|
26.1.2024

Arto Satosen viikkoviesti – Presidentinvaalien tunnelma tiivistyy

Arvoisa lukija,

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina. Ennakkoon on antanut äänensä ennätysmäärä eli lähes 1,9 miljoonaa suomalaista ja ennakkoäänestysprosentti on jo 43,9. Se tarkoittanee, että lähes kaksi kolmasosaa äänestävistä on jo äänensä antanut, jos äänestysprosentti tulee olemaan n. 70. Toki se voi nousta korkeammallekin, koska vaaleihin kohdistuu nyt poikkeuksellinen mielenkiinto.

Korkea ennakkoäänestysprosentti ei tarkoita sitä, että enää ei kannattaisi tehdä vaalityötä. Päinvastoin. Sunnuntaina äänestävistä monet ovat niitä, jotka miettivät ehdokasvalintaansa ihan loppuun asti ja lisäksi on aina myös niitä, joiden äänestäminen ylipäätään on epävarmaa. Tärkeää onkin varmistaa, että oma lähipiiri käy äänestämässä.

Galluppien mukaan Kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb olisi menossa toiselle kierrokselle ja sitä kautta kohti lopullista vaalivoittoa. Gallupeissa kohtuullisen lähellä Stubbia ovat kuitenkin olleet Pekka Haavisto ja Jussi Halla-Aho. Muiden ehdokkaiden mahdollisuudet päästä toiselle kierrokselle vaikuttavat minimaalisilta, vaikka Olli Rehn onkin hieman kannatustaan nostanut. Stubbin pääsy finaaliin on siis todennäköistä, mutta ei varmaa. Viimeisten äänien antaminen on vielä tärkeä varmistaa.

Vaalin loppusuoralla erityisesti ne ehdokkaat, joiden mahdollisuudet päästä jatkoon ovat gallupien mukaan hyvin heikot, ovat koventaneet kielenkäyttöään ja pyrkineet haastamaan erityisesti johdossa olevaa Stubbia. Stubb ei ole kuitenkaan provosoitunut, vaan on pitänyt kiinni valtiomiehelle sopivasta tyylistä. Erityisesti ovat ihmetyttäneet jotkut Jutta Urpilaisen puheenvuorot, joita on vaikea uskoa entisen valtionvarainministerin käyttämiksi.

Vaalien alla tärkein yksittäinen tentti on aina ollut YLE:n torstai-illan vaalitentti. Tällä kertaa se meni kuitenkin ihan plörinäksi, kun ensimmäinen tunti käytiin läpi puhtaasti eduskunnalle ja hallitukselle kuuluvaa talous- ja työllisyyspolitiikkaa. Se keskustelu muistutti välihuutoineen enemmän eduskunnan kyselytuntia kuin presidenttiehdokkaiden arvokasta keskustelua. Ilmeisesti YLE pyrki väkisin hakemaan eroja ehdokkaiden väliltä, mutta siitäkin huolimatta toimituksen aihevalinta oli todella erikoinen.

LAUANTAINA KAMPANJOIDAAN SASTAMALASSA JA TAMPEREELLA

Lauantaina olen kampanjoimassa Stubbin puolesta ensin Sastamalan torilla ja aamupäivällä Toivonkulmassa sekä klo 13-14 Tampereen Stubbilassa, Keskustori 1.

Tervetuloa keskustelemaan presidentinvaaleista ja ajankohtaisista asioista!

Ja muistakaa käydä äänestämässä! Alexander Stubb, numero 8!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.