|
3.4.2020

Arto Satosen viikkoviesti – Taloustilanne on vakava

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viesti keskittyy ennen kaikkea niihin toimiin, joita Koronakriisi on aiheuttanut taloudelle ja miten siihen on hallituksen taholta vastattu. Kokoomus on lisäksi tehnyt ison joukon omia ehdotuksia.

Koronakriisissä ollaan Suomessa toistaiseksi selvitty kansainvälisesti verrattuna hyvin, vaikka jokainen kuollut ja vakavasti sairastunut on tietysti liikaa. Tiukilla rajoitustoimilla

(yleisötilaisuudet, ravintolat/kahvilat, Uudenmaan eristäminen) on selvästi pystytty hillitsemään tartuntojen leviämistä, mikä on hyvä asia.

 

Akuuttiongelma on kuitenkin tulossa suojavarusteiden riittävyydestä. Tätä viestiä on tullut pitkin viikkoa terveydenhoitohenkilökunnalta ja Kokoomus kysyi asiaa myös kyselytunnilla. Valitettavasti uskottavaa vastausta ei saatu.

 

Sosiaali- ja terveysministeriö on esimerkiksi antanut kunnille ohjeet suojavarusteiden käyttämisestä kotihoidossa, mutta tätä pidetään kunnissa mahdottomana, koska suojavarusteita ei yksinkertaisesti ole niin paljoa käytössä. Suojavarusteita yritetään nyt hankkia sekä maailmalta että käynnistää valmistusta kotimaassa. On välttämätöntä, että tähän asiaan löydetään ratkaisu pian. Terveydenhoitohenkilökunnan pysyminen terveenä on kriisin ratkaisussa avainasia.

 

ARTON FACEBOOK LIVE KORONASTA OSA 2 MAANANTAINA 6.4. KLO 16 – 16.30

 

Ensi maanantaina klo 16 pidän Facebook-Live lähetyksen Korona tilanteesta. Etukäteen voi laittaa kysymyksiä sähköpostilla osoitteeseen: arto.satonen@eduskunta.fi ja niitä voi toimittaa myös lähetyksen aikana. Tervetuloa langoille!

 

TALOUSTILANNE VAKAVA – YRITYKSILLE APUA

 

Korona kriisin seurauksena YT- neuvottelujen piirissä on jo yli 300 000 suomalaista. Kaiken lisäksi suurimmat ongelmat ovat pienissä yrityksissä, jotka eivät edes ole YT-lain piirissä. Aamulehden tietojen mukaan pelkästään Pirkanmaalla oli eilen 1 800 lomautettua, mutta luku nousee koko ajan.

 

Eduskunta on jo hyväksynyt useita lakiesityksiä ja määrärahalisäyksiä, joilla elinkelpoisia yrityksiä pyritään auttamaan kriisin yli. Tänään eduskunnasta meni läpi esimerkiksi yrittäjien  työttömyysturva, joka mahdollistaa peruspäivärahan saannin niille yrittäjille, joiden yrittäjätulo jää alle 1 089 euron kuukaudessa. Oikeus työttömyysturvaan ei edellytä yritystoiminnan alasajoa, vaan pikemminkin päinvastoin. Tärkeää on, että yrittämistä voi jatkaa kriisin jälkeen.

 

Oikeusministeri Anna-Maija Henriksson esitteli tänään tukun uusia keinoja taloudellisissa vaikeuksissa olevien auttamiseen liittyen mm. perintään ja konkurssilainsäädäntöön. Mukana oli myös pikavippien maksimikoron laskeminen 10 prosenttiin ja pikavippien suoramainontaan kieltäminen. Näistä olen erityisen iloinen. Tein jo viime vaalikaudella lakialoitteen pikavippien markkinointikiellosta, jota jo silloin kannatti eduskunnan enemmistö ja nyt se vihdoin toteutuu. Tämän esityksen soisi jäävä pysyväksi. Pikavippien mainoksia ei kaivata normaaliaikanakaan.

 

Yrittäjille ja yrityksille on tarjolla monenlaista apua. Yksinyrittäjillä on työttömyysturvan lisäksi mahdollisuus saada kunnalta 2 000 euron tuki, ELY:stä tukea voivat hakea 1-5 hengen yritykset ja sitä suuremmat yritykset Business Finlandilta. Nämä kaikki ovat siis suoria yritystukia, ei lainaa. Pankista annettavaa lainaa puolestaan voidaan tukea Finnveran 70-80% takauksella. Lisäksi tänään ilmoitettiin, että valtio lisää Teollisuussijoitukseen 150 miljoonaa euroa, jolla voidaan tehdä 1-10 miljoonan euron yli 10 miljoonan euron liikevaihdon ja vähintään 50 hengen yrityksiin, jotka ovat kannattavalla pohjalla, mutta kriisin vuoksi vaikeuksissa.

 

YLE:n uutinen Henrikssonin ja Lintilän toimista löytyy täältä https://yle.fi/uutiset/3-11289606

 

MAATILOILLE TARVITAAN NOPEASTI TYÖVOIMAA!

 

Maatiloilla, puutarhoilla ja marjatiloilla on huutava pula työvoimasta, koska vain osa ulkomaisesta kausityövoimasta on päässyt maahan. Huoltovarmuuden vuoksi on välttämätöntä, että maksimaalinen sato saadaan talteen. Eduskunnassa on esitys, joka mahdollistaa maassa olevan ulkomaalaisen työvoiman työn jatkumisen koronasta riippumatta.

 

Lisäksi tarvitaan suomalaisille kannustin lähteä nyt töihin alkutuotannon pariin. Kokoomus esittää, että lomautetut voisivat saada palkan lisäksi puolet lomautuskorvauksesta, jos ovat töissä Koronakriisin aikana. Nykyinen laki sallii lomautetulle osa-aikatyön, mutta ei kokoaikatyötä. Tähän tulisi nyt tehdä poikkeus. Lisäksi Kokoomus esittää, että opiskelijoiden tulorajoista voitaisiin tässä tilanteessa luopua. Töitä voisi siis tehdä vaikka maatiloilla ilman riskiä opintotukien takaisinperinnästä.

 

KUNNILLE JA SAIRAANHOITOPIIREILLE APUA

 

Kunnat ja sairaanhoitopiirit ovat myös taloudellisissa vaikeuksissa Koronakriisin vuoksi. Kuntien tulokertymä tulee romahtamaan ja sairaanhoitopiirejä puolestaan rasittaa ei-kiireellisten hoitojen siirtyminen eteenpäin sekä varautuminen Koronakriisin laajentumiseen. Kokoomus esittää avuksi kuntamiljardia sekä valtion suoraa tukea sairaanhoitopiireille. Lisärahoituksella Kokoomus haluaa varmistaa, että kunnat kykenevät panostamaan myös ennaltaehkäiseviin ja matalan kynnyksen palveluihin. 90-luvun lama johti myös mittaviin henkisiin ja sosiaalisiin ongelmiin, jotka on nyt kyettävä mahdollisimman hyvin välttämään.

 

Linkki Kokoomuksen kuntapakettiin löytyy täältä https://www.kokoomus.fi/kokoomus-esittaa-mittavaa-kuntien-pelastusohjelmaa-kriisimiljardilla-turvattaisiin-kuntien-toimintaedellytyksia-ja-peruspalveluja/

 

Hyvää viikonloppua toivottaen!

 

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.