|
4.9.2020

Arto Satosen viikkoviesti – Puoluekokous Porissa – Puoluejohto uudistuu

Arvoisa lukija,

 Taloudesta on tullut tällä viikolla sekä hälyttäviä uutisia että toivonpilkahduksia. Osuuspankin tuore ennuste Suomen taloudesta ennustaa bruttokansantuotteen alenevan tänä vuonna 4%, mutta nousevan vuonna 2021 jo 3%. Jos BKT:n alenema jää 4 prosenttiin, niin lasku on puolta pienempi kuin finanssikriisin pahimpana aikana eli vuonna 2009. Tärkeä positiivinen signaali oli myös se, että tärkein vientimarkkinamme Saksa näyttää elpyvän koronakriisistä selvästi paremmin kuin aiemmin ennustettiin.

Koronakriisi kohtelee kuitenkin eri talouden osa-alueita hyvin eri tavalla ja jopa toimialojen sisällä on valtavia eroja. Hyvä esimerkki on matkailu. Kotimaan matkailu oli kesällä huipussaan ja se auttaa monia yrityksiä selviämään talven yli. Kansainvälisen turismin varassa oleva matkailu sen sijaan on historiallisessa kriisissä ja konkurssiaalto uhkaa alaa.

 

Pelkästään Lapissa on uhattuna tuhansia työpaikkoja, mutta ongelma koskee toki koko maata. Hallitukselta odotetaan päätöstä koronakriteerien lieventämisestä Lapin matkailun suhteen, jotta katastrofilta vältyttäisiin. Toki Koronan torjunnassa on onnistuttava, mutta myös elinkeinojen romahtamisella on valtava negatiivinen terveysvaikutus, kuten 90-luvun lama meille opetti. Sen vuoksi on etsittävä tasapainoa.

 

Toinen riskialtis ala on vientiteollisuus. Kun maailmanmarkkinat supistuvat, niin kilpailu vähistä töistä kovenee. Silloin oma kilpailukyky on avainasemassa. Panostamalla tutkimukseen, tuotekehitykseen ja täydennyskoulutukseen, voidaan kilpailukykyä parantaa pidemmällä aikavälillä, mutta lyhyellä aikavälillä avainasemassa on kustannuskilpailukyky.

 

Kustannuskilpailukykyyn voidaan vaikuttaa verotusta koskevilla päätöksillä, sekä työn ja työn sivukulujen hintaan sopimusteitse.  Teknologiateollisuus on vaatinut mahdollisuutta paikallisesti sopia palkankorotusten siirtämisestä eteenpäin. Tämä on harkinnan arvoinen asia niissä yrityksissä, joissa työpaikat ovat oikeasti vaarassa. Kaikkein parasta työllisyyspolitiikkaa on turvata olemassa olevia työpaikkoja laman yli.

 

Monilla ihmisillä on huoli oman työpaikan säilymisestä ja perheen toimeentulosta. Sen vuoksi tulevan budjettiriihen päätökset ovat avainasemassa. Veronkorotusten kanssa on oltava tarkkana. Kunnissa veronkorotuksiin on erityisiä paineita, joten valtion tulisi pidättäytyä korotuksista sekä henkilöverotuksessa, että yritysverotuksessa. Kotimaista ostovoimaa ei saa romuttaa, koska se on myös yksi talouden keskeinen elementti ja ihmisten pärjääminen arjessa on turvattava.

 

Talouskeskustelu tulee varmasti jatkumaan koko syksyn. Syyskuun lopulla on budjettiriihi, joka linjaa valtion budjetin vuodelle 2021. Kokoomus linjasi jo tällä viikolla, että jätämme hallitukselle välikysymyksen, jos riittäviä toimia talouden ja työllisyyden edistämiseksi ei budjettiriihestä tule. Ensi viikolla keskustellaan myös EU rahoituskehyksistä ja tukipaketista eduskunnassa. Siinä keskustelussa olen Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron käyttäjänä. Tästä asiasta lisää ensi viikon viestissä.

