|
16.2.2024

Arto Satosen viikkoviesti – Suomen 13. presidentti on Alexander Stubb

Arvoisa lukija,

Alexander Stubb valittiin Suomen 13. presidentiksi. Maan peräsimeen saatiin ammattimies Sauli Niinistön työtä jatkamaan. Kiitokset kaikille äänestäneille ja vaalityössä mukana olleille. Kamppailu oli tiukka, jokainen ääni oli tärkeä.

Vaalitulos rakentui siten, että suurimmissa kaupungeissa voitti Haavisto. Keskisuurissa kaupungeissa, kehyskunnissa, seutukaupungeissa ja maaseudulla ykkönen oli Stubb. Vaalipiireistä Stubb voitti suurimman osan. Haavistolle päätyivät Helsinki, Lappi, Ahvenanmaa, Pirkanmaa ja Keski-Suomi. Silti myös Pirkanmaalla Stubb oli selvä ykkönen useimmissa kunnissa.

Uuden presidentin Alexander Stubbin teemana oli olla yhdistävä tekijä. Tätä periaatetta hän lähti noudattamaan heti käymällä Pekka Haaviston vaalivalvojaisissa. Se oli hieno ele ja kertoo samalla Suomesta paljon. Kuten Stubb totesi nyt ei ole enää Alexin tiimiä, eikä Pekan tiimiä, vaan Suomen joukkue. On todellinen vahvuus, että me kykenemme kansakuntana yhteistyöhön yli poliittisten rajojen. Näin on erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, jota Tasavallan Presidentti johtaa. Uuden presidentin virkaanastujaiset ovat 1.3., mutta jo sitä ennen Stubb esiintyy kansainvälisillä areenoilla, kuten Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

PAIKALLINEN SOPIMINEN ETENEE

Orpon hallituksen ohjelman mukaisesti hallitus haluaa edistää paikallista sopimista. Tämä on tärkeää erityisesti työn tuottavuuden näkökulmasta. Toki kyse on myös oikeudenmukaisuudesta. Tähän asti järjestäytymättömiä yrityksiä ovat koskeneet vain TES:n velvoitteet, mutta eivät oikeudet paikalliseen sopimiseen. Jatkossa kymmenet tuhannet pk-yrittäjät voivat TES:n pohjalta sopia asioista paikallisesti luottamusmiehen, luottamusvaltuutetun tai koko henkilöstön kanssa.

Toinen merkittävä muutos on se, että niillä toimialoilla, joilla ei ole yleissitovaa TES:ä, kuten esimerkiksi metsäteollisuudessa, asioista voidaan sopia jatkossa laajemmin yritystasolla, kun sopimisen kiellot poistetaan. Sopimus on kuitenkin mahdollista tehdä vain yrityksen ja ammattiliiton tai ammattiliiton osaston kanssa.

Paikallisen sopimisen uudistus on merkittävä askel oikeaan suuntaan erityisesti suomalaisten pk-yritysten ja siten suomalaisen työn kilpailukyvyn näkökulmasta katsottuna. Kansainvälisesti vertailtuna se on kuitenkin varsin maltillinen ja siihen nähden viime päivien lakot ovat täysin ylimitoitettuja.

Tässä Kansantaloustieteen oppitunti paikallisesta sopimisesta: https://www.youtube.com/watch?v=oqOx39c7a3k&pp=ygUMYXJ0byBzYXRvbmVu

Hyvää viikonloppua ja hyvää kuutta vuotta toivottaen!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.