|
12.6.2020

Arto Satosen viikkoviesti – Politiikassa takana henkilövaihdosten viikko

Arvoisa lukija,

Politiikassa on takana henkilövaihdosten viikko. Tällä viikolla on valittu uusi valtionvarainministeri, uusi puhemies ja uusi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja. Kaikki tehtävät ovat tärkeitä. Valtionvarainministeri on päävastuussa valtion taloudesta,  puhemies eduskunnan toiminnasta ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja soteuudistuksen etenemisestä, kun asia nyt siirtyy hallitukselta eduskunnan käsiteltäväksi.

Keskustan taktiikkana oli nostaa nyt eturiviin kokeneita poliitikkoja. Vanhanen on kaksinkertainen ex-pääministeri ja lisäksi erittäin kokenut kansanedustaja. Vehviläinen on kuudennen kauden kansanedustaja ja entinen ministeri. Lohi on kolmannen kauden edustaja ja merkittävä vaikuttaja Keskustan sisällä.

On hyvä asia, kun kriisin keskellä nuoreen johtotroikkaan tulee mukaan kokemusta. Erityisesti Vanhasen nousu viisikkoon lisää merkittävästi osaamista ja kokemuksen tuomaa näkemystä.

Henkilöiden vaihtumista ei kuitenkaan pidä liioitella. Hallituksessa ovat edelleen samat puolueet samalla ohjelmalla. Henkilövaihdon todellinen merkitys saattaa jäädä hyvin pieneksi. Tämä ei johdu siitä, että Vanhasella ei olisi halua laittaa maan taloutta oikeille urille. Siihen tarvitaan kuitenkin kavereita ja niistä on pulaa. Punavihreille valtiontaloutta tärkeämpää tuntuu olevan pitää kiinni ennen vaaleja luvatuista lisämenoista.

Hyvä esimerkki on työllisyys. Jos valtion talouden aukkoa ei haluta paikata leikkauksilla tai veronkorotuksilla, niin yhtälö ratkeaisi työllisyyttä lisäämällä. Työllisyyden parantaminen onnistuu työnteon kannustavuutta ja kilpailukykyä parantamalla. Se ei ole rakettitiedettä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä esitti jo viime elokuussa listan ehdotuksia, joilla olisi työllisyyttä lisätty ekonomistien arvion mukaan 60 000 hengellä. Monelta osin juuri samoja keinoja esitti myös Vihriälän työryhmä.

Keinot ovat siis tiedossa, vain päätökset puuttuvat! Keinoja ovat esimerkiksi paikallisen sopimisen lisääminen, eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus.

En epäile, että uudella valtionvarainministerillä ei olisi halua viedä työllisyysreformeja eteenpäin, onhan Vanhanen takavuosilta  Keskustan työreformin isä. Yksikään asia ei kuitenkaan etene, jos muut hallituspuolueet eivät ole mukana. SDP ei puolestaan suostu työreformeihin, jos SAK ei anna periksi, mistä ei ole pienintäkään viitettä.

Todennäköinen lopputulos siis on se, että hallituksen työllisyystavoitteet vetävät vesiperän. Lopputulokseen tuskin on merkitystä sillä ajaako työreformeja Vanhanen vai Kulmuni. Todellinen valta on kuitenkin Hakaniemessä. Ja kuinka toivoisinkin olevani väärässä.

SASTAMALASSA TAPAHTUU: TORI JA BEACH-VOLLEY 

Vammalan tori on jo täydessä iskussa ja siellä olen lauantaina aamulla ja sen jälkeen Beach-Volleyn SM-osakilpailussa Kaalisaaressa, jossa on mukana kaikki Suomen parhaat pelaajat. Tervetuloa juttelemaan!

Helteistä viikonloppua toivottaen!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.