|
22.6.2023

Arto Satosen viikkoviesti – Orpon hallituksen ensimmäinen viikko

Arvoisa lukija,

Takana on Petteri Orpon hallituksen ensimmäinen viikko. Hallitusohjelman käsittely eduskunnassa oli odotetun kaltainen. Vasemmisto-oppositio nosti esiin erityisesti työelämään ja sosiaaliturvaan liittyviä kysymyksiä, Vihreät ympäristöasioita ja Keskusta yritti samaan aikaan sekä kehua, että arvostella hallitusohjelmaa. Orpo kiteytti opposition kritiikin toteamalla, että Marinin hallituksen jäljiltä maan talous jäi huonoon kuntoon ja siivousporukkaan ei ollut tunkua. Orpo viittasi siihen, että SDP ei tosissaan edes neuvotellut hallitukseen menosta ja Keskusta heitti heti pyyhkeen kehään.

Nykyisten hallituspuolueiden edustajat puolustivat hallitusohjelmaa vahvasti. Kokoomuslaiset korostivat erityisesti työn linjaa, taloustoimien välttämättömyyttä ja panostuksia koulutukseen sekä TKI-toimintaan. Perussuomalaiset toivat esille bensan hinnan, maahanmuuttopolitiikan kiristykset ja panostukset liikenneinfraan. RKP ja KD puolustivat myös hallitusohjelmaa omista lähtökohdistaan.

Omakin kalenteri meni uusiksi sunnuntaina, kun Kokoomus esitti minua työministeriksi kahdeksi vuodeksi Orpon hallitukseen ja työt alkoivat heti. Heti ensimmäisten päivien aikana on tullut annettua jo pitkälti toistakymmentä haastattelua televisiossa ja valtakunnan lehdissä työministerin toimialaan kuuluvista asioista. Onneksi asiat ovat tuttuja, koska olin niistä itse Säätytalolla neuvottelemassa.

Kahdenkymmenen eduskuntavuoden jälkeen on toki mielenkiintoista nähdä päätöksentekoa myös valtioneuvostosta käsin. Vastuu on kuitenkin kova, koska työmarkkinoiden uudistukset ovat keskeinen osa Orpon hallituksen politiikkaa ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan turvaamista. On myös selvää, että työmarkkinauudistukset herättävät keskustelua, vaikka ne ovatkin pitkälti vain asioita, joita muissa Pohjoismaissa on ajat sitten otettu käyttöön.

Uudistukset valmistellaan kolmikantaisesti hallitusohjelman pohjalta. Ensimmäiset työryhmät koskien työrauhaa ja paikallista sopimista lähtevät heti käyntiin. Työrauhaa koskevat esitykset annetaan eduskunnalle syksyllä ja paikallista sopimista koskevat esitykset ensi keväänä ja muut työlainsäädännön muutokset hallituksen puoliväliriiheen mennessä. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistaminen lähtee myös nopeasti käyntiin.

Työministerin tehtävän myötä omat kesäsuunnitelmat menivät uusiksi. Eduskunta jää lomille keskiviikkona, mutta valtioneuvosto kokoontuu kesälläkin. Seuraavat viikot menevät minulla ministeriön asioihin paneutumiseen ja keskusteluihin keskeisten työmarkkinajohtajien kanssa. Heinäkuu on uudelle ministerille hyvää aikaa ottaa agendaa haltuun.

Viikkoviesti jää nyt tauolle ja palataan asiaan, kun politiikan syksy lähtee elokuussa budjetin myötä liikkeelle ja syyskuussa politiikan painopiste palaa jälleen eduskuntaan, kun uuden hallituksen ensimmäiset lakiesitykset tulevat käsittelyyn.

Hyvää Juhannusta ja kesää kaikille!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.