|
20.12.2024

Arto Satosen viikkoviesti – Me käymme joulun viettohon

Arvoisa lukija,

Eduskunnan vuosi 2024 on tullut tänään päätökseen. Perinteiseen tapaan eduskunta sai äänestää lähes tuhat kertaa, kun oppositio äänestytti omia budjettiesityksiään. Hallitusrintama piti kuitenkin läpi budjettikäsittelyn ja koko eduskunnan syksyn. Orpon hallitus ja hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat osoittaneet vahvaa toimeenpanokykyä. Isoja reformeja ja merkittäviä säästöjä on viety läpi hallituspuolueiden voimin vastuuta kantaen. Ainoastaan sairaalaverkkoäänestyksessä tuli pientä hajontaa, mutta siinäkin hallituksen esitys lopulta hyväksyttiin selvin luvuin.

Päätöksentekokyky on tässä tilanteessa välttämätöntä. Pitkästä aikaa valoa näyttää olevan tunnelin päässä taloudessa. Valtiovarainministeriö ennustaa ensi vuodelle ja lähivuosille n. 1,5 % kasvua. Viime aikoina on julkaistu suunnitelmia ison luokan investoinneista Suomeen, jotka ovat hyvin positiivisia. Näitä ovat mm. Googlen maanhankinta Muhos-Kajaani alueelta, alumiinitehdas Kokkolaan, sekä uusi supertietokone Kajaaniin.

Työllisyys kääntyy ennusteiden mukaan nousuun ensi vuonna, vaikka työllisyysaste saattaa jäädä niukasti negatiiviseksi, koska työvoiman määrä nousee enemmän kuin työllisyys. Ilman Orpon hallituksen tekemiä uudistuksia työllisyystilanne olisi vielä vaikeampi, tämä on myös VM:n arvio. Hallituksen reformit ovat tuottaneet VM:n arvion mukaan jo 90 000 päätösperäistä työpaikkaa, mikä realisoituu, kun suhdanne kääntyy ja työn kysyntä lähtee nousuun.

Omalla vastuualueellani on ollut työmarkkinoiden reformit. Nämä uudistukset on tänä syksynä pitkälti menneet jo maaliin. Paikallinen sopiminen ja vientivetoinen palkkamalli tulevat voimaan vuoden alusta. YT-lain muutos, mikä keventää erityisesti pk-yritysten byrokratiaa ja tuo joustavuutta muutosneuvottelutilanteisiin, on jo annettu eduskunnalle. Työryhmätyö on käynnissä suojelutyöstä. Vireillä on myös erityisesti pk-yritysten rekrytointia helpottavia uudistuksia koskien henkilökohtaista irtisanomista ja määräaikaisiin työsuhteisiin palkkaamista. Näillä uudistuksilla pyritään nimenomaan vahvistamaan työn kysyntää.

Nyt on tehty työmarkkinoilla ja sosiaaliturvassa uudistuksia, mitkä olisi pitänyt tehdä jo kymmeniä vuosia sitten. Omaa pesää laitetaan kuntoon. Se onkin välttämätöntä, koska suhdanne on vaikea ja viennin kilpailussa on juostava, että pysyy edes paikallaan. Suomi on kärsinyt Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa todella paljon. Vaikutukset heijastuvat ulkomaankauppaan, turismiin, energian ja puun hintaan, sekä myös vientimarkkinoille, erityisesti Saksaan. USA:n vienti on vetänyt erinomaisesti, mutta Trumpin hallinnon tullit olisivat myrkkyä Suomen ja koko Euroopan taloudelle.

Kotimainen kulutus on ollut vaisua, mutta ensi vuonna ostovoiman ennustetaan kasvavan. Inflaatio on matalaa ja korot tulevat alaspäin. On palattu normaaliin aikaan, jolloin palkat nousevat enemmän kuin inflaatio, jolloin kotimarkkinat elpyvät. Palkkojen osalta tulee kuitenkin muistaa, että jos korotukset ovat suurempia kuin työn tuottavuuden kehitys ja yritysten palkanmaksukyky, on vaikutus työllisyyteen negatiivinen. Onkin tärkeää löytää palkkaneuvotteluissa ratkaisu, joka samanaikaisesti huomioi ostovoiman kehityksen, työllisyyden ja kilpailukyvyn.

Turvallisuuspoliittisesti Suomen asema on muuttunut. Eilen julkaistun uuden puolustusselonteon mukaan Venäjä muodostaa pitkäkestoisen turvallisuusuhan Euroopalle ja Suomelle myös tulevaisuudessa. Tästä seuraa se, että turvallisuusympäristö kehittyy tavalla, joka edellyttää pelotteen ja puolustuksen vahvistamista NATO:n itäisellä ja pohjoisella sivustolla.

Suomen oma puolustusratkaisu muodostuu asevelvollisuuteen perustuvasta vahvasta kansallisesta puolustuskyvystä osana NATO-pelotetta ja puolustusta.  NATO-jäsenyys on vahvistanut pelotetta, mikä pienentää sodan uhkaa. Suomen puolustuksen tukena on koko liittokunnan sotilaallinen voima, viime kädessä ydinpelote.

Puolustuspoliittinen selonteko etenee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn. Selonteon voi kokonaisuudessaan lukea täältä https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-663-423-7 . Tänä syksynä on keskusteltu myös Suomen irtaantumisesta Ottawan sopimuksesta. On selvää, että turvallisuuspoliittinen tilanne on täysin muuttunut niistä ajoista, kun Suomi liittyi jalkaväkimiinat kieltävään sopimukseen. Nyt onkin aika tehdä uusi arvio tilanteesta ja se on tekeillä. Asiaa edistävä kansalaisaloite myös saapui eduskuntaan. Miinakysymyksessä on reagoitava muuttuneen tilanteen mukaan.

Syyriassa valta on vaihtunut ja seurauksista ei vielä tiedetä, Ukrainassa soditaan edelleen, Lähi-Idässä tilanne on herkkä ja Kiina uhittelee merellä. Monessa paikoissa ympäri maailmaa joulua vietetään epävarmoissa oloissa. Suomen asema on sittenkin tässä maailmantilanteessa turvallinen, vaikka varaudumme uhkiin, kuten pitääkin.

Presidentti Mauno Koivisto opetti, että jos emme varmuudella tiedä kuinka käy, niin olettakaamme, että käy hyvin.

Ennen joululomaa olen mukana Kokoomusglögeillä la 21.12. klo 10.00-12.30 Vammalan torilla ja Toivonkulmassa, Onkiniemenkatu 12, Sastamala. Tervetuloa!

Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.