|
9.12.2022

Arto Satosen viikkoviesti – Uhka demokratialle on otettava vakavasti

Arvoisa lukija,

Tällä viikolla on jälleen tapahtunut paljon. Suomessa on vietetty itsenäisyyspäivää, hallituksen rivit ovat rakoilleet eduskunnassa, valtionvarainministeriön virkamiespuheenvuorossa kerrottiin selkeästi talouden realiteetit ja Saksassa paljastui äärioikeistolainen ryhmä, joka suunnitteli terrori-iskua Saksan parlamenttiin. Näistä asioista tässä viestissä.

RIITELEMÄLLÄ EI KANNATUS NOUSE

Keskusta ja Vihreät ovat käyneet julkisuudessa näkyvää riitelyä luonnonsuojelulain ympärillä. Seurauksena oli viimeisessä gallupissa, että molempien kannatus laski. Tämä on hyvä opetus siitä, että kansalaiset haluavat vastuullista asioiden hoitoa, ei vastakkainasettelun kärjistämistä.

Luonnonsuojelulaki toki liikkui Keskustan irtioton myötä porvaririntaman voimin parempaan suuntaan, kun maa -ja metsänomistajien omaisuuden suojaa puolustettiin ja lakia saatiin selkeytettyä. Luonnonsuojelun taso Suomessa on ylipäätään kunnianhimoinen ja se näkyy myös uudessa luonnonsuojelulaissa. Muutoksissa oli lähinnä kyse omaisuudensuojan kannalta ongelmallisimpien pykälien poistosta.

VM:N VIRKAMIESPUHEENVUORO PITÄÄ OTTAA VAKAVASTI

Valtionvarainministeriön virkamiehet käyttivät erittäin tärkeän puheenvuoron eilen. Viesti oli hyvin selvä. Hallitsemattoman velkaantumisen tiellä ei voida jatkaa. Hyvinvointiyhteiskunta pelastetaan vain julkista taloutta vahvistamalla ja se työ pitää aloittaa heti. VM:n virkamiehet puhuvat 6 miljardin tasapainottamistarpeesta seuraavalle neljälle vuodelle ja 3 miljardia lisää seuraavalle vaalikaudelle. Kokoomus on puhunut 4 miljardin säästötarpeesta sekä alkavalla että seuraavalla vaalikaudella, joten mittaluokka on lähes sama.

Valtionvarainministeriön ehdotukset ovat merkittäviä. Niihin sisältyy esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen, alempien arvonlisäverokantojen korottaminen, kuntarakenteen muutokset ja valtion hallinnon tehostaminen, sekä muutoksia yritysverotukseen.

Kokoomus ilmoitti puheenjohtaja Petteri Orpon suulla välittömästi hyväksyvänsä virkamiesryhmän tilannekuvan ja olemaan lähtökohtaisesti valmis toimiin, joilla julkista taloutta tasapainotetaan. On tärkeää, että pöydällä on mahdollisimman monia erilaisia esityksiä, joista sitten valitaan järkevimmät keinot.

On selvää, että säästöt heijastuvat monin tavoin kansalaisille, mutta tehtävä on kun tekemättäkään ei voi jättää, kuten tasavallan Presidentti Sauli Niinistö tapasi valtionvarainministerinä todeta. Orpo linjasi kuitenkin pois keinovalikoimasta ruoan ja lääkkeiden ALV:n korottamisen, sekä listaamattomien yhtiöiden osinkoveron kiristyksen.

Tästä linkistä löydät VM:n virkamiespuheenvuoron kokonaisuudessaan https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164480/VM_2022_77.pdf?sequence=1&isAllowed=y&fbclid=IwAR1tlkmFNBF2wnyF2GkCdavkY-HJogPT3K4Up7NYDh88A9OLFn7iuzr9u_k

UHKA DEMOKRATIALLE ON OTETTAVA VAKAVASTI

Saksassa paljastui äärioikeistolaiseen Reichsburger -liikkeeseen kytkeytyviä henkilöiden vallankaappausyritys. Vallan kaappaaminen nykyaikaisessa demokraattisessa valtiossa on toki käytännössä mahdotonta. Edes onnistunut aseellinen hyökkäys parlamenttiin ei tosi asiassa siirtäisi valtaa mihinkään, mutta on hyvin vakavaa, että sellaista tosissaan suunnitellaan.

