|
5.2.2021

Arto Satosen viikkoviesti – Tartuntatautilakia sovelletaan koronan leviämisen mukaan

Arvoisa lukija,

Takana on tämän kevään ensimmäinen eduskuntaviikko, joka on sujunut todella vilkkaasti. Koronan, talouden ja soten lisäksi eduskunnassa on myös paljon muita hallituksen esityksiä, joten kiirettä tulee tänä keväänä pitämään. Tässä viestissä käydään läpi tulevien kuntavaalien tilannetta, Tasavallan Presidentin puhetta valtiopäivien avajaisissa ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä tartuntalain muutoksista.

TAMPEREELLA MENNÄÄN KAHDELLA KÄRJELLÄ – KOKOOMUS NOUSUSSA

 

Tampereen Kokoomus teki poikkeuksellisen ratkaisun ja lähtee pormestarivaaleihin kahdella ehdokkaalla. Molemmat ovat rautaisia ammattilaisia ja kunta-alan osaajia. Anna-Kaisa Ikonen on Tampereen entinen pormestari, nykyinen kansanedustaja ja Kokoomuksen varapuheenjohtaja. Kalervo Kummola on Tampereen kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja, kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja, entinen kansanedustaja ja todella pitkän linjan vaikuttaja. Tunnen molemmat erittäin hyvin ja voin suositella molempia.

 

Tällä viikolla YLE julkaisi ensimmäisen valtakunnallisen kuntavaaligallupin. SDP oli odotetusti kärjessä hieman yli 20 prosentin kannatusosuudella. Perussuomalaisten kannatus oli 18,8 ja Kokoomuksen 18,3. SDP:n ja Kokoomuksen kannatus on lähes täsmälleen sama kuin neljä vuotta sitten tähän aikaan. Kuntavaaleissa Kokoomus nousi kuitenkin SDP:n ohi suurimmaksi. Loppukiri voittoon asti on myös nyt hyvin mahdollinen! Positiivista on myös se, että galluppien mukaan Kokoomus on täysin selvässä johdossa Helsingissä (Kok 27, Vihr 20, SDP 20, PS 9).

 

Kuntavaalit ratkaistaan pitkälti ehdokashankinnalla. Ehdokkaiden määrä ja laatu on suoraan verrannollinen puolueen vaalitulokseen. Nyt onkin tärkeää lähteä ehdokkaaksi tai antaa vinkkejä ehdokkaaksi lähtevistä. Yhteyttä voi ottaa vaikkapa vastaamalla tähän viestiin.

 

TASAVALLAN PRESIDENTTI: TIE ILKEISTÄ PUHEISTA JA HALVEKSINNASTA JOHTAA PAHIMMILLAAN VÄKIVALTAAN

 

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistöllä oli jälleen painavaa sanottavaa valtiopäivien avajaispuheessa. Tasavallan Presidentti välitti hyvin vakavan viestin kuvaamalla USA:n Capitol Hillin vastausta ja muistuttamalla myös poliittisen kiihkon riskeistä Suomessa.

 

Presidentti Niinistö korostaa yksilönvastuuta: ”Pitää osata pysähtyä, edes hetkeksi, ajattelemaan, vaikkapa missä minä nyt oikein olen mukana? Hyvin yleispätevä oppi. Eikä koske vain poliittista toimintaa,  vaan jengiytymistä, someryhmittymistä, jopa toimintaa kaveripiirissä. Kun toinen toistaan kiihdyttää, tie ilkeistä puheista tai halveksinnasta johtaa vihaan ja pahimmillaan väkivaltaan”.

 

Hyvin viisaasti sanottu. Tämä kannattaa kaikkien pitää mielessä. Tie ilkeistä puheista ja halveksinnasta väkivaltaan on yllättävän lyhyt. Yksilönvastuuta ei voi ulkoistaa.

 

TARTUNTALAKIA SOVELLETAAN KORONAN LEVIÄMISEN MUKAAN

 

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätyi puoltamaa viranomaisten toimivaltuuksien laajentamista, joka voi tarkoittaa myös yksityisten tilojen sulkemista. Sulku ei kuitenkaan koske hiihtokeskuksia.

 

Lakimuutokseen tarkoituksena on lisätä paikallisten ja alueellisten viranomaisten valtuuksia, jotta voidaan nopeasti ottaa käyttöön koronaviruksen leviämistä ehkäiseviä toimia. Viimesijaisena keinona laki mahdollistaa tilojen sulkemisen enintään kahdeksi viikoksi asiakkailta ja muilta toimintaan osallistuvilta. Valiokunta esitti, että valtioneuvosto valmistelee pikaisesti säännökset, että asiakastilojen sulkemisen aiheuttamia taloudellisia menetyksiä korvataan elinkeinonharjoittajille yleisen kustannusten kautta tai erillisenä korvauksena, jos 14 vuorokautta kestänyttä sulkemista on jouduttu jatkamaan.

 

Olennaista kuitenkin on, että toimenpiteet on alueellisesti porrastettu tautitilanteen mukaan ja tilojen sulkeminen on vasta viimesijainen keino. Tällä järjestelyllä haetaan sitä, että koronarajoitukset ovat oikeassa suhteessa kunkin alueen tautitilanteeseen. Kynnys kovimpiin toimiin on siten korkealla, kuten pitääkin.

 

Hyvää viikonloppua toivottaen!

 

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.