|
11.9.2018

Arto Satosen viikkoviesti – pikavippien markkinointikielto ja Kokoomuksen puoluekokous

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viestin aiheena on lakialoitteeni pikavippien markkinoinnin kieltämisestä ja Kokoomuksen tuleva puoluekokous.

PIKAVIPIT MARKKINOINTIKIELTOON

Viime viikon lopulla jätin lakialoitteen pikavipin markkinointikiellosta. Nimiä aloitteeseen oli todella helppo kerätä. Nimiä kertyi kaikista eduskuntaryhmistä ja lopulta selvä enemmistö kansanedustajista allekirjoitti aloitteen. Selväksi tuli, että pikavippien mainontaan ollaan kyllästytty ja pikavippien kautta velkakierteeseen joutuneet ihmiset ovat olleet erittäin laajasti yhteydessä kansanedustajiin.

Markkinointikielto on yksi osa pikavippien kuriin saamista. Markkinointikiellolla pyritään ennen kaikkea estämään heräteostot. Liian monen velkakierre on alkanut yksittäisestä pikavipistä, joka on maksettu takaisin ottamalla uusi pikavippi, sitten kolmas, neljäs jne.. Lopulta koroista on kertynyt summa, joka on johtanut luottohäiriömerkintään.

Pikavipit liittyvät myös rahapelaamiseen. Peliongelmaisten suurimmat vaikeudet johtuvat juuri liian helposta velkarahan saannista. Velka on edelleen veli otettaessa ja veljenpoika maksettaessa. Voikin sanoa, että lähes jokainen suomalainen tuntee omasta lähipiiristään jonkun pikavipeistä velkakierteeseen ajautuneen. Erityisen suuri riski ylivelkaantua on nuorilla, joilla ei vielä ole kokemusta oman talouden hoitamisesta.

Ylivelkaantumisen kasvulle ei ole loogista selitystä. Samaan aikaan, kun työllisyys ja talous on vahvassa kasvussa, niin myös luottohäiriömerkinnät ovat ennätyslukemissa. Peräti 375 000 suomalaisella on luottohäiriömerkintä. Merkittävä syy näihin ongelmiin on helppo rahansaanti. Ongelma on myös kansainvälinen. Siitä kertoo se, että Hollanti kielsi pikavippien mainonnan vuonna 2017 ja Google kielsi niiden mainonnan omilla sivuillaan Yhdysvalloissa.

Mainontakielto on yksi palanen pikavippien säätelyssä. Jo aiemmin on asetettu korkokatto alle 2000 euron lainoihin. Parasta aikaa oikeusministeriöön asettama työryhmä korkokaton asettamista myös korkeampiin lainoihin. Myös tässä asiassa on edettävä.

Mainontakielto on mahdollista toteuttaa Hollannin tapaan siten, että Finanssivalvonta määrittelee ne korkeariskiset ja vakuudettomat luotot ts. pikavipit, joiden mainonta kielletään. Listaa voidaan päivittää tarvittaessa. Jo nykyisin Suomessa pikavippejä tarjoavien yritysten on rekisteröidyttävä Etelä-Suomen aluehallintoviraston, mikä olennaisesti helpottaa valvontaa.

Seuraavaksi aloite etenee eduskunnan täysistuntoon ensi torstaina ja sen jälkeen asia menee lakivaliokuntaan, joka kuullee oikeusministeriötä asiassa. Kun aloitteen takana on näin suuri joukko edustajia, niin asialla on hyvät mahdollisuudet syksyllä edetä laiksi asti.

100- VUOTIAS KOKOOMUS TURUSSA: KATSOTAAN ETEENPÄIN!

Kokoomuksen puoluekokous alkaa tänään Turussa. Samalla kyseessä on 100-vuotiaan puolueen juhlakokous. Katse ei kuitenkaan ole menneisyydessä, vaan tulevaisuudessa. Kokouksessa hyväksytään uusi periaateohjelma, sekä kannanotot sosiaaliturvan uudistamisesta ja ulkopolitiikasta. Sen lisäksi käydään erillinen keskustelu EU-asioista ja SOTEsta. Tulossa on siis hyvin asioihin keskittyvä kokous.

Omat vastuualueeni liittyvät kahteen teemaan: sosiaaliturvauudistukseen ja EU-asioihin. Sotu-uudistuksen kannanotto on isossa salissa käsiteltävänä ja siinä tehdään tärkeät linjanvedot seuraavan vaalikauden suurimmasta sisäpoliittisesta asiasta. Olen johtanut kannanoton valmistelua ja toimin puoluekokouksessa tämän asian osalta julkilausumatoimikunnan puheenjohtajana.

EU-asioissa on erillinen keskustelu lauantaina klo 16.00. Englannin kieliseen keskusteluun osallistuvat myös puoluekokouksen kansainväliset vieraat. Alustajina on kaksi entistä pääministeriä ja Eurooppa-politiikan huippuosaajaa eli Jyrki Katainen ja Alexander Stubb. Mukana on myös ministeri Anne-Mari Virolainen, meppejä, alueiden komitean edustajia ja suuren valiokunnan jäseniä. Suuren valiokunnan puheenjohtajana toimin tämän keskustelun vetäjänä. Suosittelen tätä EU-asioista kiinnostuneille puoluekokousedustajille.

Puoluekokous tekee myös henkilövalintoja. Puheenjohtaja Petteri Orpo saanee puolueväeltä yksimielisen tuen toiselle kaudelleen. Puoluevaltuuston puheenjohtajaksi on ainoana ehdolle asettunut EU-osaaja Aura Salla. Sen sijaan vaali tullaan käymään kolmesta varapuheenjohtajasta. Mukana ovat kaikki nykyiset varapuheenjohtajat Antti Häkkänen, Sanni Grahn-Laasonen ja Janne Sankelo. Vahva ehdokas on myös nykyinen puoluevaltuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie. Pirkanmaan nuori ehdokas Juho Ojares on myös kampanjoinut hyvin aktiivisesti ja kiertänyt paljon kenttää. Juhosta lisätietoa löytyy sivuilta: http://juhoojares.fi

Hyvää viikonloppua ja puoluekokousväelle näkemisiin Turussa!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.