalolle kokoontuvaa joukkoa voi kutsua voittajien hallitukseksi. Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat Suomen suurimmat puolueet ja vaalien suurimmat voittajat. Kristillisdemokraatit saivat myös eduskuntavaaleissa 10 000 ääntä lisää, vaikka paikkamäärä pysyikin ennallaan. RKP:n kannatus vaaleissa hupeni hitusen, mutta puolue säilytti kaikki edustajapaikkansa. Säätytalolle lähtevässä joukossa ei siten ole yhtään vaalien häviäjää. Jos siis hallitus syntyy tältä pohjalta, niin se on vaalien tuloksen mukainen, mikä on demokratiassa tärkeää.

On tärkeää, että Suomi saa mahdollisimman nopeasti toimintakykyisen hallituksen. NATO-jäsenyyden myötä ulkoinen turvallisuus on turvattu. Suurimmat haasteet liittyvät hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuteen. Julkista taloutta on tasapainotettava, jotta palveluiden kestävä rahoitus turvataan. Nyt hallitusta muodostavat puolueet ovat lähtökohtaisesti sitoutuneet tervehdyttämään taloutta. Tärkeää on myös toteuttaa työllisyyttä ja kilpailukykyä edistäviä uudistuksia, jotta talouskasvua saadaan vauhditettua. Sisäisen turvallisuuden takaaminen on myös uuden hallituksen tärkeä tehtävä.

Seuraavat viikot siis neuvotellaan hallitusta muodostavien puolueiden kesken hallitusohjelmasta Säätytalolla. Olen neuvotteluissa aktiivisesti mukana. Seuraava viikkoviesti tulee siinä vaiheessa, kun neuvotteluista on kerrottavaa.

Hyvää vappua!

Terveisin Arto

PS. pirkanmaalaisittain jännitetään vielä tänään Nokian KRP:n finaaleita. Sastamalassa pelataan lauantaina Varilan kentällä huippupesistä Manse PP:n ja Hyvinkään Tahkon naisjoukkueiden kesken.

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.