Arvoisa lukija,
Tämä viesti käsittelee näiden vaalien unohdettua teemaa eli ulko- ja turvallisuus, sekä EU politiikkaa. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö ihmetteli eilen antamassaan haastattelussa sitä, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu puuttuu vaaleista kokonaan, vaikka eduskunta on merkittävä päätöksentekijä myös niissä asioissa. Uudella pääministerillä on myös johdettavanaan Suomen EU-puheenjohtajuus syksystä alkaen. Kaiken lisäksi kansainvälinen toimintaympäristö on kaikkea muuta kuin vakaa. Itse asiassa koko monenkeskisyyteen ja kansainvälisiin instituutioihin perustuva maailmajärjestys on haastettu.
Ulko- ja turvallisuuspoliittiset kysymykset tulevat olemaan sitten iso osa nyt valittavan eduskunnan työtä. Kiitokset Pirkanmaan reserviläisille paneelista, joissa näihin asioihin paneuduttiin.
Ensi keskiviikkona 3.4. Klo 18 Suomen kansainvälisestä asemasta keskustellaan suomalaisella klubilla. Puheeni jälkeen kommenttipuheenvuorot esittävät kenraali evp. Heikki Lyytinen ja upseeritaustainen Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntti. Tervetuloa!
ENNAKKOÄÄNESTYS 3-9.4.
Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 3.4. ja päättyy tiistaina 9.4. Minua voi äänestää Pirkanmaalla numerolla 38.
PETTERI ORPO SASTAMALAN VAALIKAHVILASSA 6.4. Klo 16
Valtionvarainministeri ja pääministeriehdokas Petteri Orpo vierailee Sastamalan vaalikahvilassa lauantaina 6.4. klo 16, tervetuloa tenttaamaan!
ARTO LIIKKEELLÄ
Tässä tulevan viikon tapahtumat:
1.4. maanantaina
Klo 10-12 Maanantaimarkkinat Tampere
Klo 19 Punkalaitumen Sanomien vaalipaneeli, Punkalaidun kunnantalo
2.4 tiistaina
Klo 11-13 Keskustori, Tampere
Klo 19 Uutisoivan vaalipaneeli, Hämeenkyrön yhteiskoulu
3.4. keskiviikko
Klo 10 Ikaalinen tori
Klo 12 Ikaalinen, Komppi
Klo 14 Ikaalinen elokuvanäytös
Klo 18 Turvallisuuspoliittinen seminaari, Tampereen Suomalainen klubi
4.4. torstai
Klo 8.30 Senioribrunssi, Sastamalan Vaalikahvila
Klo 10 Vammalan lukion vaalipaneeli
Klo 12.30 Vammalan ammattikoulun vaalipaneeli
5.4. perjantai
Klo 9-11 Urjalan tori
Klo 12-13 Toijalan S-Market, Akaa
Klo 16-17 Sale Vesilahti
Klo 18.30 VaLePa-Etta SM finaali, Kauppi Sport Center
6.4. lauantai
Klo 9-11 Vammalan tori ja Sastamalan Vaalikahvila
Klo 13-15 Tampereen keskustori
Klo 16 Petteri Orpon kanssa Sastamalan vaalikahvilassa
Klo 19 Pirkanmaan Kokoomuksen 100-vuotisjuhlat
7.4. sunnuntai
Klo 11 Opastettu kävelyretki Tyrvään kirkon hautausmaalla, tutustu
sankarihautoihin
Klo 14 Yhteinen tilaisuus Matias Marttisen kanssa, Huittisten
Härkäpakari
Klo 18 Etta-VaLePa, SM finaali, kisastudio Vaalikahvila Sastamala
SUOMI TARVITSEE KANSAINVÄLISTÄ OSAAMISTA
Kansainvälinen toimintaympäristö Suomen ympärillä on nyt paljon haasteellisempi kuin kertaakaan niiden eduskuntavaalien alla, joissa olen ollut ehdokkaana. Suomi on tilanteessa, jossa on osattava hyödyntää ja vahvistaa läntisiä kumppanuuksiamme ja samalla pitää yllä toimivia suhteita Venäjään. Myös kauppapoliittisia uhkia on paljon ja ne saattavat merkittävästi vaikuttaa talouskehitykseen Suomessa ja sitä kautta jopa sisäiseen turvallisuuteen.
