|
7.7.2023

Arto Satosen viikkoviesti – Työministeriössä on täysi höyry päällä

Arvoisa lukija,

Julkisessa keskustelussa hallituksen alkutaivalta on värittänyt elinkeinoministeri Wilhelm Junnilan ero. Junnila päätyi eroamaan, kun hänen aiemmasta poliittisesta toiminnastaan paljastui asioita, mitkä tekivät käytännössä mahdottomaksi elinkeinoministerin tehtävän hoitamisen.

Junnilan tilalle uudeksi elinkeinoministeriksi valittiin Wille Rydman, jolla on pitkä historia Kokoomuksen kansanedustajana, mutta tuli valituksi viime vaaleissa eduskuntaan perussuomalaisten listalta. Rydmanin yksityiselämää on laajalti selvitelty julkisuudessa sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat asiasta uutisoi, mutta hän ei ole saanut syytettä mistään rikoksesta.

Suomalaiseen demokratian kirjoittamaton sääntö kuuluu, että jokainen hallituspuolue valitsee omat ministerinsä. Pääministeri Petteri Orpo totesi, että Rydmania ei olisi valittu Kokoomuksen riveistä ministeriksi. Orpo kuitenkin totesi myös, että hän tulee tästä eteenpäin arvioimaan Rydmania hänen ministerityönsä pohjalta, kuten muitakin ministereitä. Rydmanista tulee minulle läheinen työpari TEM:iin ja uskon, että yhteistyömme tulee sujumaan.

PAIKALLISEN SOPIMISEN JA TYÖRAUHAN TYÖRYHMÄT KÄYNNISTYNEET

Julkisen kohun taakse on jäänyt se, että Orpon hallituksen arkinen työ hallitusohjelman pohjalta on alkanut. Olen käynnistänyt TEM:ssä kaksi kolmikantaista työryhmää, joita molempia vetää valtiosihteeri Timo Jaatinen. Mukana ovat SAK, STTK, AKAVA, EK ja SY, sekä kirkon ja valtiotyönantajien edustajat. Molemmissa ryhmissä on pariteettitasapaino eli yhtä monta työnantajien ja työntekijöiden edustajaa.

Työrauhaa käsittelevän työryhmän listalla on hallitusohjelman mukaisesti uudistettavana poliittisia lakkoja, tukilakkoja ja laittomia lakkoja koskeva lainsäädäntö. Tämän työryhmän määräaika on 15.10. Paikallista sopimista lähdetään myös uudistamaan hallitusohjelman pohjalta ja tämän työn määräaika on 31.1.

Molemmissa työryhmissä kaikilla osapuolilla on mahdollista esittää omia näkemyksiään ja jos yhteisiä linjauksia työryhmässä löytyy, niin hallitus kuuntelee niitä herkällä korvalla. Veto-oikeutta ei kuitenkaan ole millään osapuolella, vaan hallitusohjelman kirjaukset ovat pohjana.

KÄYNTI SUNILASSA, LUKUISIA HAASTATTELUJA

Ensimmäiset viikot työministerinä ovat olleet kiireisiä. Keskiviikkona kävin Stora Enson Sunilan tehtaalla, mikä on lopetusuhan alla. Vaarassa on kaikkineen 250 työpaikkaa. Kävimme Sunilassa erittäin hyvät keskustelut Stora Ensin johdon, työntekijöiden, paikallisen TE-toimiston, elinkeinoelämän edustajien ja Kotkan kaupungin edustajien kanssa.

Suuri syy Sunilan vaikeuksiin on muuttunut maailman poliittinen tilanne, mikä on katkaissut puun tuonnin Venäjältä. Muualle on myös rakennettu kapasiteetiltaan isompia uusia sellutehtaita. Sunilassa näkyi kuitenkin hyvä paikallinen yhteishenki. Tehtaalla on tehty pitkiä työuria ja se on osa Kotkan identiteettiä.

Parasta olisi, jos tehtaalle löytyisi mahdollisuus jatkaa kannattavasti. Jos näin ei käy, niin osalle työtä on tarjolla myös Stora Enson sisällä, mutta se edellyttää muuttoa. Erityisesti prosessityöntekijöitä ollaan jo nyt houkuteltu myös Päijät-Hämeeseen ja Pohjois-Karjalaan. Matkani tarkoituksena oli saada tilannekuva asiasta ja käydä läpi se, miten TEM voi olla auttamassa työttömäksi jäävien uudelleen työllistymisessä ja korvaavien työpaikkojen luomisessa Kotkaan. Vierailu oli erittäin hyödyllinen.

Viikon mittaan olen antanut lukuisia haastatteluja liittyen hallitusohjelman toteuttamiseen. YLE haastatteli 8 minuuttia ohjelmassa, sekä otti kommentit Sunilan tehtaalta. Pisimmän ja perusteellisemman haastattelun teki Duunitorin Niko Pikkuaho. Siinä käytiin kattavasti läpi niitä muutoksia, joita Orpon hallitus aikoo tehdä Suomen työmarkkinoilla. Linkki haastatteluun löytyy täältä https://duunitori.fi/tyoelama/tyoministeri-arto-satonen

Hyvää viikonloppua!

Terveisin Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.