 

PUOLUEKOKOUS PORISSA – PUOLUEJOHTO UUDISTUU

 

Kokoomuksen puoluekokous alkaa tänään Porin jäähallissa. Koronarajoitusten vuoksi alle puolet kokousväestä on paikalla Porissa. Kokoukseen voi osallistua myös useista etäpisteistä ympäri maata. Viimeisessä gallupissa noussut kannatus varmasti piristää tunnelmaa, vaikka periaateohjelman linjauksissa katse onkin pitkälle tulevaisuuteen. Seuraava lähitavoite on suurimman puolueen aseman saavuttaminen kevään kuntavaaleissa.

 

Puheenjohtaja Petteri Orpo saa mandaatin kolmannelle kaksivuotiskaudelle. Hänellä ei ole haastajia. Orpo saa siten työrauhan viedä puolueen kuntavaaleihin ja johtaa puoluetta seuraavat kaksi vuotta. Jatkuvuus on näin turvattu.

 

Puoluejohto on kuitenkin uusiutumassa väistämättä. Kolmelle varapuheenjohtajan paikalle nykyisistä varapuheenjohtajista uudelleen pyrkivät Antti Häkkänen ja Mari-Leena Talvitie. Molemmat ovat ahkeria kentän kiertäjiä. Häkkänen onnistui oikeusministerinä erinomaisesti ja monet näkevät hänet Kokoomuksen tulevana puheenjohtajana. Oululainen Talvitie on järjestöihminen sanan varsinaisessa merkityksessä ja todellinen joukkuepelaaja.

 

Uusina varapuheenjohtajiksi pyrkivät Elina Lepomäki ja Anna-Kaisa Ikonen. Lepomäki on tunnettu talousosaamisestaan ja esiintymiskyvystään. Hän on viime aikoina nostanut profiiliaan myös joukkuepelaajana. Lepomäellä on hyvät mahdollisuudet tulla valituksi.

 

Anna-Kaisa Ikonen on uusi kansanedustaja, mutta poliittisesti erittäin kokenut. Kannukset Anna-Kaisa loi Tampereen pormestarina, jonka lisäksi hän on toiminut valtiosihteerinä ja työelämäprofessorina. Anna-Kaisa on ennen kaikkea kunta- ja sote-asioiden osaaja ja niissä asioissa hän on vastuuhenkilö myös eduskuntaryhmässä. Tuen vahvasti tamperelaista Anna-Kaisaa yhdeksi varapuheenjohtajaksi.

 

Puoluekokouksessa valitaan myös uusi puoluevaltuuston puheenjohtaja, kun Aura Salla luopuu tehtävästä. Turun puoluekokouksessa vasta kokouspaikalla ehdokkaaksi ilmoittautunut Lapin Heikki Autto hävisi Auralle äärimmäisen niukasti. Nyt Heikki on kampanjoinut vahvasti ja tuonut esille Kokoomusta koko Suomen puolueena. Heikki Autto on tunnettu kokoomuslaisten keskuudessa koko maassa jämäkkänä pohjoisen puolustajana ja isänmaallisena miehenä.

 

Heikin kilpailijana on Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen, jolla on vahvaa osaamista kuntapolitiikasta ja työuraa kauppakamarissa. Molemmat ovat hyviä, mutta tässä vaalissa liputan Heikin puolesta. Kokoomukselle on tärkeää, että me olemme vahva toimija koko Suomessa ja Heikki antaa siihen pohjoiset kasvot.

 

ENSI VIIKOLLA TYRVÄÄ LIVE JA ALFA TV:N KESKUSTELU

 

Ensi maanantaina 7.9. Klo 16 Tyrvään Sanomat järjestää keskustelun valtakunnan  politiikan syksystä ja Sastamalan asioista Ilmari Nurmisen (SDP) ja minun välillä. Tilaisuuden juontaa päätoimittaja Hanna Pihlajamäki. Keskustelua voi seurata www.tyrvaansanomat.fi

 

Torstaina 10.9. klo 19.45 osallistun Alfa TV:n keskusteluun yhdessä Sari Essayahin (KD) ja Villa Tavion (PS) kanssa. Aiheena on EU:n elvytyspaketti.

 

Te
rvetuloa seuraamaan!

 

Puoluekokousviikonlopputerveisin Arto Satonen

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.