|
6.6.2023

Arto Satosen viikkoviesti – Orpon hallituksella pesänselvittäjän rooli

Arvoisa lukija,

Viimeiset viikot on istuttu pitkiä päiviä säätytalolla tekemässä Orpon hallituksen hallitusohjelmaa. Ohjelman sisällöstä tiedotetaan vasta sitten, kun on valmista.

Siinä vaiheessa teen tarkemman analyysin uuden hallitusohjelman sisällöstä ja se lähetetään viikkoviestinä erikseen. Tässä ajatuksia isossa kuvassa siitä minkälaisten ongelmien kanssa uusi hallitus joutuu painimaan ja miksi hallitusohjelman eteneminen ottaa aikaa.

ORPON HALLITUKSELLA PESÄNSELVITTÄJÄN ROOLI

Eduskuntavaaleista on kulunut kaksi kuukautta. Uudesta hallituksesta on neuvoteltu reilu kuukausi. Neljän puolueen hallitus on muodostumassa. Neuvottelut etenevät ja vaikeitakin asioita on jo paljon ratkottu, mutta monia tärkeitä asioita pitää vielä kyetä sopimaan ja ne ottavat aikansa.

Hallitusneuvottelujen kestoa verrataan edellisiin. Tässä vertailussa unohtuu kuitenkin se, että jokainen tilanne on erilainen. Minulle nämä hallitusneuvottelut ovat neljännet. Neuvottelujen kestoon vaikuttaa käsiteltävien asioiden vaikeus ja puolueiden näkemyserot. Sipilän hallitus syntyi varsin nopeasti, vaikka taloustilanne oli todella vaikea, koska kaikilla hallituspuolueilla oli yhteinen tilannekuva. Kataisen six-packin taival oli vaikea jo hallitusneuvotteluissa, vaikka maan tilanne oli silloin parempi. Yhteinen tilannekuva puuttui.

Käynnissä olevissa neuvotteluissa median kautta saattaa välittyä kuva siitä, että riitely kohdistuu joihinkin yksittäisiin asioihin, kuten kehitysyhteistyörahoihin, YLE:n rahoitukseen tai maahanmuuttopolitiikan yksityiskohtiin. On toki totta, että puolueilla on näissä asioissa erilaisia näkemyksiä ja niitä on jouduttu sovittelemaan. Ne ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu.

Todellinen ongelma hallitusta nyt muodostavilla puolueille on se, että maan taloustilanne on niin vakava. Marinin hallitus on jättänyt Orpon hallitukselle perinnön, jonka hoitamisessa ensimmäinen tehtävä on pesänselvittäjän tehtävä.

Valtionvarainministeriön virkamiehet ovat vakavasti varoittaneet velkaantumisesta. Julkisen talouden vahvistaminen 6 miljardilla vuoteen 2027 on välttämätöntä, jotta velkaantumiskehitys saadaan edes vakautettua. Hallitusta muodostavilla puolueille se merkitsee, että on tehtävä sellaisia säästöjä, joita yksikään puolue ei lähtökohtaisesti kannata. Tehtävä kuitenkin on, kun tekemättä ei voi jättää.

Marinin hallitus toimi vaikeana aikana. On selvää, että korona ja Ukrainan sota vaativat lisämenoja ja pienensivät valtion tuloja. Kriisien hoidossa Marinin hallitus onnistui, mutta taloudenpidosta se jäi luokalle. Yllättävät menot rahoitettiin aina uudella velalla. Ei edes mietitty olisiko jostain voitu säästää. Toinen virhe oli se, että veronmaksajien rahaa jaettiin esimerkiksi koronatukiin ja sähkön hinnannousun kompensointiin hehtaaripyssyllä, jolloin sitä sai nekin, jotka eivät sitä olisi tarvinneet. Kun vielä korot lähtivät nousemaan, niin julkisen talouden kriisi oli valmis.

Tämä perintö on nyt Orpon hallituksen käsissä. Enää ei voida velkaantua holtittomasti, vaan julkisia menoja on laitettava tärkeysjärjestykseen. Se ei ole helppoa ja siksi hallituksen muodostaminen voi vielä ottaa hieman aikaa.

Hyvää kesää kaikille ja onnittelut valmistuneille!

Terveisin Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.