Tässä listattuna ajankohtaisia haasteita kansainvälisessä ympäristössä, jotka vaikuttavat Suomen asemaan tulevalla vaalikaudella:
Ukrainan jäätynyt konflikti, EU pakotteet ja Venäjä
Nyt on kulunut jo viisi vuotta siitä, kun Venäjä otti Ukrainalta haltuunsa Krimin niemimaan. Suomi ja muut länsimaat ovat tuominneet Krimin valtauksen ja Venäjän toimet Itä-Ukrainassa. Euroopan Unioni ja Yhdysvallat ovat asettaneet Venäjälle talouspakotteita, jotka ovat vaikuttaneet Venäjän talouskehitykseen. Pattitilanne länsimaiden ja Venäjän on kestänyt jo vuosia ja jatkunee, kunnes Ukrainan tilanteeseen löydetään ratkaisu.
Uutena vakavana asiana USAn ja Venäjän välillä on tullut luopuminen 30 vuotta kestäneestä INF sopimuksesta, joka kielsi lyhyen ja keskipitkän matkan ballistiset ydinaseet.
Ulko-, sisä- ja puolustusministeriön virkamiesten tekemä Voiman Venäjä-raportti, jota kävin läpi aiemmassa viikkoviestissä kuvaa hyvin Venäjän mahdollisia kehityssuuntia, pyrkimystä vähintään alueelliseksi suurvallaksi ja Venäjän kehityksen vaikutuksia Suomelle. Raportin lopputulos oli se, että nykytilan jatkuminen Venäjällä on Suomelle paras vaihtoehto.
Kiinan vahvistuva valta
Kiina on nousemassa maailman johtavaksi talousmahdiksi ja se näkyy jo kaikkialla maailmassa. Kiinan rahoittamia hankkeita on jo paljon myös Euroopassa ja niitä on vireillä Suomessakin. Kasvava kauppa Kiinan kanssa ja mahdolliset investoinnit ovat lähtökohtaisesti tervetulleita, mutta emme saa ajautua tilanteeseen, jossa oma poliittinen liikkumavara pienenee taloudellisten sitoumusten vuoksi.
USA:n sisäänpäin kääntynyt kauppa-ja ympäristöpolitiikka
USA on Donald Trumpin kaudella kääntynyt vahvasti sisäänpäin. Huomio on kiinnittynyt globaalista johtajuudesta USA:n sisäisten ongelmien ja ennen kaikkea taloudellisesti heikompien osavaltioiden aseman parantamiseen lyhytjänteisellä politiikalla. Tästä esimerkkinä ovat protektionistinen kauppapolitiikka ja Pariisin ilmastosopimuksesta irtaantuminen. USA:n ja Kiinan ajautuminen kauppasodan toisi välillisesti Suomelle viennistä riippuvaisena maana erittäin isot haasteet.
BREXIT ja Iso-Britannian uusi suhde Eurooppaan
Sopimukseton Brexit on toteutumassa jo 12.4., jos viime hetkillä Iso-Britannian parlamentti ei kykene muuta ratkaisua löytämään. Niin sanottu kova Brexit aiheuttaa Englannin pankin mukaan 6-9% BKT:n laskun Iso-Britannian bruttokansantuotteeseen, vaikutukset ovat alueellisesti vielä paljon suurempia
Pohjois-Englannin teollisuuskaupungissa, joista autotehtaita ja muuta merkittävää teollisuutta siirtyy muualle. Vaikutukset kansalaisille ovat suuret ja se voi aiheuttaa levottomuutta.
Suomelle kova Brexit aiheuttaa vaikeuksia Iso-Britanniaan suuntautuvalle viennille ja sieltä tulevalle tuonnille. Negatiivinen vaikutus aiheutuu Suomen talouteen, koska Iso-Britannia on kuudenneksi tärkein kauppakumppani ja erityisesti metsäteollisuudelle tärkeä vientimaa.
EU vaalit ja Euroopan unionin suunta
Toukokuussa eduskuntavaalien jälkeen pidetään Euroopan parlamentin vaalit. Populistit haastavat vaaleissa tosissaan EPP:n ja Sosiaalidemokraattien valtakoalition. Vallankumousta tuskin tulee, mutta Euroopan parlamentti on todennäköisesti entistä hajanaisempi ja päätöksenteko vaikeampaa. Tämä on paradoksi, koska monien ajankohtaisten ongelmien ratkaisu vaatii nimenomaan eurooppalaista yhteistyötä. Näitä ovat mm. turvapaikkapolitiikka, ulkorajojen turvaaminen, ilmastonmuutoksen torjunta, sisämarkkinoiden kehittäminen, kauppapolitiikka, digivero / muut järjestelyt digijättien kanssa…
Tässä on siis näkökulmia siitä mitä seuraavalla vaalikaudella on eduskunnassa edessä. Suomen kansainvälisen aseman ymmärtäminen on erittäin tärkeää, koska pieni ja vientivetoinen maa on herkkä sekä taloudellisille, että poliittisille muutoksille.
Hyvää viikkoa!