|
23.11.2018

Arto Satosen viikkoviesti – pikavipeille korkokatto ja yrittäjän puolisolle työttömyysturva

Arvoisa lukija,

Tällä viikolla eduskunnassa eteni kaksi tärkeää asiaa: pikavippien korkosääntely ja yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvan parantaminen. Lisäksi tässä viestissä päivitystä Italian tilanteesta, jolla on mahdollisia vaikutuksia koko euroalueeseen.

PIKAVIPEILLE KORKOKATTO
 
Oikeusministeri Antti Häkkänen toi eduskuntaan tällä viikolla esityksen pikavippien korkokatosta ja maksujen rajoittamisesta. Aiemmin korkokatto on koskenut alle 2000 euron luottoja, mutta viime aikoina on yleistynyt luottojen niputtaminen. Korkokatto tulee jatkossa olemaan 30 prosenttia ja se tulee koskemaan kaikkia kulutusluottoja. Tämä uudistus on ehdottomasti tarpeen, koska aiemmin korot ovat olleet erittäin korkeita.
 
30 prosentin taso on määritelty laajan asiantuntijakuulemisen jälkeen. Se on kompromissimalli, jolla merkittävästi leikataan nyt käytössä olevaa korkotasoa, mutta silti mahdollistetaan pikavippien jatkuminen. Pikavippien kieltäminen kokonaan saattaisi johtaa lainaamisen siirtymiseen harmaan talouden piiriin, josta myös seuraisi isoja ongelmia. Jatkuvasti on kuitenkin seurattava, miten korkotaso toimii ja tarvittaessa edelleen korkoa alennettava.
 
Suomessa oli kesäkuun lopussa 380 000 maksuhäiriömerkinnän saanutta ja ulosotossa on kaikkiaan 462 000 velallista. Pikavipit ovat merkittävä syy ylivelkaantumiseen. Korkosääntely on hyvä keino suitsia ylivelkaantumista. Tämän lisäksi on vietävä eteenpäin positiivisen luottorekisterin käyttöönottoa, mikä onkin jo lausuntokierroksella. Myöskin pikavippien markkinoinnin rajoittamista selvitetään. Tämän taustalla on lakialoitteeni, jonka eduskunnan selvä enemmistö on allekirjoittanut.
 
NYT USKALTAA RAKASTUA YRITTÄJÄÄN
 
Pitkään odotettu yrittäjän puolison työttömyysturvan parannus on vihdoinkin tulossa. Tähän asti puolisonsa yrityksessä työskentelevä henkilö on voitu tulkita itsekin yrittäjäksi, vaikka ei omista yrityksestä mitään, eikä käytä määräysvaltaa. Tämä on johtanut siihen, että henkilöllä ei ole ollut oikeutta muiden palkansaajien tavoin työttömyysturvaan.
 
Monille tämä on tullut ikävänä yllätyksenä, kun yrityksen toiminta ei ole enää kyennytkään palkkaamaan puolisoa ja työttömyysturvan saannissa on ollut ongelmia. Nyt tehtävä muutos on todella tärkeä asia edellä mainitussa elämäntilanteessa olevalle ihmisille, mutta samalla yrittäjän puolison ja palkansaajan asettaminen samalle viivalle on myös oikeudenmukaisuuskysymys.
 
Jatkossa yrittäjän puoliso on oikeutettu palkansaajan tavoin työttömyysturvaan, kun on tehnyt yrityksessä töitä vähintään 52 viikkoa. Työttömyyskassan jäsenenä yrittäjän puoliso voi myös kerryttää oikeuttaan ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.
 
KOMISSIO PALAUTTI ITALIAN BUDJETIN – MARKKINAREAKTIO RATKAISEVA
 
Euroopan komissio ei ole hyväksynyt Italian uuden hallituksen budjettiesitystä. Italian hallitus haluaa samanaikaisesti korottaa alimpia sosiaalietuuksia, laskea veroja ja alentaa eläkeikää. Kaikki nämä toimet yhdessä nostavat Italian budjettialijäämän komission arvion mukaan 2,9 prosentin tasolle tulevana vuonna.
 
Uuden hallituksen populistiset ehdotukset ovat luonnollisesti suosittuja Italiassa ja hallituksen kannatus onkin yli 60 prosenttia. Kansalta on helppo saada tukea esityksille, joista monet ihmiset kokevat saavansa heti välitöntä hyötyä. Riskinä on kuitenkin talouden kivijalan romahtaminen, jolloin Italia huonoimmillaan päätyisi Kreikan tielle, mikä on tavallisille ihmisille ollut hyvin karu. On hyvin todennäköistä, että Italian hallitus ei peräänny parlamenttivaalien alla antamistaan esityksistä ainakaan ennen kesän eurovaaleja, joista on tulossa kansanäänestys uuden hallituksen suosiosta. Toki Italian hallitus joutuu ottamaan huomioon markkinareaktion.
 
Taustalla on Italian erittäin suuri valtionvelka. Edellisen hallituksen pidettyä tiukkaa budjettipolitiikkaa velkaantumisen kasvu pysyi kurissa ja velan korot alhaalla. Nyt nukkuvaa karhua tökitään kuitenkin niin kovasti kepillä, että kuvaannollisesti karhu saattaa herätä ja velkaongelma räjähtää käsiin. Ensimmäisiä viitteitä valtionvelka korkojen noususta on jo nähty. Kriittinen piste on ensi vuoden aikana, kun Italian pitää uusia lainojaan satojen miljardien eurojen arvosta.
 
Suomessa luonnollisesti huolettaa Italian tilanne, koska käytämme samaa valuuttaa. Suomi on tukenut hyvin voimakkaasti komission linjaa, jolla Italia halutaan pitää kurissa. Italian ajautuminen Kreikan tielle on mahdollista, mutta sen sijaan Italian tukeminen Kreikan tapaan ei ole mahdollista. Italia on liian iso pelastettavaksi, eikä muilla euromailla ole myöskään mitään halua tukea Italiaa, joka on itse aiheuttanut ongelmansa. Komission kurilinja ansaitsee siten kaiken tuen.
 
Hyvää viikonloppua toivottaen,
Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.