|
27.3.2020

Arto Satosen viikkoviesti – Poikkeukselliset ajat jatkuvat

Arvoisa lukija,

Poikkeukselliset ajat jatkuvat. Tämäkin viesti käsittelee koronaviruksen torjuntaa ja kriisin taloudellisia vaikutuksia. Koronakriisin hoito on Suomessa ollut hallituksen käsissä. Oppositio on tukenut ja toiminut yhteistyöhakuisesti koko kriisin ajan. Isoista kysymyksistä ollaan yhtä mieltä, tosin Kokoomuksen taholta on korostettu, että parempi tehdä ennemmin kuin myöhemmin.

Viime päivinä on keskusteltu erityisesti siitä, että ulkomailta Suomeen palaavien osalta olisi pitänyt olla tarkempana jo lentokentällä. Tämä on tärkeä asia, koska erityisesti pahimmilta Korona-alueilta Suomeen palaavilla on suuri riski tuoda tauti mukanaan, sen vuoksi varovaisuus matkan aikana ja karanteenin noudattaminen on välttämätöntä.

 

Tällä viikolla on otettu käyttöön kovia keinoja. Eduskunnasta menee läpi sekä Uudenmaan eristäminen että ravintoloiden ja kahviloiden sulkeminen. Molemmat toimet ovat välttämättömiä, jotta tartuntojen leviäminen hidastuu. Uudenmaan sulku astuu voimaan myöhemmin tänään. Liikkuminen Uudenmaan rajan yli on jatkossa mahdollista vain perustellusta syystä, kuten työtehtävistä johtuen.

 

Ravintolat ja kahvilat voivat toki myydä ”Take away” tuotteita ja oikein hyvä, jos niitä myös ostetaan, jotta helpotetaan ravintoloiden kriisiä. Kun ravintolat  laitetaan kiinni eduskunnan päätöksellä, niin perustuslakivaliokunta on edellyttänyt, että ravintoloilla on oikeus kohtuulliseen korvaukseen. Vielä on auki miten ja millä tavalla kompensaatio ravintolayrityksille maksetaan. Samassa tilanteessa ovat myös matkailuyritykset, koska matkailu ulkomaille ei ole mahdollista ja kotimaassakin siitä suositellaan pidättymään.

 

Elinkelpoisia yrityksiä pyritään auttamaan pahimman yli myöntämällä Business Finlandian ja ELY keskusten kautta suoria tukia yrityksille. Lisätalousarviossa näitä tukia myönnettiin yhteensä miljardilla eurolla. Osakeyhtiöt voivat hakea tukea Business Finlandian kautta ja toiminimet ym. ELY keskuksilta. Tällä tavoin pyritään auttamaan esimerkiksi vuokranmaksun kanssa vaikeuksissa olevia yrittäjiä. Toivottavaa on, että mahdollisuuksien mukaan myös vuokranantajat tulevat vuokralaisia vastaan. Tämä toivomus koskee erityisesti isoja kauppakeskuksia. Kaikkien etu on, että mahdollisimman moni elinkelpoinen yritys ja sitä kautta työpaikat säilyvät kriisin yli.

 

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta, jossa toimin Kokoomuksen valiokuntavastaavana, on käsitellyt lomautusten nopeuttamista. Laki 5 päivän varoitusajalla tehtävistä lomautuksista ja YT-neuvotteluista tulee voimaan 1.4. Laki on osittain takautuva eli koskee myös jo ennen lain voimaantuloa alkaneita prosesseja. Laki on kuitenkin alisteinen työehtosopimuksille, siten että nopeampi lomautus on mahdollista vain, jos siitä on TES-sopimuksissa sovittu. Valtaosaan TES-sopimuksista tämä muutos on nyt nopeasti tehty, mutta ei kaikkiin. Soveltamisessa ei ole eroa järjestäytyneiden ja järjestäytymättömien yritysten suhteen, mutta toimialojen suhteen on. Kokoomuksen näkemyksen mukaan lain pitäisi koskea tasapuolisesti kaikkia yrityksiä ja kaikkia yksityisen sektorin työntekijöitä. Jätimme asiasta vastalauseen.

 

Koronakriisin vuoksi myös eduskunnan päätöksenteko on poikkeuksellista. Aikataulut muuttuvat koko ajan ja isoja päätöksiä on tehtävä lyhyellä asiantuntijakuulemisella. Myös osallistuminen istuntoon ja äänestyksiin on sovittu tapahtuvaksi vuoromenettelyllä, minkä vuoksi esimerkiksi kyselytunneilla on kerrallaan paikalla vain neljännes edustajista. Pää-asia kuitenkin on, että kansalaisten terveyden kannalta välttämättömiä päätöksiä syntyy ja yhteistyön henki on erittäin hyvä. Jälkiviisauden aika on myöhemmin, nyt on tekemisen aika.

 

Hyvää viikonloppua ja jaksamista itse kullekin toivottaen!

 

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.