|
17.1.2024

Arto Satosen viikkoviesti – Numero 8 Alexander Stubb – lupa äänestää!

Arvoisa lukija,

Vaaliuurnat aukeavat tänään. Suomelle valitaan uusi Tasavallan Presidentti. Kyse on isosta asiasta. Sauli Niinistö on esimerkillisesti johtanut Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja toiminut kansakuntaa kokoavana voimana. Nyt on aika valita uusi yhdistävä tekijä. Tässä vaikeassa maailman tilanteessa isänmaan peräsimeen tarvitaan kokenut, laajasti kansainvälisesti verkottunut ja kielitaitoinen henkilö, joka kykenee puhumaan Suomen puolesta kansainvälisillä foorumeilla.

Hän on nro 8 – Alexander Stubb.

Presidentinvaalien alla osa ehdokkaista on ottanut kantaa vahvasti talouspolitiikkaan ja jopa työlainsäädännön yksityiskohtiin. On tyypillistä, että vaalien alla ehdokkaat pyrkivät erottautumaan toisistaan ja media etsimällä etsii eroja ehdokkaiden välille. Talouspolitiikassa vastuu Suomessa kuuluu kuitenkin yksiselitteisesti hallitukselle ja eduskunnalle.

Istuva Tasavallan Presidentti on toki arvojohtaja ja hänen näkemyksillään on aina painoarvoa. Sauli Niinistö on käyttänyt presidentin arvovaltaa viisaasti. Hänen puheenvuoronsa talousasioista ovat olleet tarkkaan harkittuja ja punnittuja, eikä yksityiskohtiin meneviä. Niinistön laaja kansansuosio kertoo siitä, että hän on onnistunut nousemaan päivän poliittisten kiistojen yläpuolelle. Siihen uskon tulevankin presidentin pyrkivän.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa riittää uudelle presidentille toimintakenttää. Venäjä pyrkii laajentamaan etupiiriään sotimalla Ukrainassa ja toteuttamalla erilaisia hybridioperaatioita lännessä, Lähi-Idän konfliktiin liittyy laajenemisen uhka, Kiinan ja USA:n suhde on jännitteinen ja erityisen jännitteinen on Kiinan ja Taiwanin suhde. USA on sisäisesti kahtiajakautunut ja Trumpin paluu valtaan on entistä todennäköisempää.  Lisähaasteita aiheuttavat ilmastonmuutos ja laiton muuttoliike Afrikasta ja Lähi-Idästä Eurooppaan. Suomen uuden presidentin on siis kyettävä toimimaan kansainvälisessä kentässä hyvin laaja-alaisesti ja kaukonäköisesti.

Vaalit ovat demokratian juhla. On etuoikeus saada elää maassa, joka valitsee vapaissa vaaleissa presidentin. Äänioikeutta saa ja pitää käyttää. Minun ääneni menee numerolle 8 – Alexander Stubb.

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.