Arvoisa lukija,
Tämän viikon viesti käsittelee ajankohtaista työmarkkinatilannetta, Brexitiä, Italian budjettia ja kultaisen passin ongelmaa Euroopan unionissa.
PAIKALLINEN SOPIMINEN OLISI LUONTEVA RATKAISU
Työmarkkinakiistassa on kyse siitä, että hallitus haluaa saada lisää työpaikkoja pieniin yrityksiin. Edes nousukaudella Suomeen ei juurikaan ole syntynyt lisää työnantajayrittäjiä, ainoastaan yksinyrittäjiä. Kynnys työnantajaksi ryhtymisestä tai yrityksen kasvattamisesta on monille yrittäjille liian suuri riski. Jos tähän ei pystytä puuttumaan, niin työllisyysastetta ei saada nostettua pohjoismaiselle tasolle.
Jos työllisyys ei nouse ja työttömyys alene riittävästi, niin emme pysty rahoittamaan koulutusta, terveydenhoitoa ja ilmastonmuutoksen vaatimia toimia. Globaalin maailman avoimilla markkinoilla ei pärjätä 70-luvun opeilla ja sen vuoksi eduskunnan on kyettävä tekemään myös sellaisia päätöksiä, jotka eivät kaikkia kolmikannan osapuolia aina miellytä.
Parasta olisi paikallisen sopimisen ulottaminen myös järjestäytymättömiin yrityksiin. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa, että neuvotteluissa työntekijöitä voisi edustaa myös liittoon kuulumaton työntekijöiden valitsema luottamusvaltuutettu. AY- liikkeelle tämä ei sovi, koska siellä pelätään oman vallan menetystä. Olisi kuitenkin nähtävä metsä puilta. YTK:n jäsenmäärä kasvaa koko ajan. Erityisesti nuoret liittyvät ammattiliiton sijasta yksityiseen työttömyyskassaan.
Kansa on siis jo äänestänyt jaloillaan. Suomen kilpailukyvylle ja työllisyydelle olisi eduksi, että paikallinen sopiminen ulotettaisiin myös niihin yrityksiin, jotka eivät ole EK:n jäseniä ja joiden työntekijöiden enemmistö ei ole ammattiliittojen jäseniä. Tämä olisi mahdollista muuttamalla eduskunnassa käsittelyssä olevaa työaikalakia. Kokoomukselle tämä sopisi heti asian ratkaisuksi.
SAK:n liittojen masinoimat lakot ovat täysin suhteettomia käsiteltävään asiaan nähden. Taustalla näkyy poliittinen motiivi. Oikeutta poliittiseen lakkoon käytetään ampumalla tykillä kärpästä. Tämä johtaa siihen, että koko poliittisten lakon järjestelmää on tarkasteltava uudelleen. Esimerkiksi Ruotsissa poliittisille lakoille on määritelty hyvin tiukat rajat. Ruotsista kannattaa tässä asiassa ottaa oppia. Siellä työllisyys on korkealla ja AY- liike kykenee hyvään yhteistyöhön työnantajien ja hallituksen kanssa, riippumatta hallituksen väristä.
Monilla paikkakunnilla yrittäjät ovat ensi viikolla aktiivisesti liikkeellä. He tuovat soppatykkejä koulujen pihoihin, jotta JHL:n lakon vuoksi ilman ruokaa jäävät lapset saavat ateriansa. Tämä on kiitettävää kansalaisaktiivisuutta. Idea lähti liikkeelle Ylöjärveltä ja on leviämässä useisiin maakuntiin. Päiväateria on monille lapsille erittäin tärkeä ja hienoa kun ratkaisu löytyy paikallisten yrittäjien aktiivisuuden avulla.
BREXIT, ITALIAN BUDJETTI JA KULTAISET PASSIT
Viikon kansainväliseen osioon kuuluu Brexit-neuvottelut, jossa erityisesti on ollut esillä siirtymäajan jatkuminen. Vaikeaan Irlannin kysymykseen ei ole vieläkään löydetty ratkaisua ja neuvottelujen takaraja alkaa kohta tulla vastaan. Brittien lähtö on toteutumassa maaliskuussa 2019 ja mahdollinen sopimukseton tila edellyttää valtavan määrän kahdenvälisiä sopimuksia, joten hyvin pian on tiedettävä, saadaanko sopu aikaan vai lähteekö Iso-Britannia ilman sopimusta.
Brittien lähtö ilman sopimusta eli ns. kova Brexit vaatii nopeita toimenpiteitä myös Suomelta, jotta mm. suomalaisten asema Britanniassa ja brittien asema Suomessa turvataan. Käytännön vaikutuksia voi olla myös esimerkiksi lääkkeiden saatavuuteen ja lentoliikenteen sujuvuuteen. Ministeriöt Suomessa valmistautuvat jo nyt myös tähän pahimpaan vaihtoehtoon.
Italian uusi hallitus päätti ensimmäisestä budjetistaan ja valtion velkaantuminen on kasvamassa lähivuosina jopa 350 miljardia. Entistä velkaa on jo yli 1300 miljardia. Markkinat ovat jo reagoineet ja Italian valtion lainojen korot ovat nousseet. Italian budjetti samanaikaisesti alentaa veroja, lisää sosiaalimenoja ja alentaa eläkeikää. Tarkoitus on edistää talouskasvua kotimaista kysyntää kasvattamalla. Kyse on kuitenkin sellaisesta ”cocktailista”, että se voi heijastua koko euroalueelle. Komissio ottanee Italian budjetin hyvin tarkkaan syyniin.
Joidenkin Euroopan unionin maiden myöntämät ns. kultaiset passit ovat erittäin ongelmallisia. Maltalta saa ostaa 650000 eurolla passin, joka oikeuttaa liikkumaan vapaasti Euroopan unionin alueella. Esimerkiksi Airiston Helmen pääomistajalla on tällainen passi. Seurauksena voi olla turvallisuutta vaarantavia asioita. Euroopan unionin on oltava varma, että ostettua EU-passia ei käytetä esimerkiksi veronkiertoon, rahanpesuun tai terrorismin rahoittamiseen. Näiden ongelmien vuoksi olen tiedotteessani vaatinut luopumista kultaisista passeista. Suomen on syytä pitää tätä asiaa aktiivisesti esillä Euroopan unionissa.
Hyvää viikonloppua toivottaen!
Arto