Tuhannet saksalaiset poliisit ottivat kiinni viitisenkymmentä epäiltyä, joiden joukossa on yhteiskunnassa merkittävissä asemissa olevia henkilöitä, kuten lääkäreitä, opettajia, yrittäjiä ja entisiä sotilaita. Yksi heistä oli jopa AFD:n entinen kansanedustaja ja oikeuden tuomari. Johtohahmona oli kiinteistösijoittajana tunnettu kuninkaallisen suvun perillinen. Yhteisenä ajatuksena oli demokratian hylkääminen.

Demokratia on kaiken perusta, koska se turvaa kansalaisten vapauden, ihmisoikeudet ja omaisuudensuojan. Niissä valtioissa, joissa ei ole toimivaa demokratiaa, ei ole mitään näistä. Hyvä esimerkki on Venäjä, jossa kuka tahansa voidaan lähettää rintamalle, ketä hyvänsä pistää vankilaan totuuksien kertomisesta ja ottaa valtion/ johdon haltuun kenen tahansa omaisuus. Demokratian vastakohta on siis autoritäärinen mielivalta.

Saksassa on radikaalin äärioikeiston siemenet kyteneet Hitlerin ajoista lähtien. Erityisesti Itä-Saksassa aatteella on ollut kannatusta. AFD on poliittinen puolue, mutta se ei ole selvästikään kyennyt tekemään pesäeroa puolueen liepeillä pyöriviin demokratian vastustajiin. Kuka tietää onko edes halunnut sitä tehdä.

Demokratiaa on haastettu myös Yhdysvalloissa. Capitol Hillin valtaus on vielä tuoreessa muistissa. Siihen keskeisenä syynä oli, että Donald Trump ensimmäisenä istuvana presidenttinä USA:n historiassa ei suostunut myöntämään vaalitappiotaan. Ja kaiken lisäksi monet Trumpin kannattajat vielä uskoivat häntä. Onko siis USA:ssa nyt enemmän niitä, jotka kyseenalaistavat demokratian kuin koskaan ennen: sisällissotaa lukuun ottamatta?

Finanssikriisistä alkaen on eletty epävarmaa aikaa. Koronan jatkoksi tuli Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja siitä seurannut energiakriisi, inflaatio ja korkojen nousu. Monissa perheissä huoli pärjäämisestä on todellinen ja se asia tulee päätöksentekijöiden ottaa vakavasti.

On totta, että taloudelliset vaikeudet, netissä leviäviin salaliittoteoriat ja kansalaisia jakavien identiteettikysymysten kärjistyminen syövät joidenkin ihmisten silmissä luottamusta yhteiskuntajärjestelmään. Demokratia on kuitenkin ratkaisu, ei ongelma.

Vallassa ovat ne, jotka ovat kansalta mandaatin saaneet ja he edustavat siten kansan enemmistön näkemystä. Jos se on eri kuin oma näkemys, niin siihen on tyytyminen, koska se on kansan tahto. Seuraavissa vaaleissa on mahdollista vaihtaa suuntaa, mutta se edellyttää, että kansan enemmistön tahto muuttuu.

Poliittisten puolueiden tehtävänä on siivota pois joukoistaan epädemokraattiset ainekset. Demokratiassa ei ole tilaa niille, jotka eivät kunnioita demokratian pelisääntöjä. Saksan ja USA:n tapahtumat osoittavat, että radikaalin äärioikeiston uhka on todellinen ja se pitää ottaa vakavasti.

VIIKONLOPPUNA SASTAMALASSA, LOIMAALLA JA VESILAHDELLA

Huomenna on Sastamalassa Kauppalantalolla 10-13 kierrätys- ja hyväntekeväisyystapahtuma, jossa kannattaa poiketa. Kiitos jo tässä vaiheessa järjestäjille, siellä nähdään!

Loimaan Kokoomus kokoontuu 15.30 Loimaan yhteiskoululla, jossa pidän poliittisen tilannekatsauksen ja klo 17 samassa paikassa VaLePa kohtaa Loimaan Hurrikaanin.

Sunnuntaina on Vesilahdella joulumarkkinat, jossa Vesilahden Kokoomus on mukana. Olen paikalla klo 13.30-14.30. Tervetuloa jutulle!

Hyvää viikonloppua!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.