|
1.2.2024

Arto Satosen viikkoviesti – Nyt valitaan presidenttiä

Arvoisa lukija,

Tässä viestissä ajatuksia presidentinvaaleista ja ajankohtaisesta lakkotilanteesta.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on takana. Alkuerät on pidetty ja nyt valitaan presidenttiä. Alexander Stubb lähtee toiselle kierrokselle ensimmäisen kierroksen voittajana, vaikka Pekka Haavisto saikin eniten ääniä vaalipäivänä. Jussi Halla-Aho ja Olli Rehn tekivät myös hyvän tuloksen ja heidän äänestäjänsä tulevat pitkälti ratkaisemaan Stubbin ja Haaviston välisen kisan. Oletettavaa on, että valtaosa heistä asettuisi Stubbin taakse, mutta vaalista voi tulla tiukka ja jokainen ääni on tärkeä.

Pirkanmaalla eniten ääniä ensimmäisellä kierroksella sai Pekka Haavisto. Haavisto oli erityisen vahva Tampereella ja voitti lisäksi Nokialla, Akaalla ja Valkeakoskella. Stubb sai 25,8 % äänistä eli enemmän kuin joka neljännen äänen. Stubb voitti Tampereen kehyskunnissa eli Pirkkalassa, Lempäälässä, Ylöjärvellä, Vesilahdella, Kangasalalla, Pälkäneellä, Ruovedellä ja Kuhmoisissa. Halla-Aho oli ykkönen maakunnan reuna-alueilla Virroilla, Mänttä-Vilppulassa, Juupajoella, Orivedellä, Parkanossa, Kihniöllä, Ikaalisissa, Hämeenkyrössä, Sastamalassa ja Urjalassa. Olli Rehn voitti Punkalaitumella.

Stubbin kannatus oli kuitenkin jokaisessa Pirkanmaan kunnassa vahvaa ja lähes kaikkialla vahvempaa kuin Kokoomuksen kannatus kunnallis- tai eduskuntavaaleissa. Ympäri Pirkanmaata tehty laaja vaalityö on kantanut hedelmää. Kiitos kaikille Stubbiloiden pitäjille, vaalityön tekijöille ja ääniä Stubbille puhuneille. Meitä kaikkia tarvitaan, jotta Alex valitaan ja Suomelle saadaan presidentti, joka kykenee heti hyppäämään laivan peräsimeen ja Sauli Niinistöltä vapautuviin suuriin saappaisiin.

Vaalityö jatkuu. Puolustusministeri Antti Häkkänen kiertää Pirkanmaalla huomenna perjantaina. Tässä hänen kiertueaikataulunsa:

10.15-10.45 Cafe Mirable, Parkanontie 64, Parkano

11.15-11.45 S-market, Teollisuustalontie 2, Ikaalinen

12.00-12.30 Stubbila, Valtakatu 55, Hämeenkyrö

13.00-13.30 Kauppakeskus Elo, Kaffila Villa Vino, Elotie 1, Ylöjärvi

15.00-15.30 Stubbila, Keskustori 1, Tampere

16.00-16.30 Suupantori, Pirkkala

Minä olen lauantaina vaalityössä Turussa (klo 11.00-11.45 Stubbila, Hansakortteli, Kristiinankatu 9) ja Kaarinassa (klo 12.00-12.45 Stubbila, Pyhänkatariinantie 9).

Maanantaina 5.2. juodaan sitten klo 10-12 Tampereen Stubbilassa (Keskustori 1) Satosen sumpit! Tervetuloa sinne!

UUDISTUKSIA TARVITAAN – LAKOT OVAT YLIMITOITETTUJA

SAK ja STTK järjestivät tänään useita lakkoja ja mielenosoituksen Senaatintorilla. EK on arvioinut lakkojen aiheuttavan 370 miljoonan tappiot. Tarkkaa lukua ei pysty laskemaan kukaan, mutta summa lienee mittaluokaltaan oikea. Lakot ovat kohtuuttomat uudistuksiin nähden ja aiheuttavat työnantajien lisäksi ongelmia sivullisille. Toivon, että jatkossa keskusteluyhteys toimii ja työtaisteluilta vältytään.

Tässä puheeni keskeiset pointit mielenosoittajille:

1) Palkkatyöstä pitää jäädä aina enemmän käteen kuin sosiaaliturvasta, siksi työn verotusta lasketaan ja sosiaaliturvaa uudistetaan.

2) Kokoaikatyöstä pitää aina jäädä enemmän käteen kuin osa-aikatyöstä ja kannustan myös työnantajia tarjoamaan kokoaikatyötä nykyistä enemmän.

3) Uusia työpaikkoja syntyy, kun työllistäminen kannattaa. Työnantajayritysten määrä Suomessa on laskenut 10 % ja suunta pitää kääntää nousuun. On myös työntekijän etu, että on enemmän työpaikkoja tarjolla.

4) Vientivetoisen Suomen työ kilpailee ulkomaisen työn kanssa. Siinä kilpailussa työnantaja, työntekijä ja Suomen valtio ovat samalla puolella ja tässä meidän on menestyttävä. Toivon, että vientivetoisen Suomen mallin valmistelussa SAK palaa kaksikantaiseen neuvottelupöytään.

5) Suomen valtion taloustilanne on vakava. Vain korkeampi työllisyysaste mahdollistaa laadukkaan terveydenhoidon, koulutuksen ja kohtuullisen sosiaaliturvan rahoituksen. Meidän on seurattava muita pohjoismaita.

6) Toivon, että asioita voidaan jatkossa viedä eteenpäin keskusteluyhteyttä yllä pitäen, ilman työtaisteluita.

Hyvää viikonloppua!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.