|
24.6.2021

Arto Satosen viikkoviesti – Sote meni maaliin – oliko se oma maali?

Arvoisa lukija!

Tämä on tämän kevään viimeinen viikkoviesti. Seuraava viesti tulee elokuussa. Tämä viesti keskittyy eduskunnassa eilen hyväksyttyyn soteuudistukseen ja kuntavaalien jälkeisiin luottamuspaikkajakoihin. Jälkimmäisessä käyn läpi Sastamalan tilanteen, koska se on herättänyt maakunnallista ja jopa valtakunnallista kiinnostusta, kun teknisellä vaaliliitolla suurimmalta puolueelta eli Kokoomukselta otettiin pois oikeus valita kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävä.

SOTE MENI MAALIIN – OLIKO SE OMA MAALI?

 

Hallituspuolueiden edustajat riemuitsevat siitä, että 15 vuoden valmistelun jälkeen soteuudistus on vihdoin hyväksyttiin eilen eduskunnassa. On kuitenkin hyvin kyseenalaista muuttaako soteuudistus nykytilaa paremmaksi vai huonommaksi. Laajemmat hartiat järjestäjien taakse ja perusterveydenhoidon erikoissairaanhoidon ja sosiaalipuolen keskittäminen saman organisaation alle voidaan toki nähdä positiivisina asioina. Samaan olisi toki voitu päästä myös kuntien yhteistyön pohjalta vapaaehtoista tietä, kuten esimerkiksi Etelä-Karjala on jo tehnyt ja myös Pirkanmaa oli siihen suuntaan liikkumassa.

 

Soteuudistusta käynnistettäessä oli kuitenkin kolme avainasiaa. Hoitoon pääsyn piti nopeuttaa, terveyseroja pienentää ja kustannuskehitystä hillitä. Nyt näyttää todennäköiseltä, että mikään näistä tavoitteista ei toteudu. Siksi äänestin EI, vaikka toivonkin olevani väärässä.

 

Hoitoon pääsy ei nopeudu, koska hallituksen ideologisena tavoitteena on ajaa yksityinen terveydenhoito alas. Tämä johtaa siihen, että tähän asti KELA korvausten avulla yksityislääkäriä käyttäneet ovat jatkossa myös terveyskeskuksen jonossa. Kun väkeä on jonossa enemmän, niin kaikkien hoitoon pääsy vaikeutuu.

 

Suomessa on vuosikausia puhuttu terveyseroista, joita on miesten ja naisten välillä, itä- ja länsisuomalaisten välillä, hyvin toimeentulevien ja köyhien välillä. Nyt nämä terveyserot yritetään tasapäistää siirtämällä rahoitusta etelästä pohjoiseen ja lännestä itään. Julkisen sektorin palvelu ei kuitenkaan kykene tyydyttämään kaikkia. Ne, joilla on varaa ottavat terveysvakuutuksen tai työnantaja ottaa sen avaintyöntekijöilleen. Sen jälkeen suomalaiset jakautuvat Amerikan mallin mukaisesti kahteen ryhmään. Niihin, joilla on vakuutus ja niihin, joilla ei ole. Terveyserot eivät siis pienene, vaan päinvastoin.

 

Kolmanneksi piti hillitä kustannuskehitystä. Hallitus myöntää jo itsekin, että tämä toteutuu parhaimmassa tapauksessa 2030-luvulla. Ensi vaiheessa tietojärjestelmien yhdistäminen ja palkkojen harmonisointi maksaa maltaita. Kukaan ei tiedä kuinka paljon, mutta miljardiluokan asiasta on kyse. Lisäksi iso yksikkö tuo väistämättä mukanaan byrokratiaa ja hallintokuluja. Kustannusten kannalta kaiken pahinta on se, että nykymalli ei sisällä hyvinvointialueille riittäviä kannustimia hoitaa talouttaan järkevästi, vaan vaikeuksissa oleville on valtion kukkaron nyörit auki. Se ei lupaa hyvää.

 

Valtavan uudistuksen sijasta olisi pitänyt tehdä täsmäparannuksia nykyjärjestelmään.  Soteuudistus ei myöskään mihinkään katoa poliittisesta päätöksenteosta. Uusi hallitus saa aloittaa nykyisen uudistuksen valuvikojen korjaamisella.

 

VAALIN TULOKSEN KUNNIOITTAMINEN ON DEMOKRATIAN PERUSASIA

 

Sastamalan kuntavaaleissa Kokoomus sai yhdessä RKPn kanssa 12 paikkaa (11+ 1), Keskusta 10, SDP 8, Perussuomalaiset 7, KD 2, Vihreät 2 ja Vasemmistoliitto 2. Mandaattineuvotteluissa KESK, SDP, Vihreät, VAS ja KD muodostivat 24 paikan enemmistön, jolloin toiselle puolella jäivät KOK, RKP ja KD 19 paikalla. Teknisten vaaliliittojen muodostamisen jälkeen paikat huudettiin koaliitioiden suuruusjärjestyksessä, jolloin tärkein paikka eli kaupunginhallituksen puheenjohtajuus meni Keskustalle. Kokoomus sai valita vasta toisena ja otti valtuuston puheenjohtajan paikan.

 

Sastamalassa ja laajemminkin vaalin tuloksen vääristäminen teknisellä vaaliliitolla on herättänyt runsaasti ihmetystä ja närästystä. Tekninen vaaliliitto on laillinen, mutta se ei ole demokratian hengen mukainen. Vaaleissa kilpaillaan siitä mikä puolue saa eniten ääniä ja eniten ääniä saaneen puolueen pitäisi saada valita se luottamuspaikka, jonka haluaa.

 

Tampereella asiat on hoidettu esimerkillisesti. Kokoomuksen ja RKPn vaaliliitto voitti SDPn vain 15 äänellä, mutta kaikki puolueet sitoutuivat kunnioittamaan vaalin tulosta. SDP ei yrittänyt lähteä etsimään tekniseen vaaliliittoon kumppaneita, joilla voisi pitää demarit pormestarin pallilla, vaan myönsivät tilanteen ja lähtivät mukaan Anna-Kaisa Ikosen vetämiin pormestariohjelmaneuvotteluihin. Juuri näin pitää toimia.

 

Tekniset vaaliliitot eivät kuulu enää tähän päivään. Kansalaiset haluavat, että heidän antamansa ääni vaikuttaa. Sastamalassa tekninen vaaliliitto esti suurinta puoluetta saamasta merkittävintä luottamuspaikkaa ja samalla myös suurimman henkilökohtaisen äänimäärän saanut ehdokas menetti mahdollisuutensa tärkeimpään pestiin.

 

Sastamalan mandaattineuvottelujen suurin häviäjä ei ole Kokoomus, vaan demokratia. Jos äänestysprosenttia halutaan nostaa, niin äänestäjän pitää tietää, että hänen äänensä vaikuttaa. Tein maanantaina Sastamalan vanhan valtuuston viimeisessä kokouksessa ehdotuksen, että seuraavien kuntavaalien alla kaikki puolueet sitoutuvat jo etukäteen siihen, että vaalien jälkeen suurin puolue saa valita ensin ja paikat jaetaan vaalitulosten perusteella ilman teknisiä vaaliliittoja. Toivon ja uskon, että tästä otetaan opiksi ja näin ensi kerralla toimitaan.

 

Hyvää Juhannusta ja hyvää kesää!

 

 

Terveisin Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.