|
27.5.2022

Arto Satosen viikkoviesti – Ukrainassa edessä valtava jälleenrakennus

Arvoisa lukija!

Tämän viikon viesti käsittelee tapaamista eduskunnassa vierailleen Ukrainan kuntaministerin kanssa, joka oli silmiä avaava ennen kaikkea Ukrainan ongelmien mittakaavan suhteen.

Aluksi kuitenkin Pirkanmaan Kokoomuksen tekemistä ehdokasvalinnoista. Piirikokous nimesi keskiviikkona 11 ehdokasta. Mukaan lähtivät kanssani kaikki nykyiset kansanedustajat Sofia Vikman, Pauli Kiuru ja Jari Kinnunen sekä viime kerralla ehdolla olleet Juho Ojares, Jocka Träsckbäck, Jussi Haavisto ja Ida Leino. Uusina ehdokkaina mukaan lähtevät Pirjo Berg, Teemu Aaltonen ja Olli Salmi. Seitsemän ehdokasta lisää nimetään syksyllä.

Oma motiivini hakea jatkoa eduskunnassa on se, että tulevalla kaudella edessä on isot taloushaasteet. Valtion velka on saatava hallintaan ja julkinen talous tasapainoon. Lisäksi Inflaatio ja korkojen nousu haastaa palkansaajan, yrittäjän, eläkeläisen ja maanviljelijän talouden. Meidän on löydettävä lääkkeitä ja reformeja, joilla parhaiten pystytään vastaamaan hintojen nousupaineisiin. Erittäin tärkeää on laittaa oma kilpailukyky kuntoon, jotta itään katkennut vienti löytää uusia markkinoita lännestä. Työmarkkinoita on siis uudistettava, osaamisen panostettava ja yrittämisen edellytyksiä vahvistettava. Nämä ovat vaaliteemani tulevissa vaaleissa.

Tämä vaalikausi jää historiaan Nato-päätöksestä, joka on suurimpia päätöksiä koko itsenäisyyden aikana. Ulkoinen ja sisäinen turvallisuus on kaiken pohja. Talous ei ole itseisarvo, vaan väline. Ilman toimivaa taloutta ja korkeaa työllisyyttä meillä ei kuitenkaan ole rahaa laadukkaaseen koulutukseen ja terveydenhoitoon. Siksi talouden ongelmien ratkaiseminen on välttämätöntä, jotta myös seuraava sukupolvi saa elää hyvässä maassa.

UKRAINASSA EDESSÄ VALTAVA JÄLLEENRAKENNUS

Ukrainan kunta -ja alueministeri Oleksiy Chernyshov vieraili eduskunnassa keskiviikkona. Venäjän hyökkäyksen aiheuttamat tuhot siviiliväestölle ovat käsittämättömät. Ministerin mukaan venäläiset ovat pommituksillaan ja ohjusiskuillaan tuhonneet yli 10 000 kerrostaloa ja yli 100 000 omakotitaloa sekä valtavan määrän kouluja, päiväkoteja ja sairaaloita.

Hyökkäys on täysin järjetön ja moraaliton. Se ei tähtää sotilaalliseen voittoon, vaan siviilien elinolosuhteiden tuhoamiseen. Siviiliväestöön kohdistuvat sotarikokset ovat aivan käsittämättömiä, kuten olemme riippumattomista lähteistä joutuneet lukemaan. Tuhon määrää on vaikeaa edes käsittää ja kiusallista nähdä, kuten Ukrainassa vieraillut pääministerimme totesi.

Jälleenrakennus on jo käynnissä, vaikka sota jatkuu Ukrainan itäosissa kiihkeänä ja joka päivä kuolee satoja ihmisiä. Jälleenrakennus on kuitenkin välttämätöntä, jotta ensi talvena Ukrainan takaisin valtaamilla alueilla elämä voi jatkua ja ihmisillä on katto pään päällä talven varalle. Jälleenrakennuksen mittakaavaa on vielä mahdoton edes arvioida, mutta se tulee olemaan valtava ponnistus koko läntiselle maailmalle. Oikein ja kohtuullista olisi, että Venäjän valtion ja oligarkkien lännessä jäähdytettyjä varoja käytettäisiin Ukrainan jälleenrakentamiseen, kuten USA:n presidentti Joe Biden ehdotti.

Ukraina pyrkii EU:n jäseneksi. Suomi tukee Ukrainan jäsenyyshakemusta. Prosessin aikataulu jää nähtäväksi, mutta Ukrainan kansalle on annettava toivoa ja apua. Ukrainan kansa on näyttänyt, että se on valmis omalla hengellään taistelemaan itsenäisyytensä, vapautensa, demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta. Sellaista kansakuntaa ei saa jättää yksin.

Ukrainan sodassa on kyse myös laajemmasta taistelusta demokratian ja autoritäärisen maailman välillä. Maailma jakautuu demokraattisiin maihin, jossa ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Tähän ryhmään kuuluvat Pohjois-Amerikan, Euroopan Unionin, Oseanian maat ja osa Aasian maista. Toisen blokin muodostavat Kiinan ja Venäjän kaltaiset maat, joissa valtiojohto määrittelee maan edun ja yksilön oikeuksia voidaan polkea maan edun nimissä, on sitten kyse varusmiesten sotaan lähettämisestä, kuten Venäjällä, tai demokratia-aktivistien vangitsemiset, kuten Hong Kongissa.

Tässä blokkien välisessä taistelussa demokraattisen leirin on pakko voittaa, jotta myös tulevat sukupolvet saavat elää lännessä demokratiassa. Tämän taistelun eturintama on nyt Ukrainassa ja siksi lännen apu Ukrainalle on välttämätöntä. Jälleenrakentaminen on myös iso mahdollisuus. Jos Ukraina onnistuu torjumaan Venäjän hyökkäyksen, niin raunioista voi kasvaa moderni eurooppalainen maa, jossa elintaso on aivan toista luokkaa kuin rapistuvalla Venäjällä.

KUULAKARNEVAALIA JA TURVALLISUUSPOLITIIKKAA

Edessä on aktiivinen keväinen viikonloppu. Tulossa on monia tapahtumia, joissa olen myös itse mukana.

Hämeenkyrössä järjestetään tänään 50. kuulakarnevaalit, joka on kuulantyöntäjien kauden kotimainen päätapahtuma. Olen muutaman edustajakollegan kanssa mukana tapahtumassa.

Tänään illalla Parkanossa jatketaan ”Rauhaa rajalle” -teeman puitteissa ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua. Ajankohtaiskatsaus pidetään Parkanon kaupungintalon valtuustosalissa tänään 27.5. klo 18.30 alkaen. Kahvitarjoilut klo 18.15 alkaen.

Huomenna la 28.5. klo 11-12 olen mukana Ihana Pälkäne tapahtumassa Aitoon Honkalassa (Honkalantie 4, Aitoo) ja illalla Akaan Viialassa uuden liikuntahallin avausottelussa, lentopallomaaottelussa Suomi – Unkari.

Sunnuntaina on iso juhla Keikyässä, kun valtavalla talkootyöllä korjattu riippusilta vihitään virallisesti käyttöön klo 13.

Ja tietenkin pidämme kaikki yhdessä peukkuja Leijonille ja myös kisojen kabinetteihin, jotta Tampere saisi kisat myös ensi vuodelle!

Hyvää viikonloppua!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.