|
29.11.2019

Arto Satosen viikkoviesti – Postilakko loppui, jälkiselvittelyissä totuuden aika

Arvoisa lukija,

 Tämä viikko on ollut eduskunnassa surun aikaa. Keskustan 6. kauden kansanedustaja Antti Rantakangas menehtyi täysin yllättäen tapaturmaisesti viime perjantaina ja eilen tuli tieto pitkään syöpää sairastaneen SDP:n pitkäaikaisen kansanedustajan Maarit Feldt-Rannan kuolemasta. Molemmat olivat vahvoja vaikuttajia, pidettyjä henkilöitä ja nauttivat arvostusta yli puoluerajojen. Kummankin panosta olisi vielä suomalaisessa yhteiskunnassa tarvittu.

POSTILAKKO LOPPUI – JÄLKISELVITTELYSSÄ TOTUUDEN AIKA

Postilakko päättyi neuvotteluratkaisuun. Tämä oli tärkeää postin työntekijöiden, asiakkaiden ja kansalaisten kannalta. Tukilakot ehtivät jo jättää omat vaurionsa ja todennäköisesti osa Postin asiakkaista vaihtoi pysyvästi kilpailijalle. Hyvä kuitenkin, että sopu syntyi.

Pääministeri Antti Rinteen ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron lausunnot ovat Postilakon kestäessä muuttuneet epämääräisemmiksi. Siunatuksi lopuksi Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola omassa tiedotteessaan sanoi aivan suoraan, että Posti on informoinut ministeriä liikkeenluovutusta koskevista suunnitelmista eikä Postille ole missään vaiheessa kirjallisesti tai suullisesti esitetty, että omistaja vastustaisi sitä. Jos näin on, niin silloin on tietoisesti johdettu eduskuntaa harhaan, kuten Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo twiittasi.

Tänään puolen päivän aikaan pääministeri Antti Rinne ilmoitti Sirpa Paateron erosta. Tulevassa eduskuntakeskustelussa huomio kiinnittyy nyt pääministerin omaan toimintaan Posti-casessa.

Viime kädessä pallo on nyt SDP:n hallituskumppaneilla. Keskusta, RKP ja Vihreät ovat tähän asti katsoneet asiaa sivusta, mutta enää ei voi istua katsomossa. Hallituskumppanit ratkaisevat onko Rinteellä ja hänen hallituksella edellytyksiä jatkaa. Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta keskiviikkona.

KILPAILU- JA KULUTTAJAVIRASTO: PIKAVIPPIEN MARKKINOINTI KURIIN

Kilpailu- ja kuluttajaviraston eilen julkaiseman selvityksen mukaan pikaluottojen markkinoinnin sääntelyn tiukentaminen suojelisi ihmisiä velkaongelmilta. KKV:n mukaan markkinointisääntelyn tiukentaminen on perusteltua, koska pikaluottoja tarjoavat yritykset eivät toimi vastuullisesti. KKV on arviossaan täysin oikeassa.

On erittäin hyvä asia, että KKV on nyt tarttunut tähän ongelmaan. Tein asiasta eduskunnan enemmistön allekirjoittaman lakialoitteen jo viime vaalikaudella. Hollannissa pikavippien markkinointi on kielletty ja järjestelmä on toiminut hyvin. Käytännössä asia on hoidettu siten, että paikallinen Finanssivalvonta määrittelee minkälaisten tuotteiden markkinointi on kielletty ja päivittää listaa tarpeen mukaan. Vastaavalla tavalla markkinointikielto voitaisiin toteuttaa myös Suomessa.

KKV:n selvitys kokonaisuudessaan löytyy täältä https://www.kkv.fi/globalassets/kkv-suomi/julkaisut/selvitykset/2019/kkv-selvityksia-3-2019-pikavippiongelmien-laatu-ja-laajuus.pdf

Hyvää viikonloppua toivottaen Arto Satonen

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.